Taukojumppa
Kategoriassa Parasta juuri nyt

Hyvinvointivinkit työpäivään

Kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja työssä jaksamisesta puhutaan paljon, eikä suotta. Vietämme ison osan päivästämme töissä, jossa yhä useampi työskentelee näyttöpäätteen äärellä.

Jotta hyvinvoinnista huolehtiminen ei jäisi vain vapaa-ajalle, on hyvä muistaa pienet, mutta merkittävät valinnat myös työpäivän lomassa.

Työasennolla ja työpäivän aikana tehdyillä pienillä hyvinvointivalinnoilla on suuri merkitys omaan jaksamiseen ja vireystilaan, sillä vietämme töissä noin kolmasosan päivästämme. Muistatko noista tuolilta välillä jaloittelemaan tai vaihteletko työasentoasi päivän mittaan? Juttelimme suomalaisen Cuckoo Workout -sovelluksen kehittäjän Veera Lehmosen kanssa aiheesta, ja saimme paljon tietoa siitä, miten työasento vaikuttaa hyvinvointiin ja miten työpäivän tauotus tukee holistista hyvinvointia.

Miten staattinen asento työpäivän aikana vaikuttaa kehoon ja jaksamiseen?

Staattinen istuma-asento tai seisominen rasittaa kehon lihaksia harmittavan yksipuolisesti. Pitkän päivän aikana istuessa isot lihakset ovat passiivisena, jolloin aineenvaihdunta hidastuu ja verenkierto alaraajoissa kärsii. Kuulostaa varsin hurjalta! Veera vinkkaa myös, että rintalihasten, lonkankoukistajien ja takareisien kireys voi johtua etenkin istumatyötä tekevillä juuri siitä staattisesta asennosta, jossa vietetään lähes koko työpäivä. Se mihin kaikeen ja miten nämä kireydet vaikuttavat kehossa on vielä toinen juttunsa, eli mistään ihan pienistä asioista ei ole kyse. Myös niska- ja hartiaongelmat ovat tunnettuja näyttöpäätetyöntekijän ongelmia. ”Istuminen vaikuttaa pitkällä tähtäimellä myös kehon toimintakykyyn. Keho alkaa pikku hiljaa mukautua istuma-asentoon, jos siinä vietetään kahdeksan tuntia viitenä päivänä viikossa. Tällöin kehoon syntyy kivuliaita kireyksiä ja lihasepätasapainoa. Staattinen jännitys myös heikentää lihasten hapensaantia ja aineenvaihduntaa ja voi pitkällä tähtäimellä vaikuttaa lihasten hermotuksiin.”, Veera vinkkaa.

Vaikka seisten työskentely kuluttaakin energiaa lähes puolet enemmän kuin istuminen, Veera vinkkaa, että pelkän istumisen tai seisomisen sijaan tärkeämpää on asennon vaihtelu päivän mittaan. Seisomapisteellä työskentelyäkin on hyvä tauottaa, sillä pitkäaikainen seisominen saattaa aiheuttaa ongelmia erityisesti alaselälle, polville ja jalkojen verenkierrolle. Muista siis päivän aikana kuunnella kehoasi, vaihdella työasentoa ja tauottaa työpäiviä monipuolisilla liikkeillä. Esimerkiksi hartioiden pyörittely, pienet venytykset ja kierrot sekä jaloittelu ja syvät hengittelyt ovat nopeaa ensiapua keholle.

Mitä konkreettisia hyötyjä työpäivän tauottamisesta on?

Työpäivän aikana pidetyt tauot vaikuttavat sekä mielen että kehon hyvinvointiin. Pidemmän lounastauon jälkeen palaat töiden ääreen paremmalla keskittymiskyvyllä ja motivaatiolla, mutta tämän lisäksi kannattaa muistaa pitää mieli ja keho virkeänä myös lyhyempien taukojen avulla. Erityisesti iltapäivällä keho kaipaa palauttavia taukoja pitkän päivän päätteeksi. Veera kertoo, että tauottaminen vaikuttaa kehossa esimerkiksi aineenvaihduntaan, tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointiin sekä aivoergonimiaan. Liike aktivoi aivoja ja vaikuttaa positiivisesti vireyteen, muistiin, luovuuteen ja ongelmanratkaisuun. Jos siis tuntuu, ettei ajatus kulje, iltapäiväkahvin sijaan kannattaa kokeilla iltapäivän taukojumppaa tai käydä hengittelemässä raitista ilmaa ja pyöritellä hartioita.

Työstä irtautuminen lomien ja taukojen avulla auttaa myös stressin aiheuttamiin ongelmiin monissa tilanteissa. TwistBe:n Ihonhoidon verkkovalmennuksessa stressiä käsitellään lähinnä ihon hyvinvoinnin näkökulmasta, mutta valmennuksessa on mainittu kehon ja mielen hyvinvoinnin kannalta tärkeä ja mielenkiintoinen asia: keho reagoi stressitilanteeseen lopettamalla toiminnot, jotka eivät ole stressin kannalta olennaisia. Nämä vaikuttavat ihon lisäksi esimerkiksi ruuansulatukseen ja aivojen toimintaan. Pitkittynyt stressi näkyy ja tuntuu koko kehossa muuttuen haitallisiksi ja epämiellyttäviksi vaivoiksi. Lista oireista on herättelevä ja jokainen reagoi pitkittyneeseen stressiin tavallaan. Kun stressi on kestänyt liian pitkään, lepo ja rentoutuminen eivät enää palauta vireään tilaan eikä keho uudistu ja korjaa itseään. Siihen ei yksinkertaisesti ole enää voimia. Samalla tavoin kuin pidemmät lomat, myös pienet tauot päivän aikana ovat ensisijaisen tärkeitä vähentäen stressihormonien tuotantoa ja palauttaen kuormituksesta sekä ennaltaehkäisten haitallisen distressin, eli negatiivisen stressin vaikutuksia.

Vinkit taukojumppiin ja työpäivän tauottamiseen?

Lyhyt tauko työnteosta kannattaisi Veeran mukaan pitää jopa puolen tunnin välein, mutta se on tietenkin monelle haastavaa. Tauot päivän mittaan tuovat pikemminkin lisää minutteja työpäivään kuin vievät niitä, sillä keskittymiskapasiteetti on rajallinen ja sekä kroppa että aivot tarvitsevat taukoja jaksaakseen. Asennon vaihtaminen työpäivän mittaan on ensisijaisen tärkeää, ja omasta työpisteestään kannattaa tehdä helposti muunneltava sekä itselleen optimaalinen korkeudeltaan ja säädettävyydeltään.

Työpäivän aikana kannattaa myös kipaista haukkaamassa raitista ilmaa, mikäli siihen suinkin mahdollisuus. Kesällä kannattaa esimerkiksi ottaa lounas mukaan puistoon jolloin lounaan yhteyteen voi näppärästi yhdistää pienen jaloittelun raikkaassa ilmassa. Jo pelkkä ikkunasta ulos katselu auttaa irtautumaan työmoodista, antaa aivoille hetken lepoa ja tuo silmille vaihtelua, etenkin jos katsot tietokoneen tai puhelimen ruutua ison osan työpäivästäsi.

Veeran kehittämä Cuckoo Workout on taukoliikuntasovellus, joka tarjoaa helpon keinon tauottaa työpäivää. Taukojumpat onnistuu joko puhelimen tai koneen ruudulta katsottuna ja sovellus muistuttaa työnteon keskeyttämisestä innostavasti. Säännölliset taukojumpat tuntuvat kehossa ja vaikuttavat positiviisesti jopa työyhteisön ilmapiiriin.

Testasimme Sugarilla Cuckoota kuukauden verran ja kuukausi oli hyvä aika muistuttamaan siitä, miten tärkeää on muistaa välillä tehdä kropalle herätteleviä liikkeitä. Taukojumpat eivät varmasti jääneet tähän, vaan tulivat Sugarille osaksi arkea – suosittelemme lämmöllä myös meditaatiohetkiä ja kävelypalavereita!

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.