Kategoriassa Koti ja perhe

10 vinkkiä vauvan hiilijalanjäljen nollaamiseen

Vauva-aika on ainutlaatuista ja haluamme tehdä kaikkemme varmistaaksemme pienelle ihmisen taimelle parhaat mahdolliset eväät elämään. Elämäntyylillämme vauva-aika on kuitenkin myös yksi luontoa kuormittavimmista vaiheista ihmisen elämässä, mutta näin sen ei tarvitse olla! Keräsimme kymmenen vinkkiä, joiden avulla nollaat vauvavuoden hiilijalanjäljen.

Vauvan hoito

  1. Kestovaipat. Ajattele kestovaippailua, ei työläämpänä, vaan erilaisena tapana hoitaa lapsen vaippaikä. Kestovaippailusta ei synny jätettä ja lapsen ihoa hellivät vain luonnonmateriaalit. Älä ole kuitenkaan itsellesi liian ankara, kestovaippailua helpottaaksesi voit käyttää esimerkiksi öisin ja reissussa kertakäyttövaippoja.
  2. Ihonhoito ja voiteet. Hoida vauvan ihoa vain tarvittaessa, valitse puhtaita ja turvallisia lapsen herkälle iholle tarkoitettuja ekologisia tuotteita, joita löydät esimerkiksi Frantsilan tai Urtekramin valkoimasta.

Puhtaus

  1. Vesi ja laadukas saippua riittävät. Yksi laadukas palasaippua riittää vauvan ihon- ja hiustenhoitoon. Esimerkiksi Flow Cosmeticsin Rhassoul & Salt on hellävarainen, kosteuttava saippuapala, joka on erityisesti suunniteltu herkälle iholle, sekä hellävaraiseksi pesutuotteeksi erilaisille iho-ongelmille. Tuoksuton saippua sopii erinomaisesti lapsille sekä kasvojen pesuun.. Flow-tuotteet valmistetaan alusta loppuun saakka Riihimäellä omassa pientehtaassa.
  2. Puuvillaiset pesulaput. Korvaa kertakäyttöiset kosteuspyyhkeet vedellä ja pyyhkeellä tai pesulapuilla. Ekologisemmat, kompostoituvat kosteuspyyhkeet reissuun löydät ainakin Eco by Naty -tuotemerkiltä.

Ruokailu

  1. Tuttipullo. Tiedostavan vanhemman valinta on metallinen tai lasinen tuttipullo. Lasisessa tuttipullossa lämmität maidon turvallisesti mikrossa ja metallisessa pullossa vesihauteessa. Metalli- ja lasipullo on kestävä, pestävä ja kierrätettävä vaihtoehto.
  2. Ruokailuvälineet. Lapselle ei tarvitse hankkia omia ruokailuvälineitä tai lautasia, sillä kotoa löytyvät astiat käyvät yhtä hyvin. Mikäli astioiden särkyminen huolettaa, löydät edullisia vaihtoehtoja käytettyinä kierrätyskeskuksista ja kirppiksiltä.
  3. Vältä luontoa kuormittavia yksittäispakkauksia. Ehkä tykkäät ruoanlaitosta ja ajatus lastenruokien tekemisestä itse tuntuu mukavalta? Marttojen sivuilta löytyy paljon ohjeita ja vinkkejä, joiden avulla valmistat edullista ja turvallista kotiruokaa myös vauvoille.

Pienen lapsen ruoka tulee edullisemmaksi valmistaa itse raaka-aineista kuin ostaa valmiina. Pikkulasten ruokavalmisteiden hintataso on korkea verrattuna raaka-aineiden hintaan. Kun vauvalle tarjotaan itsetehtyjä soseita, hän tottuu pienestä pitäen puhtaisiin makuihin ja kotiruokaan. Itse tehty ruoka on yhtä ravitsevaa ja turvallista kuin kaupasta ostettu.

Jos taas kokkailu ei ole sinun juttusi, pyri vähentämään muovipakkausten määrää ja suosi kierrätettävissä (lasi, metalli) tai kompostoituvissa pakkauksissa myytäviä lasten ruokia. No stress!

Uni

  1. Sänky. Kotimainen ja ekologinen Vaavisänky on täydellinen vuokrattava ensisänky 0–4 kk ikäiselle vauvalle ennen pinnasänkyä. Pyörillä liikkuvassa, tukevassa ja turvallisessa Vaavisängyssä vauva voi olla koko ajan lähelläsi ja seurata touhujasi ja kodin elämää. Tiedät ehkä myös paremmin hiukan lapsen syntymän jälkeen millaiset unitottumukset teidän perheeseenne alkavat muodostua ja osaat arvioida paremmin millaisen pinnasängyn lapsellesi haluat ensisängyn jälkeen hankkia. Sänkyä hankkiessa kannattaa ehdottomasti tutkia myös löytyisikö sopiva käytettynä.
  2. Patja. Vauva nukkuu ensimmäisen vuoden aikana paljon, joten on aivan perusteltua panostaa laadukkaaseen ja turvalliseen patjaan. Villa ja Peite  valmistaa kestäviä, Suomessa käsin tehtyjä ja ekologisia 100% luonnonkuiduista valmistetuttuja tuotteita myös perheen pienimmille.
  3. Lakanoita on helppo löytää käytettynä ja näppärä ompelee yhdestä aikuisten lakanasta lapselle useammatkin lakanat. Melli EcoDesignin valikoimista löydät kotimaiset ja ekologiset vauvojen tekstiilit. Vastuullisesti tuotetut vauvojen tekstiilit turvaavat rauhalliset unet pienelle nukkujalle. Myös Hempea valmistaa Suomessa ekologisesta hampusta luotuja kauniita ja hillittyjä vuodetekstiilejä ja pyyhkeitä.

Lapsen kanssa matkaa kestäväksi kuluttajaksi on ihana jatkaa Laura Tirkkosen Fiian kimpsut ja kampsut -kirjaa yhdessä lukien. Kirja auttaa lasta hahmottamaan tavaran tarkoitusta, arvoa ja kiertoa riemukkaiden lorujen avulla sekä tekemään oivalluksia myös itse. Kirja kehottaa vaalimaan lempitavaroita ja toisaalta muistuttaa, että aina ei tarvita tavaroita ollenkaan – parastahan on oma mielikuvitus!

Lähde: Anna Rydne, Guode tlli en klimatsmart och giftfri vardag

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.