Kategoriassa Kauneus ja hyvinvointi \\ Vastuullinen elämä

Flow Cosmetics: autotalliyrityksestä kansainväliseksi luonnonkosmetiikkamerkiksi

Joskus yhdestä kokeilusta saattaa syntyä idea kokonaiseen yritykseen – niin kävi Riitta Jänkälälle, joka perusti 2000-luvun alussa yhden Suomen ensimmäisistä luonnonkosmetiikkamerkeistä, Flow Cosmeticsin. 

Kaikki alkoi laventelisaippuasta, jota kampaaja Riitta Jänkälä päätti kokeeksi valmistaa kotonaan omassa keittiössään. Kun kokeilu onnistui yllättävän hyvin, Riitta antoi saippuoita ystävilleen ja sukulaisilleen joululahjaksi, ja ne saivat ihastuneen vastaanoton. Riitta alkoi kokeilla saippuan valmistusta erilaisilla tuoksuilla ja raaka-aineilla, ja positiivisesta palautteesta rohkaistuneena varasi pöydän myös käsityömarkkinoilta. Sen jälkeen alkoi syntyä muutakin: ensimmäinen oma kasvovoide, sitten vartalovoide, ja jossain vaiheessa autotalli-varasto ja käsityömarkkinat kävivät liian pieniksi – oli aika perustaa oma yritys Flow Cosmetics.

Vuonna 2007 luonnonkosmetiikka oli Suomessa vielä tuntematonta, luomukin oli monelle uusi asia.

Riitta löysi kuitenkin netistä inspiraatiota: 2000-luvun alussa Yhdysvalloissa ja Britanniassa alkoi putkahdella esiin pieniä, luonnolliseen artesaanikosmetiikkaan keskittyneitä yrityksiä. Voisiko sama toimia myös Suomessa? Näköjään; alati kasvavasta Flow Cosmetics -kosmetiikkamerkistä tuli yksi suomen luonnonkosmetiikkamarkkinoiden edelläkävijöistä. Yritykseen hyppäsi jo alkumetreillä mukaan myös Riitan tytär Suvi Kunnari, jonka vastuulla on nykyään muun muassa Flow:n markkinointi.

”Aloin käyttää äitini tuotteita ja kiinnostuin niistä. Pikkuhiljaa vaihdoin kaikki omat kosmetiikkatuotteeni luonnollisiin deodorantista meikkeihin. Aluksi auttelin äitiäni kampaajan töideni lomassa, mutta kun jäin äitiyslomalle, siirryin sen jälkeen kokonaan hänen yritykseensä töihin”, Suvi kertoo.

Sekä äitiä että tytärtä ohjasi voimakas tarve löytää luonnollisia vaihtoehtoja vahvoille kemikaaleille, joita he olivat urallaan kauneudenhoitoalalla tottuneet käyttämään.

Riittaa huoletti päivittäin kertyvä kemikaalilasti ja hän halusi kehittää puhtaampia tuotteita niin hyvistä raaka-aineista, että niitä voisi jopa syödä. Puhtaat, laadukkaat raaka-aineet toimivatkin Flow Cosmetics -tuotteiden pohjana. Osa niistä, kuten vaikkapa sheavoi ja arganöljy, joudutaan tuomaan ulkomailta, mutta mahdollisimman paljon tukeudutaan Suomessa viljeltyihin pohjoisen yrtteihin, kukkiin ja marjoihin. Lähin raaka-aineiden tuottaja on samassa kaupungissa Hyvinkäällä sijaitseva luomutila, josta saadaan esimerkiksi nokkosta, kehäkukkaa ja piparminttua.

”Joskus yksittäiset, kiinnostavat raaka-aineet saattavat inspiroida meitä kehittämään uusia tuotteita”, Suvi kertoo. ”Meille tulee kotimaisilta tuottajilta Lapista esimerkiksi kanervaa ja katajaa, ja joskus tuottajat saattavat kysellä, olisiko meillä tarvetta jollekin uudelle yrtille, kuten vaikkapa mesiangervolle. Saatamme innostua kehittelemään uusia tuotteita.”

Myös asiakkailta tulevaa palautetta ja toiveita kuunnellaan Flow:lla tarkkaan, ja se saattaa vaikuttaa tuotevalikoimaan konkreettisesti. Esimerkiksi deodoranttien perään kyseltiin pitkään, ja niinpä Riitta ja Suvi päättivät alkaa valmistaa niitä. Myös värikosmetiikkaa on toivottu, ja Flown valikoimiin on lähiaikoina ilmestymässä lisää meikkejä. Samaan aikaan Riitta ja Suvi haluavat kuitenkin pysytellä myös askeleen edellä asiakkaiden toiveita. Tällä hetkellä heillä on käynnissä parhaiden mahdollisten luonnollisten säilöntäaineiden etsintä. Kosmetiikkatuotteiden säilöntäaineet ovat asia, joka ei vielä ole herättänyt mediassa kovinkaan paljon keskustelua, ja joihin moni kuluttaja ei vielä kiinnitä juurikaan huomiota, mutta Riitta ja Suvi haluavat tarjota asiakkailleen vain parasta.

”Jos haluaisimme päästä helpolla, tekisimme vain samaa vanhaa, niin kuin ennenkin”, Suvi toteaa. ”Oma kiinnostus ajaa meitä kuitenkin eteenpäin. Haluamme tehdä tuotteita, joiden takana voimme todella seistä, ja joita voimme itsekin hyvällä omallatunnolla käyttää.”

Oman luonnonkosmetiikkamerkin pyörittämisessä vastaan tulee kaiken aikaa haasteita ja uutta opittavaa. Yrityksen pieni koko saa aikaan sen, että vastuualueet eivät ole selkeästi jakautuneet työntekijöiden välille, vaan kaikkien pitää tietää vähän kaikesta. Suvikin saattaa yhtenä päivänä suunnitella Flow:n markkinointia, seuraavana hankkia uutta vedenpuhdistinta tuotantopuolelle. Jatkuva uudistuminen ja tiedon kartuttaminen ovat kuitenkin juuri niitä asioita, joita Suvi entisellä kampaajan urallaan kaipasi elämäänsä:

”Lähtiessäni kampaajan töistä mukaan Flow:hun en vielä tiennyt, millainen oppimistaival ja miten paljon harmaita hiuksia on vielä edessä – mutta tässä sitä nyt ollaan!”
  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.