ayurveda
Kategoriassa Parasta juuri nyt

Mitä on ayurveda?

Mitä on ayurveda? Ayurveda on tällä hetkellä kuuma sana kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa, ja jotenkin se liittyy luonnonmukaisuuteen, Intiaan ja vanhoihin perinteisiin, mutta mitä se ihan oikeasti on?

Ayurveda on syntynyt Intiassa jo yli 5000 vuotta sitten, joten se kantaa mukanaan historiaa hyvin pitkän ajan takaa.  Sana Ayurveda tulee sanojen ’ayur’ sekä ’veda’ yksinkertaisesta yhdistelmästä. Nämä tarkoittavat ’elämää’ ja ’tietoa’ – eli kirjaimellisesti ayurveda on tietoa elämästä.

Vaikka kyseessä on perimmäisesti lääketiede, ei hoitomuotoihin kuulu pillerien popsiminen tai loputtomat lääkärikäynnit. Kyseessä on enemminkin kokonaisvaltainen elämäntapa.

”Kun tutustuu ensimmäistä kertaa ayurvedaan, on hyvä pitää mielessä, että tavoitteena on terveyden ja terveellisen mielen saavuttaminen luonnollisten keinojen avulla. Hyvään terveyteen kuuluu, että vastustuskykyä parannetaan ja sairaudet pyritään parantamaan ilman negatiivisia vaikutuksia”, kuvailee ayurvedan asiantuntija Sanjeev Bhatt.

Ayurvedassa on kyse ennen kaikkea tasapainosta – ideana on löytää kehon ja mielen tasapaino näitä tukevien elämäntapojen kautta. Jokainen ihminen on oma persoonallinen kokonaisuutensa, joten jokainen myös saavuttaa tasapainon eri tavoin. Se mikä toimii toisella, ei välttämättä ole itselle oikea polku kohti hyvinvoivaa elämää.

kehotyyppi ayurveda

Ayurvedan mukaan meissä jokaisessa on viisi eri elementtiä: eetteri, ilma, tuli, vesi ja maa. Kun elementit yhdistetään pareittain, niistä syntyy kolme doshaa: vata (ilma ja eetteri), pitta (tuli ja vesi) ja kapha (maa ja vesi). Doshat ovat ayurvedisen ihmiskäsityksen ydin ja ne hallitsevat kaikkia kehon, mielen ja tietoisuuden toimintoja.

Vatan elementit ohjaavat hermostoa ja liikettä, pitta pitää huolta aineenvaihdunnasta ja kapha vastaa uudistumisesta sekä antaa keholle sen fyysisen olomuodon. Meistä kaikista löytyy siis kaikki kolme doshaa, eikä käsitettä tule sekoittaa ayurvediseen kehotyyppiin. Esimerkiksi vata-dosha hallitsee kaikkien ihmisten kehon liikettä ja hermostoa, kun taas vata-kehotyypillä tarkoitetaan ihmistä, jonka kehoa hallitsevat ilman ja eetterin ominaisuudet, mikä ilmenee esimerkiksi kevyenä ja hentona ruumiin rakenteena ja ihon kuivuutena.

Ayurvedan mukaan hyvinvoinnin ja terveyden edellytys on doshien tasapaino sekä luiden, kudosten ja lihasten normaali uusiutuminen ja kehittyminen. Tasapaino saavutetaan omalle kehotyypille sopivilla elämäntavoilla ja niiden soveltamisella tilapäisen epätasapainon ja vuodenajan mukaan.

mitä on ayurveda

Ajatuksena on, että tasapainottamalla elementtejä oikeanlaisella ravinnolla, liikunnalla ja rutiineilla, keho hoitaa itse sairautensa eikä ulkopuolisia lääkkeitä tarvita. Toisinaan saatetaan käyttää rohtoja ja yrttejä, mutta nämäkin ovat luonnonmukaisia vaihtoehtoja. Saavuttamalla tasapaino ayurvedisten elämäntapojen avulla pystytään ennaltaehkäisemään nurkan takana vaanivat sairaudet ja vaivat.

Kuulostaa ihanan luonnolliselta, vai mitä? Sanjeev kuitenkin muistuttaa, että tasapainon saavuttaminen vaatii aina aikaa ja kärsivällisyyttä – eikä ayurvedalla pystytä korvaamaan länsimaalaista lääketiedettä.

”Juuri siksi, että ayurvedassa tasapainon saavuttaminen vie aikaa, se ei ole ensimmäinen hoitomuoto kroonisiin ja henkeä uhkaaviin sairauksiin. Sillä ei voida korvata esimerkiksi leikkauksia, vaan tavoitteena on ennemminkin vahva vastustuskyky ja kokonaisvaltainen hyvinvointi.”

 / / / / / / / / / / / /

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Sanjeev Bhatt jakoi meille tietoaan ayurvedasta erityisesti hiustenhoitoon keskittyen Ayurvedinen aamu -tapahtumassa. Sanjeev on perustanut Radicon, jonka tuotevalikoimaan kuuluu hiuksia hellivät kasvivärit.

Radicon tuotteita Suomeen ja Baltiaan maahantuo Waku Oy: https://www.waku-organics.fi

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.