BALI VINKIT
Kategoriassa Matkailu ja retkeily \\ Vastuullinen elämä

Sugar matkustaa: Balilta poimittua

Mangot, papaijat ja dragonfruitit, joogaretriitit keskellä sademetsää, värikkäät smoothie bowlit, surffarit kellumassa turkoosissa vedessä valmiina seuraavaan aaltoon, henkeä salpaavat auringonlaskut. Näitä kuvia nousee mieleen Indonesian mahdollisesti suosituimmasta lomasaaresta Balista. Mitä saarelta löytyi? Kiersimme pääsaaren etelästä pohjoiseen ja kokosimme parhaat Bali-matkavinkit reissun varalle:

Canggu

Echoland on hinta-laatusuhteeltaa ihanteellinen bed&breakfast. Huoneet ovat kauniit ja viihtyisät, joskin aika pienet. Herkullinen aamiainen nautitaan korkealla kattoterassilla, missä voi osallistua myös päivittäin järjestettävään joogaan aamuauringossa tai sen laskiessa. Lisäksi hotelli on vain lyhyen kävelymatkan päässä rannalta, eikä kivoihin kahviloihinkaan ole pitkä matka. Skootterin voi vuokrata kätevästi paikan päältä pidempiä matkoja varten.

Serenity Eco Guesthouse & Yoga on old school viboin varusteltu joogaretriitti, mutta tunneille pääsee helposti drop in-periaatteella. Päivittäinen tuntitarjonta on huikea ja joogassa voikin käydä aamusta iltaan. Kokeilimme Fly High -joogaa, joka osoittautui paitsi tehokkaaksi, myös hurjan hauskaksi tunniksi. Tuttuihin asanoihin tuli hauskaa twistiä ja uusia oivalluksia liinojen avulla. Fly High -tunteja oli muuallakin Balilla – toivottavasti tämä joogamuoto rantautuu pian Suomeenkin! Serenityn yhteydessä on myös raakaruoka ravintola Alkaline, jossa kannattaa pistäytyä tunnin jälkeen.

Gypsy puolestaan tarjoaa rennon ilmapiirin vuorokauden jokaiselle aterialle. Ruoka on rakennettu paikallisten tuotteiden ehdoilla, mutta aussikeittiön vaikutteet näkyvät menussa vahvasti. Erityisesti letkeä tunnelma ja kekseliäs sisustus jäivät mieleen.

Ubud

Bali Buda Ubud on kauppa ja kahvilakonsepti, jonka toimipisteitä löytyy nykyisin muistakin saaren kaupungeista. Konseptin ydinideana on tuottaa puhdasta luomuruokaa paikallisin voimavaroin. Bali Budalla on oma leipomo, jonka tuotteita myydään sekä kaupassa että ravintolassa. Ehkä mahtavinta yrityksessä on, että se osallistuu kymmeniin hyväntekeväisyysprojekteihin, joiden tarkoitus on edistää saaren luonnon ja ihmisten hyvinvointia kestävällä tavalla. Varoitus: kaupasta on mahdotonta poistua kevyin ostoksin.

Alchemy tarjoaa suoranaisen kulinaarisen ilotulituksen makuhermoille. Ravintola sijaitsee pienen matkan päässä Ubudin hektisimmästä keskustasta, mikä mahdollistaa ihanan hengähdyshetken reissunaisen päiväohjelmassa. Maistamisen arvioisia ovat niin Mojito mocktail, Pasta primavera, raakasushi kuin caesarsalaatti kookospekonilla. Vieraile täällä varsinkin jos kaipaat inspiraatiota omiin reseptikokeiluihin!

Nungnung Waterfall on 2-3 tunnin ajomatkan päässä Ubudista, mutta ehdottomasti matkan arvoinen. Lyhyen patikkareitin varrella on kolme kaunista vesiputousta keskellä viidakkoa ja puhtaaaseen lähdeveteen pääsee pulahtamaan. Vesiputoukselle on pääsymaksu, mutta varat kerätään lyhentämättömänä läheiselle koululle. Paikallinen vuoristo-opas vinkkasi, että ylhäällä vuorella voi majoittua paikallisten luokse maagisiin puitteisiin, sillä ylhäältä näkee niin aringonlaskun kuin aamuauringon nousun.

bali-matkavinkit

Menjangan

Menjangan View on yksi saaren lukuisista home stay -paikoista, mutta vieraanvaraisuus tämän perheen luona oli aivan omaa luokkaansa. Vieraille on tarjolla erilliset, uudenkarheat mökit pihapiirissä, missä kasvaa jackfruit- ja mangopuita ja naapureina on aivan tavallisia balilaisia perheitä. Pihoilla on myös paljon eläimiä, joten elämän ääniltä ei voi välttyä öisinkään. Tällä vierailulla opin eniten balilaisesta kulttuurista ja perinteistä, mikä rikastutti omaa matkaa huimasti. Isäntämme otti meidät mukaansa jopa temppeliseremoniaan!

The Menjangan on luonnon ehdoilla rakennettu resortti keskellä Balin saaren pohjoisosan kansallispuistoa. Ilman majoitumistakin voi nauttia hotellin aktiviteeteista ja me tutustuimmekin kansallispuistoon hevosen selästä käsin. Kahdelle turistille oli varattu kaksi opasta, joten opastus oli todella henkilökohtaista. Kahden tunnin retken aikana sai hyvän kuvan suuren kansallispuiston luonnosta ja eläimistä. Laukkaaminen metsäpoluilla ja rannoilla mangrovemetsän keskellä tuskin unohtuu hetkessä.

bali-matkavinkit

Uluwatu

Thomas beach on Balin ihanin ranta, jonne löytää seuraamalla kylttejä samannimiseen hostelliin (majoituspaikasta ei ole kokemuksia). Tänne kapuaminen vaatii hieman viitseliäisyyttä, mikä lienee yksi syy siihen ettei paikka ole tupaten täynnä turisteja. Näkymä ylätasanteelta alas jo yksin on huikea. Ranta on täydellinen auringonpalvontaan, simpukoiden keräämiseen ja uimiseen ennen nousuveden saapumista. Aloittelevalle surffarilla aallot ovat sopivan pieniä. Kokonainen kookos maksaa rantaviivaa huoltavilta paikallisilta ostettuna euron. Paradise!

Suka on mitä herkuin kahvila ja vieläpä Thomas beachin sisäänkäynnin edessä kadun toisella puolella. Kävimme Sukassa lounaalla tai dinnerillä kolmena päivän peräkkäin. Samoin näyttivät tekevän muutkin asiakkaat, sillä muidenkin kuin henkilökunnan kasvot tulivat tutuiksi. Kasvisannosten valikoima oli kekseliäs, mutta listalta löytyi vaihtoehtoja myös sekasyöjille. Tarjolla myös aamiaista.

Coco Hut Padang Padang on pieni lifestyleputiikki, mistä löytyy uniikkeja uikkareita kaikissa pastellin sävyissä sekä muita boheemin rantaelämän edellyttämiä asusteita. Balilaiset vaatteet ja asusteet on edustettuna valikoimassa hyvin, joten oman rantalookia kohentaessa tulee samalla tukeneeksi paikallista työtä.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.