Hyvinvointi \\ Keho ja mieli

Ayurveda –
elämän
tiedettä

|

Kuuma sana tällä hetkellä kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa: ayurveda. Jotenkin se liittyy luonnonmukaisuuteen, Intiaan ja vanhoihin perinteisiin, mutta mitä se ihan oikeasti on?

Ayurveda on syntynyt Intiassa jo yli 5000 vuotta sitten, joten se kantaa mukanaan historiaa hyvin pitkän ajan takaa.  Sana Ayurveda tulee sanojen ’ayur’ sekä ’veda’ yksinkertaisesta yhdistelmästä. Nämä tarkoittavat ’elämää’ ja ’tietoa’ – eli kirjaimellisesti ayurveda on tietoa elämästä.

Vaikka kyseessä on perimmäisesti lääketiede, ei hoitomuotoihin kuulu pillerien popsiminen tai loputtomat lääkärikäynnit. Kyseessä on enemminkin kokonaisvaltainen elämäntapa.

”Kun tutustuu ensimmäistä kertaa ayurvedaan, on hyvä pitää mielessä, että tavoitteena on terveyden ja terveellisen mielen saavuttaminen luonnollisten keinojen avulla. Hyvään terveyteen kuuluu, että vastustuskykyä parannetaan ja sairaudet pyritään parantamaan ilman negatiivisia vaikutuksia”, kuvailee ayurvedan asiantuntija Sanjeev Bhatt.

Ayurvedassa on kyse ennen kaikkea tasapainosta – ideana on löytää kehon ja mielen tasapaino näitä tukevien elämäntapojen kautta. Jokainen ihminen on oma persoonallinen kokonaisuutensa, joten jokainen myös saavuttaa tasapainon eri tavoin. Se mikä toimii toisella, ei välttämättä ole itselle oikea polku kohti hyvinvoivaa elämää.

kehotyyppi ayurveda

Ayurvedassa jokaisella ihmisellä on oma kehotyyppi eli dosha, joita on pääsääntöisesti kolme: vata, pitta ja kapha. Kehotyypit muodostuvat viidestä eri elementistä: vedestä, ilmasta, maasta, tulesta ja eetteristä. Dosha muodostuu, kun kaksi näistä elementeistä yhdistyy. Kehotyypit ovat koko tasapainoisen elämän peruspilareita, ja ne määrittelevät jokaiselle yksilöllisesti sopivat elämäntavat.

Vatassa hallitsevia elementtejä on ilma ja eetteri. Pittassa on vallassa tuli ja vesi. Kapha muodostuu puolestaan vedestä ja maasta. Jos elementit ovat epätasapainossa, syntyy erilaisia ongelmia ja sairauksia. Esimerkiksi jos vata-henkilöä hallitsee liikaa ilma, saattaa elementin voimakkuus aiheuttaa hermostuneisuutta, pelkoa ja ahdistusta.

mitä on ayurveda

Ajatuksena on, että tasapainottamalla elementtejä oikeanlaisella ravinnolla, liikunnalla ja rutiineilla, keho hoitaa itse sairautensa eikä ulkopuolisia lääkkeitä tarvita. Toisinaan saatetaan käyttää rohtoja ja yrttejä, mutta nämäkin ovat luonnonmukaisia vaihtoehtoja. Saavuttamalla tasapaino ayurvedisten elämäntapojen avulla pystytään ennaltaehkäisemään nurkan takana vaanivat sairaudet ja vaivat.

Kuulostaa ihanan luonnolliselta, vai mitä? Sanjeev kuitenkin muistuttaa, että tasapainon saavuttaminen vaatii aina aikaa ja kärsivällisyyttä – eikä ayurvedalla pystytä korvaamaan länsimaalaista lääketiedettä.

”Juuri siksi, että ayurvedassa tasapainon saavuttaminen vie aikaa, se ei ole ensimmäinen hoitomuoto kroonisiin ja henkeä uhkaaviin sairauksiin. Sillä ei voida korvata esimerkiksi leikkauksia, vaan tavoitteena on ennemminkin vahva vastustuskyky ja kokonaisvaltainen hyvinvointi.”

 / / / / / / / / / / / /

Sanjeev Bhatt jakoi meille tietoaan ayurvedasta erityisesti hiustenhoitoon keskittyen Ayurvedinen aamu -tapahtumassa. Sanjeev on perustanut Radicon, jonka tuotevalikoimaan kuuluu hiuksia hellivät kasvivärit.

Radicon tuotteita Suomeen ja Baltiaan maahantuo Waku Oy: https://www.waku-organics.fi