Frantsilan perustaja
Kategoriassa Edelläkävijät \\ Juttusarjat

Frantsilan yrttitilalla kasvien voiman alkulähteillä

Vierailimme Frantsilan yrttitilalla Hämeenkyrössä, jossa luonnonkosmetiikkaa valmistetaan lähes 40 vuoden kokemuksella perinteisistä kasveista. Vehreä tila on pieni pala paratiisia, josta ei olisi tehnyt mieli lähteä pois.

Juhannusaattoa edeltäväksi päiväksi on luvattu sadetta ja ukkosta, mutta kun istun bussissa keskellä Hämeenkyrön kumpuilevia pelto- ja metsämaisemia matkalla Frantsilan yrttitilalle, aurinko paistaa ja taivaalla näkyy vain muutama pilvenhattara. Sade alkaa vasta myöhemmin iltapäivällä, kuin ihmeen kaupalla juuri silloin, kun olemme saaneet kuvauksen purkkiin. Oikeastaan tämän ei pitäisi yllättää, koska Frantsilan tilalla on taikaa: sen haistaa ilmassa, se hehkuu kasveissa ja se väreilee maassa jalkojen alla.

Virpi Raipala-Cormier

Frantsila-tuotemerkin 70-luvulla miehensä James Cormierin kanssa perustaneen Virpi Raipala-Cormierin suku on asunut näillä mailla jo yli 300 vuotta. Nyt Frantsilalla puhaltavat uudet tuulet: Virpin ja Jamesin poika Jupiter Cormier on vaimonsa Anna Karhu-Cormierin kanssa ottanut perheyrityksen ohjat käsiinsä noin puolitoista vuotta sitten. Heinäkuussa Pohjois-Esplanadin paraatipaikalle avautuu oma Market-liike, jossa Frantsilan tuotteita myydään Papu– ja R/H -vaatemerkkien rinnalla. Se tuo elävöittävän tuulahduksen yrttitilalta urbaanin ympäristön keskelle niitä varten, jotka eivät pääse Hämeenkyröön asti käymään.

Tapaan Jupiterin ja Annan Frantsilan Kehäkukka-kasvisravintolassa jossa ollaan päivittäin tarjoiltu kasvislounasta jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Nautimme kasvislasagnea ja virkistävää herukanlehti-juomaa yrttitarhan kupeessa, ennen kuin lähdemme kiertelemään Frantsilan maita.

Frantsila

”On varmasti ollut haastavaa, kun Virpi ja James perustivat Frantsilan 80-luvun alussa”, Jupiter toteaa. ”Suomessa oli silloin aika erilainen meno. Ensimmäinen Kotipizzakin avautui tänne vasta vuonna -87. Jooga, luomu ja luontaisterveys olivat ihan uusia juttuja ja moni on varmasti kummastellut, että mitä ihmettä nuo oikein tekevät. On pitänyt olla todella vahva ja rohkea ja uskoa omaan juttuunsa.”

Frantsila

Keskustelumme aikana tulee selväksi, että Frantsilassa on kyse paljon enemmästä kuin pelkistä luonnonkosmetiikan tuotteista, rohdoista ja eteerisistä öljyistä itsessään. Virpillä ja Jamesilla on alusta alkaen ollut kokonaisvaltainen ja syvä lähestymistapa hyvinvointiin sekä monitasoinen ekologinen filosofia. He ovat olleet ensimmäisten luomuviljelijöiden joukossa Suomessa 70-luvulla ja tuoneet maailmalta erilaisia luontaishoitomuotoja, joita täällä ei ole aiemmin tunnettu. Frantsilan tuotteissa on otettu huomioon paitsi ihmisen fyysinen, myös henkinen hyvinvointi, ja samalla ympäristön vaaliminen. Nyt Jupiter ja Anna haluavat jatkaa Virpin ja Jamesin aloittamaa missiota ja inspiroida ihmisiä kehittämään tiiviimpää yhteyttä luonnon kanssa. He haluavat säilyttää ikiaikaisen perinnetiedon kasvien hyödyistä, mutta tuoda sen nykypäivään.

Anna Karhu-Cormier

”Se, miten näemme maailman vaikuttaa voimakkaasti siihen, miten toimimme omassa elämässämme ja arjessa”, Jupiter sanoo. ”Yksikään toimiva suhde ei voi olla pelkkää ottamista. Se pätee niin ihmissuhteisiin, kuin ihmisten ja luonnon väliseen suhteeseenkin. Haluaisin välittää ihmisille ahaa-elämyksen, että kaupungitkin voisivat olla ikään kuin mehiläispesiä, jotka kyllä ottavat ympäristöstään, mutta pölyttämisen kautta samalla myös antavat takaisin. Voimme auttaa ympäristöämme kukoistamaan.” 

Frantsila yrttitila

Ihmisen ja luonnon yhteyden palauttaminen, kestävämpi elämäntapa ja syklisempi ajattelu ovat asioita, joista moni tällä hetkellä puhuu ja on kiinnostunut. Usein ne saattavat kuitenkin jäädä pinnalliseksi sanahelinäksi, joka ei ulotu konkreettisiin tekoihin. Frantsilan tilalla kasvien voima ja luonnon arvostus ovat kuitenkin käsinkosketeltavasti läsnä kaiken aikaa. Kuten Jupiter toteaa, elämme kasvien valtakunnassa: kasvikunta edustaa noin 80:tä prosenttia kaikesta elämästä maapallolla.

”Frantsila on oma pieni universuminsa”, Anna kuvailee.

Anna ja Jupiter Frantsila

Lounaan jälkeen lähdemme katselemaan tiluksia. Pääsen keräämään mausteisen tuoksuisia siankärsämöitä yrttipellolle ja kurkistamaan kasvihuoneeseen, jossa kasvinitujen elämä alkaa aina keväisin. Kasvihuoneen ulkopuolella ryhmyisten omenapuiden varjossa on kasvien “esikoulu”, johon ne siirretään ruukuissa odottelemaan istutusta. Toisessa kasvihuoneessa ilma on kostea ja lämmin, kymmeniä vuosia vanha viiniköynnös riippuu raskaana kypsyvistä rypäleistä ja pienessä vesialtaassa uiskentelee valkoisena kukkiva lootus, yksi Jamesin kokeiluista. Haluan jäädä tänne asumaan.

Kierrellessämme pienessä yrttitarhassa Jupiter ja Anna tuntevat jokaisen yrtin nimeltä ja osaavat lisäksi kertoa sen käyttötarkoituksen. Yritän pinnistellä painaakseni mieleen tiedon, jota satelee kaiken aikaa: sitruunamelissa lievittää kuukautiskipuja, lehtosinilatva rauhoittaa, siankärsämöä on perinteisesti käytetty tyrehdyttämään verenvuotoa ja piharatamon siemenet voivat hoitaa ärtynyttä suolistoa.

Frantsila yrttitarhat

Siankärsämö

Hieromme yrttien lehtiä sormiemme välissä, tuoksuttelemme ja välillä maistelemme. Samanlaisen moniaistillisen kokemuksen Jupiter ja Anna haluavat välittää myös Frantsilan uudessa, heinäkuussa lanseerattavasta kolmen tuotteen Garden Trilogy -sarjassa, johon kuuluu aromaterapeuttinen Aura-tuoksuöljy, suuhun suihkautettava yrttinen De-Stress Tonic sekä ilmansaasteita ja vapaita radikaaleja vastaan taisteleva Anti-Pollution Facial Serum.

”Kolmen tuotteen on tarkoitus muodostaa moniaistillinen kauneudenhoitorituaali, jossa on otettu huomioon tuoksu, kosketus ja maku”, Anna sanoo. ”Moderni ihminen on väistämättä kovien ulkopuolelta kohdistuvien paineiden alla, ja kaipaamme välillä muistutusta siitä, että olemme elossa, arvokkaita ja rakastettavia. Ajattelen, että uusiin tuotteisiin kiteytyy jotain Frantsilasta. Ne ovat ikään kuin kolme polkua puutarhaan.”

Nokkonen

Frantsila Kehäkukka

”Elämme näköaistiin painottuvassa yhteiskunnassa, mutta pelkkään näköaistiin perustuva kokemus voi jäädä pinnalliseksi”, Jupiter lisää. ”Kun mukaan tulee vaikkapa tuoksuaisti, otamme tuoksumolekyylien kautta konkreettisesti ympäristöä sisäämme.”

Tapaamme Frantsilan perustajan Virpin puuhailemassa ulkona puutarhassaan, joka on niin runsas, etten tiedä mihin päin katsoa. Ruusupensaat ryöppyävät aniliininpunaisia kukkia, jotka levittävät huumaavaa tuoksuaan (James ilmestyy jossain vaiheessa paikalle poimimaan terälehtiä suureen koriin) ja puiden katveessa nuokkuvat valtavan kokoiset pionit ja unikot. Virpistä näkee heti, että täällä, kädet mullassa ja hiukset kesätuulessa hulmuten, hän on omassa elementissään. Pienestä koostaan huolimatta hänestä huokuu sellainen voima, etten äkkiä enää ihmettele, mistä Frantsilan perustamiseen vaadittu rohkeus on tullut. Kun halaan Virpiä tuntuu siltä, kuin halaisin satoja vuosia vanhaa puuta.

Virpi Raipala-Cormier Frantsila

Läheisen tammen alla on säänpieksemä tuoli, johon Virpi tulee aamuisin meditoimaan. Hän kertoo, että istui siinä kerran niin kauan hiljaa ja liikkumatta, että kivitasku pyrähti hänen polvelleen ja jäi siihen istumaan. Ehkä lintukin vaistosi, että Virpi on osa tätä maata, juuret syvällä sen mullassa.

Liekö kesäpäivänseisauksella ja lähestyvällä juhannusaatolla osuutta asiaan, mutta kun lähden Frantsilan tilalta tuntuu, kuin olisin käynyt vierailulla toisessa maailmassa. Saattaisi olla vaikea uskoa, että paikka edes oli todellinen eikä pelkkää mielikuvitukseni tuotetta, ellen istuisi bussissa sylissäni Annan läksiäisiksi poimima runsas yrttikimppu. Ihastelemme vieressäni istuvan naisen kanssa kimpusta kohoavaa maariantuoksuheinän, siankärsämön ja kruunutillin tuoksua, joka tekee matkasta täpötäydessä juhannusbussissa vähän miellyttävämmän. Hetkessä konkretisoituu se, mistä Frantsilan filosofiassa on kyse: kasvien parantavan voiman tuomisesta ihmisten arkeen ja hyvän levittämisestä, pienten tekojen kautta.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.