Kategoriassa Parasta juuri nyt

Holistinen hyvinvointi: Mitä se on?

Mitä tarkoittaa holistinen hyvinvointi? Onko meiltä kiireen ja kännyköiden keskellä unohtunut jotain tärkeää ja inhimillistä itsestämme? Asiantuntija ja kouluttaja Maria Varon antoi meille vastauksia näihin ja moniin muihin kysymyksiin sekä kertoi Natural Goods Companyn Re-Start -verkkovalmennuksesta.

Holistinen hyvinvointi koristaa lehtipalstojen otsikoissa ja puhuttaa monia – eikä suotta. Aihe on kattava ja tärkeä, ehkä joillekin jopa hankala käsittää ilman ammattilaisen neuvoja. Pysyviin elämäntapamuutoksiin tarvitaan ymmärrystä ja kokonaisuuden hallintaa. Tästä syystä Natural Goods Company lanseerasi lokakuussa Re-Start -verkkovalmennuksen, mikä nostatti holistisen hyvinvoinnin tärkeydessään kaikkien huulille. Re-Start on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmennus, jossa otetaan huomioon useat hyvinvointiin vaikuttavat osa-alueet. Valmennuksen takana on useita alan ammattilaisia, jotka ovat yhdessä luoneet valmennuksen kuusi ei osiota: mieli, ravinto, ayurveda, yin-jooga, iho ja keho.

Kauneus- ja hyvinvointialan ammattilaisille, kuten Maria Varonille holistinen hyvinvointi ei ole uusi ilmiö. Maria on ollut mukana luomassa ja toteuttamassa Re-Start -verkkovalmennusta. Hän on koulutukseltaan estonomi ja toiminut yli kymmenen vuotta luonnonkosmetiikan ja holistisen kauneuden asiantuntijana ja kouluttajana. Ei siis ihme, että hän tuntuu tietävän paljon hyvinvoinnista. ”Kokonaisvaltainen ymmärrys asioihin on tullut muualta kuin koulun penkiltä”, Maria kertoo. ”Omassa elämässäni olen vaikeimman kautta joutunut hakemaan tasapainon uudestaan ja ottamaan aivan uudella tavalla vastuun omasta terveydestäni, koska synteettiset lääkkeet eivät toimineet minulle.” Pyysimme Mariaa kertomaan meille, mitä holistinen hyvinvointi todella on ja miten se näkyy Natural Goods Companyn Re-Start -verkkovalmennuksessa.

Miten selittäisit holistisen hyvinvoinnin ja mitä se sinulle merkitsee? Onko kyseinen termi jollain tapaa väärinymmärretty?

Kieltämättä holistisuus tai kokonaisvaltaisuus saattaa monelle olla vain muodikas sana, joka komeilee lehtien palstoilla. Uskon kuitenkin, että jos todella pysähtyy miettimään omaa elämäänsä ja hyvinvointiaan, jokainen kykenee itse huomaamaan, jos muutokseen on tarvetta. Ärtyisyys, väsymys, ruoansulatusongelmat, iho-ongelmat tai ylikierroksilla käyvä mieli ovat usein oireita siitä, ettei ihminen voi kokonaisvaltaisesti hyvin, vaikka periaatteessa kaikki olisi ulkoisilla mittareilla “täydellisesti”.

Itselleni holistinen hyvinvointi on sitä, että on sellaisessa tasapainoisessa olotilassa, jossa on enimmäkseen hyvä olla, vaikka tilanteet ympärillä muuttuvat. Intialaisessa lääketieteessä – ayurvedassa – ajatellaan, että kokonaisvaltainen hyvinvointi on kehon, mielen ja sielun tasapainoa. Se on mielestäni osuva kuvaus kokonaisvaltaisuudesta. Jokainen meistä on yksilö, eikä tasapaino löydy kaikille samalla reseptillä. Juuri tästä syystä Re-Start-valmennuksessa on monia mahdollisuuksia räätälöidä omaan tilanteeseen sopiva kombo.

Miksi ihmiset hakeutuvat hyvinvointivalmennuksiin?

Let’s face it – nykyinen elämänrytmi lukuisine ärsykkeineen, siisti sisätyö, jossa istutaan ja johon mennään autolla, yksipuolinen ravinto, ylimedikalisoituminen, unesta tinkiminen sekä lukuisat erilaisiin elämäntilanteisiin liittyvät haasteet vaikuttavat meihin usein enemmän kuin haluamme myöntää. Tyypillinen valmennuksen asiakas on huomannut tämän ja ymmärtänyt myös sen, että erilaisten haasteiden ja oireiden pysyvään eliminointiin tarvitaan todellinen ja konkreettinen muutos elämässä. On mahtavaa huomata, että yhä usempi on valmis ottamaan vastuun omasta hyvinvoinnista ja hyväksymään sen, että vaikkapa rosacean hoitaminen voi vaatia myös suoliston hoitamista ravinnolla.

Arki meidän ympärillä muuttuu koko ajan, mutta biologisesti ihminen on jo pitkään pysynyt samanlaisena. Miten tämä näkyy?

Työelämän asiantuntijat pyrkivät muistuttamaan meitä siitä, että työn laatu ja työympäristöt muuttuvat kiihtyvällä vauhdilla, esimerkiksi suuret  avotoimistot ovat yleistyneet. Meidän on huomioitava erilainen palautuminen työpäivistä ja pidettävä työajoista kiinni. Älypuhelinten ja kannettavien tietokoneiden myötä monet ovat tavoitettavissa 24/7 työasioissa ja vapaa-aikaakin vietetään helposti ruudun ääressä. Tämä saattaa lisätä ahdistusta ja kiireen tuntua ja nostaa myös stressitasoja, jolloin sitten unenkin laatu kärsii.

Ei tarvitse mennä kovin montaa sukupolvea taaksepäin, kun työ oli enimmäkseen ruumiillista ja tiedon ja ärsykkeiden määrä oli huomattavasti helpommin hallittavissa vielä parikymmentä vuotta sitten. On siis aivan normaalia, jos välillä tuntuu, että maailma ympärillä vetää ylikierroksilla, eikä tahdissa oikein meinaa pysyä. Täydellisyyteen pyrkivillä suorittajilla sopeutuminen lienee vaikeinta. On opittava priorisoimaan ja katsomaan hieman sormien läpi ja hyväksyttävä inhimillinen tekijä.

Onko tutkimuksissa löytynyt ihmisestä jotain uutta mielenkiintoista, mikä vie holistisen hyvinvoinnin ajattelua eteenpäin?

Esimerkiksi epigeneettiset- ja mikrobiomitutkimukset antavat jatkuvasti uutta mielenkiintoista tietoa siitä, kuinka kaikki vaikuttaa kaikkeen, niin ihmisen elimistössä kuin myös isommassakin kuvassa koko universumissa. On ymmärretty, että suoliston mikrobien toiminta vaikuttaa mieleen ja vaikkapa ihon mikrobien toimintaan. Myös metsän humusmullassa on sellaisia hitaasti lisääntyviä mikrobilajeja, jotka voivat iholle ja hengitysteihin päästessään vaikuttaa myönteisesti suoliston mikrobien toimintaan. Jyväskylän yliopiston tutkimuksissa puolestaan havaittiin, että myös kestävyysliikunnalla on myönteisiä vaikutuksia suolistomikrobeihin. Kun ymmärrämme mikrobien toimintaa paremmin, ymmärrämme myös kokonaisuutta paremmin. Mikrobithan ovat myös synnyttäneet kaiken elämän maapallolle. Ensin kasvit ja sitten muut eliöt. Ilman kasveja, mekään emme voisi elää täällä – kaikki on yhtä suurta mikrobiomia!

Miten kaikki tämä uuden ja vanhan tiedon yhdistäminen näkyy Re-Start -valmennuksessa?

Re-Start-valmennuksessa on pyritty yhdistämään itämaisia filosofioita ja länsimaista funktionaalista näkemystä. Idän tieteissä ymmärretään ehkä vielä länsimaisia tieteitä syvemmin se, miten kaikki liittyy kaikkeen. Länsimaisen tieteen heikko kohta on ehkä se, että pidämme totena ainoastaan niitä asioita, joita pystytään fyysisesti mittaamaan, mutta meillä ei ehkä vielä ole riittävän hienovaraisia ja tarkkoja mittareita koko totuuden hahmottamiseksi. Löysimme harmonisen ja toimivimman kokonaisuuden yhdistämällä nämä kaksi puolta: valmennuksesta löytyy mm. meditaatioharjoituksia, yin-joogaa ja ayurvedaa mutta myös kestävyysliikuntaa ja funktionaaliseen lääketieteeseen perustuvaa ravintoterapiaa. Jokainen voi helposti poimia omaan arkeensa valmennuksesta ne työkalut, jotka auttavat tasapainottamaan elämää.

Voiko valmennuksen aloittaa mistä osiosta tahansa vai suositteletko jotain tiettyä?

Valmennuksen voi aloittaa mistä osiosta tahansa sen mukaan, mikä fiilis saattuu olemaan. Kaikki osiot nimittäin tukevat toisiaan. Jos sinulla on kuitenkin jokin konkreettinen ongelma, mihin toivot ratkaisua esim. närästys tai ruoansulatusongelmat, kannattaa luonnollisesti aloittaa ravinto-osiosta. Jos taas kärsit iho-ongelmista, ihonhoito-osio ja lisäksi ravinto- tai ayurveda-osio on hyvä käydä läpi ensinStressin ja kiireen kanssa kamppailevalle mieli-osio ja yin-jooga tarjoavat välittömän avun.

Minkä vinkin antaisit ystävälle, joka vielä pohtii sopiiko Re-Start hänelle?

Valmennus sopii kaikille hyvinvoinnin ja tasapainon lisäämiseen. Osa-alueet on valittu niin, että jokaisella on jo yksinään positiivisia vaikutuksia, mutta yhdistelmä antaa sinulle monipuolisesti työkaluja, joilla pystyt itse ottamaan vastuun omasta hyvinvoinnista. Elämässä tulee erilaisia tilanteita eteen, jotka järkyttävät tasapainoamme ajoittain. Valmennuksesta saamiesi työkalujen avulla saat kuitenkin palautettua tilanteen taas raiteilleen. Parasta valmennuksessa on se, että sen tuomat opit pysyvät matkassasi aina!

Natural Goods Companylla on 24.12. asti Re-Start -verkkovalmennukseen huikea tarjous, joka kannattaa hyödyntää hemmottelevana joululahjana itselle tai läheiselle:

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.