Kategoriassa Koti ja perhe

Erilaiset, monimuotoiset ja niin ihanat perheet

Oot niin ihana -vauvakirjan taustalla on vahva halu tehdä parempaa ja tasavertaisempaa maailmaa kaikenlaisille perheille. Tuoteperheen suunnittelija Aino Nieminen kertoo vauvakirjan synnystä ja erilaisten perheiden monimuotoisuudesta.

Perheet tilastoina

Lapsiperheeksi määritellään perhe, jossa on vähintään yksi alle 18-vuotias lapsi. Tilastollisesti lapsiperheiden yleisin perhemuoto on edelleen kahden eri sukupuolta ja naimisissa olevan henkilön muodostama perhe mutta erilaisia perhemalleja on todella monenlaisia muitakin yhden vanhemman perheestä ja sateenkaariperheestä aina adoptioperheeseen, monikkoperheeseen ja uusperheeseen asti.

Joka kymmenes lapsi kasvaakin Tilastokeskuksen mukaan uusperheessä. Uusperheen määritelmäksi on vakiintunut se, että perheessä on vähintään yksi alle 18-vuotias vain toisen vanhemman lapsi. Kaikki tilastointitavatkaan eivät kuitenkaan ole pysyneet mukana perheiden moninaisuudessa. Esimerkiksi avoparit lasketaan vain eri sukupuolta olevista, samassa asunnossa asuvista henkilöistä, mikä ei tietenkään ole ainoa tapa muodostaa avoparia. Tilastojen valossa harvalukuisimpia ovat perheet joissa on isä ja lapsi tai lapsia, vaikka tällaisten perheiden määrä onkin kasvussa.

Oot niin ihana -vauvakirja sopii kaikenlaisille perheille

Perhemalleja onkin oikeastaan ihan yhtä monta kuin perheitäkin, eivät ne ydinperheetkään välttämättä tavoiltaan ja olemukseltaan kovin yhteneviä ole. Oot niin ihana -vauvakirja ja sittemmin myös kokonainen tuoteperheemme syntyi vuoden 2016 alussa, kun huomasin ettei markkinoilta tuntunut löytyvän sellaista vauvakirjaa, jollaisen olisin itse halunnut lapselleni. Siis kaunista, modernia, muokattavaa ja paremmin nykypäivän erilaisille perheille sopivaa. Tänä päivänähän tilanne on onneksi jo ihan toinen. Yksi mieltäni eniten lämmittävistä asioista onkin ollut seurata miten Oot niin ihana on muuttanut koko vauvakirjamarkkinaa ja meidän vanavedessä saataville on tullut ihan hurja määrä aivan ihania kirjavaihtoehtoja.

Yhteisöllinen tuotekehitysmalli tasavertaisuutta edistämässä

Vauvakirja on tärkeä osa vauvavuoden tunnelmien tallentamista ja koska jokainen vauva ja jokainen perhe on erilainen, on myös niiden tärkeiden hetkien tallentamiseen erilaisia tarpeita. Jotta Oot niin ihana sopisi mahdollisimman monelle, halusin heti suunnitteluvaiheessa kuulla, että millainen sen oikeastaan sitten pitäisi olla. Ja niin syntyi ensimmäinen kokonaan yhteisöllisesti tuotekehitetty kirja vauvalle ja mikä huikeinta, sama meno on jatkunut tähän päivään asti myös muiden tuotteidemme osalta.

Yhteisöllinen tuotekehitys tarkoittaa sitä, että julkaisin lähes jokaisen luonnoksen samantien, kun se oli suunnittelupöydälläni muotoutunut ja sitä sai kommentoida ja ideoida eteenpäin. Mitä enemmän kommentteja sain suunnitteluvaiheessa, sitä paremmin vauvakirjan sisällöt voitiin suunnitella toimimaan tasavertaisesti erilaisten perheiden vauva-arjessa ja lisäosien myötä myös isomman lapsen muistojen tallentamisessa. Se, mikä yllätti eniten olikin se ihan huikea määrä kommentteja, ajatuksia ja oivalluksia, joka näihin luonnoskuviin liittyen jaettiin. Jokainen sivu kasvoi ja kehittyi toiveiden mukaan ja itseasiassa koko ihana, monikäyttöinen ja lapsen mukana kasvava kansiorakenteemmekin syntyi näiden yhteisten keskustelujen pohjalta.

Kaikista perheistä ei minullakaan tietysti ole kokemusta. Oman matkani varrelle on mahtunut ydinperhe, lapsen toisen vanhemman kuolema ja sitä myötä yhden vanhemman perhe ja nykyinen uusperheeni, joten tämä yhteisöllinen kehitystyö on ollut todella tärkeä ikkuna myös minulle itselleni niihin moniin erilaisiin perheisiin.

Monikäyttöisyyden ja raikkaan, modernin ulkoasun lisäksi ehdottomasti toivotuimpia ominaisuuksia oli juuri tämä monenlaisille perheille sopivuus ja se on ollut koko ajan  yksi tärkeimmistä arvoistamme. 

Oot niin ihana on ollut alusta asti ja on edelleen vauvakirja, joka sopii niin adoptioperheelle, yksinhuoltajalle, ydinperheelle kuin uus- ja sateenkaariperheellekin. Kaikki sen tekstit, otsikot ja sisällöt on suunniteltu niin, että niitä voi täyttää juuri sillä teidän perheellenne ominaisella, persoonallisella tavalla. Tämä on myös ehdottomasti asia, josta olemme vuosien mittaan saaneet eniten kiitosta asiakkailtamme. Kuvaukset siitä, kuinka kahden äidin perheessä tulee itku, kun täyttää valmiskysymyksillä varustettua vauvakirjaa, vauhdittivat tätä päätöstä entisestään.

Jokainen perhe on omanlaisensa

Jokainen perhe on ylipäätään omanlaisensa, on tavat ja tottumukset, juuri ne teille tärkeät asiat, huumori, asumismuoto tai nimitykset perheenjäsenille. On perheitä, joissa on isäpuoli ja lapsi sekä perheitä, joihin kuuluu paljon erilaisia tärkeitä ihmisiä mummista kahteen äitiin. Joissain perheissä lapsiluku on suuri ja toisissa taas voi olla vain yksi lapsi. On myös niitä, joiden lapsihaaveet eivät koskaan toteudu. Joissain perheissä on adoptio-, sijoitus- tai muulla tavalla tärkeitä lapsia biologisten lisäksi. Tai voi olla, että osa perheestä ei asu saman katon alla vaan jossain muualla joko kokonaan tai osittain.

Oot niin ihana -vauvakirjan kaikilla sivuilla on haluttu ottaa huomioon tämä huikea monimuotoisuus ja siksi esimerkiksi siellä käytetyt sanamuodot on valittu hyvin taiten. Puhumme mm. raskauden sijaan odottamisesta, jotta kyseinen sivu sopii myös adoptioperheelle ja kuukausisivuilla ei puhuta iästä vaan kuukausista samasta syystä. Kuukausisivuja voitkin täyttää esimerkiksi adoptiolapsen saapumisesta laskettuna. 

Kaikki yhtä tärkeitä

Yksi aivan erityinen sivu on Tärkeät, joka luotiin perinteisen sukupuun tilalle. Sitä voit täyttää sukupuun tapaan tai muulla haluamallasi tavalla. Kuviin yhdistetyt nimet, katkoviivat ja nuolet kertovat omaa tarinaansa ja niitä voi kuvien välille piirtää vielä lisääkin. Samalle sivulle mahtuvat uusperheen jäsenet, biologiset vanhemmat, äidin puoliso, varaisä, kummit, mummit, naapurit tai vaikka sisarukset. Kaikki vanhemmat, puolet ja kokonaiset. Ketkä niitä tärkeitä nyt sitten aina kulloisessakin perheessä ovat. Ja tärkeä voi olla myös monella tavalla. Ehkä toinen vanhemmista ei ole enää elossa tai biologiset vanhemmat edes tiedossa. Toisaalta voi olla avartavaa myös tietää niistä sukulaisuussuhteista. Ydinperheitäkin on monenlaisia, on eri määrä sisaruksia, tätejä, enoja ja setiä.

Me Oot niin ihanalla haluamme omalta osaltamme olla tekemässä maailmasta piirun verran parempaa puhumalla sen puolesta, että ne kaikki moninaiset perheet ovat yhtä ihania ja tärkeitä. Jokaisella on oikeus nauttia vauva-ajasta ja siihen liittyvien muistojen kirjaamisesta ylös ja kukin rakentaa sen oman lähipiirin ja turvaverkon. Vauvan kannaltahan tärkeät ihmiset ovat tärkeitä aikuisten välisistä suhteista tai muiden mielipiteistä huolimatta.

Oot niin ihana -vauvakirjasta ja muista ihanista vauva-arkeen liittyvistä asioista voit lukea lisää täältä.

Monimuotoisille perheille löytyy myös useita perhejärjestöjä, voit lukea niistä lisää alla olevista linkeistä.

Artikkelin lähteinä on käytetty mm. Tilastokeskuksen sekä Monimuotoiset perheet -järjestön tietoja.

Aino Nieminen on mm. Oot niin ihana -tuoteperheen ja kymmenenvuotiaan tyttären äiti, multiyrittäjä ja intohimoinen graafikko, joka uskoo siihen, että luovassa työssäkin voi tehdä kestäviä ja maailmaa muuttavia valintoja. Ainoon ja hänen kädenjälkeensä voit Oot niin ihanan lisäksi tutustua esimerkiksi Ainon omilla sivuilla, Ainon luotsaaman luovan toimiston Last Tuesdayn sivuilla sekä Ainoassa.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.