Kategoriassa Muoti \\ Vastuullinen elämä

10 keinoa vähentää kuluttamista

Mitä yhteistä on shoppailulla ja rahapeleillä? Molempiin sisältyy lupaus paremmasta tulevaisuudesta (“tämä paita tulee tekemään vaatekaapistani täydellisen”) ja molempiin voi jäädä koukkuun.  

Kun luottokorttilaskuni pari vuotta sitten kasvoi niin suureksi, että se alkoi häiritä yöuniani, tajusin, että shoppailu oli lähtenyt käsistä. Jotain oli tehtävä.

Nykyään olen shoppailusta vieroittautumisen asiantuntija ja voisin järjestää viikonloppukursseja aiheesta. Mutta koska minulla on jo päivätyö ja mottoni kuuluu elää enemmän, työskentele vähemmän, eli en työskentele viikonloppuisin, kerron teille nyt kaiken, minkä olen oppinut kahdessa vuodessa aivan ilmaiseksi.

 

Pihistelijän Masterclass: näiden kymmenen askeleen avulla pääset eroon turhasta kuluttamisesta.

 

1. Tunnista shoppailuongelmasi ydin

Kun tajusin eläväni yli varojen, järjestin pienen terapiaistunnon itseni kanssa.

“No niin Mia, mistä tämä jatkuva tarve ostaa uutta johtuu?”

“Asia näyttäisi olevan niin, että minun tekee mieli ostaa asioita etenkin silloin, kun olen epävarma itsestäni. Uusi vaate on kuin lupaus uudesta, itsevarmasta ja menestyvästä minusta. Vaate ei tietenkään muuta mitään ja uusi ostos ylläni olen yhä oma itseni, vain vähän köyhempi. En kuitenkaan opi mitään, vaan etsin aina uutta ja uutta ostettavaa siinä uskossa, että vaatteet ratkaisevat ongelmani.” 

“Kuulostaa siltä, että sinun pitäisi kohdata ja hyväksyä itsesi sellaisena kuin olet sen sijaan, että yrität paikata epävarmuutta uusilla vaatteilla.”

“Olet oikeassa, oi viisas sisäinen ääneni.”

Minun ongelmani oli siis yleinen epävarmuus, joku muu saattaa ostella, koska on tylsistynyt tai huonossa suhteessa. Päästäksesi eroon liiasta ostamisesta, sinun pitää ymmärtää, mistä se johtuu. Shoppailuaddikti tietää kyllä sisimmässään, mistä (designer)kenkä puristaa.

2. Ota paussi paheesta

Addiktiosta pääsee parhaiten eroon, kun lopettaa sen harrastamisen seinään. Aloitin puolen vuoden vaatepaaston, jonka aikana kielsin itseni ostamasta uusia vaatteita. Mieleni rauhoittui, kun en jatkuvasti ajatellut ostoksia. Kun himoitsin jotain uutta, ajattelin, että ostan vaatteen paaston loputtua. En kuitenkaan lopulta ostanut näistä tavaroista ainuttakaan, eli niin tärkeitä ne olivat.

3. Fight the system

Kuluttamisen vähentämiseen voi suhtautua samalla tavalla kuin vaikkapa veganismiin: ideologiana. Jos ajattelee kapinoivansa kulutusyhteiskuntaa vastaan, on helpompi pysyä päätöksessä olla ostamatta mitään turhaa. Kyse ei ole vain omasta henkilökohtaisesta valinnasta kuluttaa vähemmän, vaan suuremmasta protestista kestämätöntä elämäntapaa vastaan.

4. Muista luonto

Vaatteiden valmistaminen kuluttaa järkyttäviä määriä luonnonvaroja. Yhden puuvillaa olevan t-paidan valmistaminen hotkaisee 2700 litraa vettä. Tämä tieto mielessä kauppojen notkuvat vaaterekit lähinnä ällöttävät. Suosi vintagea ja ekologiseen valmistustapaan pyrkiviä merkkejä.

5. Kuka tämän vaatteen teki?

Tämän kysymyksen kysyn aina itseltäni, kun shoppailen. Jos vastaus on “todennäköisesti alipalkattu nainen kehitysmaassa”, ei enää teekään mieli antaa rahojaan kyseiselle yritykselle.

Seuraavaksi seuraa viisi tapaa, jotka vaikeuttavat ostamista:

 

6. Käyttäisinkö tätä vielä 50-vuotiaana?

Yritän ostaa sellaisia vaatteita, jotka tuntuvat ajankohtaisilta vielä 20 vuoden päästä. Tässä auttaa se, että olen analysoinut tyyliäni ja tiedän jo aika hyvin, minkälaisissa vaatteissa viihdyn. Laatu on tärkeää, sillä vaatteen pitäisi myös kestää 20 vuotta.

7. Sano ei trendeille

Tämä vaikeuttaa ostamista hurjasti, sillä melkein kaikki myynnissä oleva nojaa trendeihin. Yritän tunnistaa, haluanko jotain siksi, että se on minun tyyliäni, vai onko kyseessä ohimenevä trendi. Minulla ei sinänsä ole mitään trendejä vastaan – ne ovat usein inspiroivia ja hauskoja – mutta niitä voi myös fiilistellä ostamatta mitään uutta: juuri nyt olen innoissani trendistä, jossa farkut tungetaan saappaiden varsiin sisään.

8. Nuku aina yön yli (paitsi jos kyseessä on joku ainutlaatuinen vintage-aarre)

En osta mitään hetken mielijohteesta. Saatan jopa miettiä ostosta vuoden. Teen keväällä ja syksyllä listan puhelimeeni vaatteista, jotka kuvittelen tarvitsevani. Vuoden kuluttua tähän listaan on mielenkiintoista palata. Mitä vielä koen kaipaavani? Mikä oli vain ohimenevä trendi? Näin opin myös tunnistamaan oman tyylini.

9. Listaa kaikki, mitä ostat

Kerää silmiä avaavaa kovaa dataa kulutuskäyttäytymisestäsi listaamalla kaikki ostoksesi ja niiden hinnat puhelimeesi. Aloitin itse tämän tammikuussa. Tähän mennessä olen ostanut 25 vaatetta, joista 70 prosenttia on ollut vintagea. Kun tiedän, että joudun kirjaamaan ylös ostokseni, huomaan ajattelevani tarkemmin, tarvitsenko oikeasti kyseistä tavaraa.

10. Ole nirso

Kun kelpuuttaa vain parasta on vaikeampi ostaa mitään. En osta mitään keinokuituista (ainakaan uutena). Kankaan pitää tuntua laadukkaalta ja vaatteen pitää istua moitteettomasti. Odotan mieluummin, että se täydellinen yksilö tulee vastaan kuin hankin jonkun ihan ok -tavaran. Kaikkea ei ole pakko saada heti. 

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.