Kategoriassa Parasta juuri nyt

Eteeristen öljyjen ABC, osa 1: mistä niissä on kyse?

Vuosituhansia käytetyt eteeriset öljyt kokevat nyt uutta renessanssia, mutta mistä niissä on oikeastaan kyse? Sugarin tuoksumentori Mikaela Soldan kertoo!

Eteeristen öljyjen historia kantautuu varhaiseen Egyptiin, josta todisteita öljyjen käytöstä on löydetty jopa vuodelta 4500 eaa. Öljyjä käytettiin niin kehon parantamiseen kuin parfyymeina ja tuoksuina. Egyptiläisillä olikin omat öljynsä kauneudenhoitoon, lääkintään, meditaatioon, rakkauteen ja jopa sotaan. Eteerisillä öljyillä oli myös spirituaalinen ulottuvuus, ja niiden uskottiin tuovan ihmisen yhteyteen pyhimysten ja jumalien kanssa.

Euroopan ja Aasian alueiltakin on löydetty varhaisia todisteita eteeristen öljyjen käytöstä.

Eteeriset öljyt tislataan kokonaisista kasveista, tai vaihtoehtoisesti niiden siemenistä, lehdistä tai juurista. Höyrytislaus ja kylmäpuristus tiivistävät kasvin esanssin öljyksi, minkä ansiosta öljy on voimakkaampaa kuin itse kasvi, josta neste on lähtöisin. Yhteen tippaan eteeristä öljyä tiivistyy siis kasvin koko voima.

Nimestään huolimatta eteeriset öljyt eivät ole rasvaisia. Öljystä riippuen ne voivat olla jopa vesimäisen notkeita, jotka haihtuvat nopeasti. Tislauksen yhteydessä öljyistä poistuu suurimmat molekyylit kuten proteiinit, jonka vuoksi ne eivät usein aiheuta allergiaa. Öljyjen hienojakoisuuden ansiosta ne imeytyvät muutamissa sekunneissa ihon läpi soluihin ja keuhkojen kautta verenkiertoon.

Joillekin öljyt voivat aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä tai emotionaalisesti huonoa oloa, joka ei välttämättä liity allergiaan tai yliherkkyyteen. Tuoksut vaikuttavat vahvasti aivoihin ja lisäävät elimistön nestekiertoa, mikä saattaa olla syynä niiden nostattamaan reaktioon.

 

Tuoksut ja aivot

Öljyillä on melkein yhtä monta käyttötarkoitusta kuin itse öljyjä, ja viime vuosina niiden mieleen vaikuttavista ominaisuuksista on tehty paljon erilaisia kokeiluja. Monet sairaalat Yhdysvalloissa esimerkiksi käyttävät eteerisiä öljyjä vähentääkseen potilaiden leikkausta edeltävää ahdistusta ja pelkoa. Öljyjen positiivisista vaikutuksista myös sairaalan henkilökunnan mielialaan on saatu rohkaisevia tuloksia.

Ihmisen aisteista hajuaisti on ainut, jonka viestit kulkeutuvat suoraan aivojen limbisen osan amygdalaan, eli aivojen niin sanottuun tunnekeskukseen. Tämä selittää sen, miksi tuoksut ovat niin voimakkaita tunnereaktioiden ja muistojen herättäjiä: tuoksut stimuloivat aivojemme tunnekeskusta vahvemmin, kuin esimerkiksi pelkät tuoksuihin liitetyt sanat. Amygdala-rauhasessa sijaitsevat myös traumat ja pelot. Siksi monet käyttävät juuri tuoksuja vapauttamaan traumoja.

Öljyt voivat tuoksua taivaalliselta, tai jopa jonkun nenään kammottavalta. Sanotaan, että usein tarvitsemme juuri vieroksumaamme öljyä ja sen vaikutuksia kaikkein eniten. Se, miltä öljyt tuoksuvat, vaihteleekin elämäntilanteen mukaan; rauhallisina aikoina laventeli voi tuoksua ihanalta, mutta stressin keskellä tuttu tuoksu voikin tuntua vastenmieliseltä. Silloin kannattaa kuitenkin jatkaa kyseisen öljyn käyttöä esimerkiksi jalkapohjissa, josta tuoksu ei kanna kovin kauas. Näin saamme silti öljyn sisältämät hyödyt, ja olo tasapainottuu lähes huomaamatta!

Mikaela Soldan on New Yorkissa asuva RYT 500 ISHTA-joogaopettaja.  Mikaelan joogatunnit tuoksuvat tunnetusti hyviltä, ja tarkoin valitut eteeriset öljyt kuuluvat vahvasti tehtäviin harjoituksiin. Mikaela tekee myös eteerisillä öljyillä  Raindrop-hoitoja.

www.mikaelasol.com
Osassa kaksi sukelletaan erilaisten öljyjen käyttöön, stay tuned!
  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.