Kategoriassa Parasta juuri nyt

Eteeristen öljyjen ABC, osa 2: miten niitä käytetään?

Miten eteerisiä öljyjä kannattaa käyttää? Lesson number one: unohda tuikkulyhdyt!

Sukellus eteeristen öljyjen maailmaan jatkuu. Mitkä ovat parhaita tapoja käyttää niitä?

Öljyjä voi käyttää tuoksuina raikastamaan ilmaa ja esimerkiksi rauhoittumaan tai virkistämään mieltä, mutta vain 100% puhtaita öljyjä voi käyttää suoraan iholle. Yksi hyvä vaihtoehto on myös tiputtaa muutamia öljytippoja diffuuseriin eli vesihöyryttäjään. Diffuuseri höyryttää öljyt huoneilmaan säilyttäen niiden parhaat ominaisuudet. Yleisemmin tunnettu tuikkulyhty kuumentaa öljyn liian kuumaksi ja siten polttaa pois öljyn parantavan hyödyn. Öljyjä voi myös tuoksutella sellaisenaan, laimentaa suihkepulloon tai sekoittaa niitä esimerkiksi kookosöljyyn tai manteliöljyyn.

Turvallisuus:
Vältä öljyjen joutumista silmiin tai herkille limakalvoille. Jos öljyä kuitenkin joutuu alueelle, jossa se kirvelee, ota paksumpaa öljyä, kuten oliivi- tai kookosöljyä (mikä tahansa rasvainen öljy käy) ja juoksuta sitä runsaasti kirvelevään kohtaan. Tämä öljy sitoo eteerisen öljyn itseensä ja liuottaa sen pois, toisin kuin vesi, joka vaan levittää öljyä laajemmalle.

Alle 12-vuotiaille kaikki öljyt tulee käyttää reilusti laimennettuna ja joitain öljyjä ei suositella käytettäväksi alle 3-vuotiaille ollenkaan.

Alta löydät tietoa muutamasta tunnetusta ja monikäyttöisestä eteerisestä öljystä.
Ohjeet soveltuvat parhaiten terapeuttisen luokan eteerisille öljyille.

 

Laventeli
Laventeli lienee eteerisistä öljyistä tunnetuin ja siksi ansaitsee paikkansa listan kärjessä. Sen tuoksu on tuttu saippuoista, ilmanraikastimista ja klassisista parfyymeistä. Laventeli on kuitenkin tehnyt paluun luultavimmin monipuolisuutensa ansiosta, jos koskaan poissa on ollutkaan. Puhdas laventeli tuoksuu raikkaalta eikä tunkkaiselta, ja se on varma valinta jos et tiedä mitä öljyä käyttää.

Sen rauhoittava ja puhdistava vaikutus on tunnettu ihmiskunnan keskuudessa jo tuhansia vuosia. Laventeli voi lievittää ahdistusta ja auttaa rauhoittumaan. Laventeli on myös yksi ihoystävällisimmistä öljyistä, ja sen on tutkittu uudistavan ihoa ja auttavan esimerkiksi palovammoihin. Varmista kuitenkin, että käyttämäsi öljy on puhdasta ja soveltuu iholle.

Vinkki: tiputa pari tippaa tyynyliinan kulmaan – se auttaa rauhoittumaan mieltä ja nukahtamaan.

Testaa esimerkiksi: Flow Kosmetiikka Laventeli -eteerinen öljy

 

Rosmariini
Rosmariini on ollut yksi Välimeren alueen käytetyimmistä yrteistä jo satojen vuosien ajan. Sen on uskottu tuovan apua ruuansulatukseen, minkä vuoksi sitä usein lisätään mausteeksi raskaampiin liharuokiin. Rosmariini on myös hyväksi hiuksille auttaen niitä kasvamaan ja tuuhentumaan. Rosmariini on erinomainen mielen kohottaja ja stimuloi alakuloista tai väsynyttä mieltä. Rosmariinista on saatu myös rohkaisevia tuloksia sen vaikutuksista kognitiivisiin toimintoihin.

Vinkki: tiputa muutama tippa rosmariinia päänahkaan hiusten pesun jälkeen.

Testaa esimerkiksi: Frantsila Rosmariini-eteerinen öljy

 

Piparminttu
Piparminttu tunnetaan varmasti parhaiten hammastahnoista ja muusta suunhoidosta. Se on raikkautensa vuoksi erinomainen myös ruuansulatuksen stimuloimiseen ja päänsärkyihin. Viilentävän vaikutuksensa ansiosta se sopii myös turvonneille jaloille ja lihassärkyyn. Piparmintun piristävä tuoksu myös kirkastaa ja terävöittää mieltä.

Vinkki: sekoita 1-2 tippaa piparminttuöljyä kookosöljyyn. Hiero niskaa ja hartioita öljyn kanssa muutaman minuutin ajan. Tunne öljyn viilentävä ja lihaksia hoitava vaikutus.

Testaa esimerkiksi: Flow Kosmetiikka Piparminttu -eteerinen öljy

 

Appelsiini
Virkistävä appelsiini kirkastaa mielen harmaanakin päivänä, mutta toimii rauhoittavana öljynä keholle ja sielulle. Se voi auttaa ahdistuneeseen tai stressaantuneeseen mieleen. Appelsiini sopii myös hyvin kodin raikastamiseen ja siivoukseen.

Vinkki: sekoita kymmenisen tippaa öljyä muutamaan desiin suodatettua vettä spaypullossa ja suihkuttele huoneilmaan tai kodin tekstiileihin.

Huom: Sitrusöljyt ovat fotosensitiivisiä eivätkä kestä auringonvaloa. Jos käytät öljyjä suoraan iholla, levitä niitä ainoastaan alueille, jotka ovat auringolta piilossa seuraavan 24h ajan.

Testaa esimerkiksi: Frantsila Appelsiini -eteerinen öljy

 

Teepuu
Teepuu on yksi antibakteerisimmista öljyistä ja soveltuu siksi monipuolisesti ihonhoitoon. Teepuuöljyä voi käyttää finnien kuivattamiseen, naarmuihin, hyttysenpuremiin tai huuliherpekseen. Antibakteerisuutensa ansiosta se käy erinomaisesti myös kodin puhdistukseen ja homeen poistamiseen. Kuten kaikki 100% eteeriset öljyt, myös teepuuöljy on todella väkevää ja siksi ärtynyt iho voi vaatia öljyn laimennuksen.

Vinkki: teepuuöljy kuivattaa erittäin finnejä hyvin, joten sipaise pieni määrä öljy näpyn päälle illalla ja aamulla. Saatat huomata finnin katoavan jo hyvin pian!

Testaa esimerkiksi: Flow Kosmetiikka Teepuuöljy

 

Meirami
Mausteyrttinä tunnettu meirami auttaa lihaskipuihin ja puuduttaa särkevää kohtaa. Tämän olen todennut olevan tehokkain myös kuukautiskipuihin alavatsassa ja alaselässä.

Öljy nopeuttaa verenkiertoa ja lämmittää kehoa. Meiramin tuoksu auttaa myös alakuloiseen tai ahdistuneeseen mieleen sekä suruun.

Vinkki: sekoita meiramia paksumpaan öljyyn ja hiero alavatsan ja -selän alueelle ennen kuukautisia ja niiden aikana. Auttaa myös muihin lihaskipuihin!

Luonnollisia eteerisiä öljyjä ja lisää tietoa niiden käytöstä löydät mm. Frantsilalta ja Flow Kosmetiikalta. Sugarin lempidiffuuserit myy Muji.

 

Kirjoittaja Mikaela Soldan on New Yorkissa asuva RYT 500 ISHTA-joogaopettaja.  Mikaelan joogatunnit tuoksuvat tunnetusti hyviltä, ja tarkoin valitut eteeriset öljyt kuuluvat vahvasti tehtäviin harjoituksiin. Mikaela tekee myös eteerisillä öljyillä  Raindrop-hoitoja.

www.mikaelasol.com
* Postaus sisältää affiliate-linkkejä
  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.