Kategoriassa Kauneus ja hyvinvointi

Ihoa kuorivat hapot luonnonkosmetiikassa

Olet saattanut törmätä kosmetiikkapakkauksen kyljessä merkintään AHA-, BHA-, tai PHA-hapoista, mutta tiedätkö mitä eroa näillä hapoilla on keskenään? Tutustuimme luonnonkosmetiikassa käytettäviin kuoriviin happoihin ja löysimme aivan uuden, kiinnostavan kukkahappotuttavuuden!

Mekaaninen vs. entsymaattinen kuorinta

Hapot nousevat monesti esiin ihon kuorimisesta puhuttaessa, eikä suotta. Mekaanisen kuorinnan rinnalle, ja suosiossaan jopa sen yli, on noussut ihon kuorinta entsymaattisesti, ilman rakeita. Pureudutaan hieman näiden kuorintojen eroihin.

Mekaaninen kuorinta kosmetiikassa tarkoittaa ihon kuorimista tuotteella, joka sisältää kuorivia rakeita. Ihoa voi kuoria mekaanisesti myös vaikkapa kuorintahanskoilla tai -harjalla, mutta yleisempää lienee kuoriminen kasvojen iholle tarkoitetulla tuotteella. Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa kuorivat rakeet eivät voi koskaan olla pieniä muovinpalasia, mutta eipä ole kauaa siitä kun nämä mikromuovit olivat tavanomaisessa kosmetiikassa arkipäivää (lue lisää täältä). Sen sijaan luonnonkosmetiikassa mekaanisesti ihoa kuorivat ainesosat saadaan esimerkiksi suolasta, sokerista, marjojen siemenistä ja kahvinpuruista.

Mekaaninen kuorinta kirkastaa ihoa ja poistaa ihon pinnalta kuollutta ihosolukkoa, joka on muutenkin irtoamaisillaan, jolloin monet tuotteet saattavat toimia iholle paremmin. Tuote levitetään kasvoille, pyöritellään kevyesti sormenpäillä tarvittaville ihoalueille ja huuhdotaan pois. Mekaanisesta kuorinnasta hyötyy erityisesti terve ja hyvinvoiva iho, jossa ei ole esimerkiksi tulehduksia. Myös kesällä kannattaa suosia mekaanista kuorintaa tai käyttää joka tapauksessa korkean suojakertoimen aurinkosuojaa, sillä useat entsymaattiset kuorinnat saavat ihon hiukan tavanomaista alttiimmaksi auringolle.

Entsymaattisiin kuorintoihin käytetään happoja, jotka kuulostavat hurjemmalta kuin todellisuudessa ovatkaan. Olet luultavasti törmännyt ainakin AHA-happoihin, mutta ihoa kuorivista hapoista löytyy sekä lempeämpiä PHA-happoja että tujumpia BHA-happoja. (Selvennykseksi mainittakoon, että mainetta ihan syystäkin niittänyt hyaluronihappo ei kuulu näihin kuoriviin happoihin, vaan sen tehtävänä on hukuttaa janoinen iho kosteuteen. Ja sen se todella tekeekin!)

Hurjasta mielikuvasta huolimatta hapot saattavat olla herkemmällekin iholle mekaanista kuorintaa hellävaraisempi vaihtoehto, sillä niillä ihoa ei tarvitse ärsyttää mekaanisesti, vaan tuote hoitaa hellävaraisesti hommansa iholla vaikuttaen. On kuitenkin tärkeää valita omalle iholleen sopiva tuote; tuotteessa usein kerrotaan millaiselle iholle se sopii sekä ohjeet ja vinkit turvalliseen, mutta tehokkaaseen käyttöön. Hapot siis ikäänkuin pilkkovat ihon pintaa ja ne sopivat erityisesti tasaisempaa ja kuulaampaa ihoa tavoittelevalle – eli lähes kaikille! Pientä punoitusta ainakaan ensimmäisillä kuorintakerroilla ei kannata säikähtää, vaan se kuuluu asiaan, mutta mikäli tuote kirvelee, se kannattaa huuhdella hetimmiten iholta.

Luonnonkosmetiikassa käytettävät kuorivat hapot

PHA-hapot (polyhydroksidihapot) ovat hapoista miedoimpia, niitä joista herkempikin iho saattaa hyötyä, sillä niillä on myös muita ihonhoidollisia ominaisuuksia. PHA-happoja löytyy jopa herkän ihon tuotteista, eivätkä ne herkistä ihoa auringolle. Suuren molekyylikokonsa puolesta PHA-hapot vaikuttavat hapoista kaikkein pinnallisimmin ja imeytyvät hitaimmin, joten näitä löytyy myös päivittäiseen ihonhoitoon tarkoitetuissa tuotteissa. PHA-happoja ovat laktobioninen happo (maitosokerista) ja glukonolaktoni. Esimerkiksi Whamisan valikoimasta löytyy ihoa lempeästi kuorivia PHA-happoja. Herkempi-ihoisen kannattaa tarkistaa ihonhoitorutiininsa happopitoisuus, ja pitää kokonaismäärä riittävän hellävaraisena ja omalle iholleen sopivana. PHA-happoja on esimerkiksi Novexpertin The Expert -kuorinnassa, Whamisan Flowers -kuorintalapuissa (jotka sisältävät myös BHA-happoa, mutta ovat kuorintalapuista hellävaraisimpia), Whamisan Organic Flower & Aloe Vera -kangasnaamiossa ja Mádaran Sleep & Peel -yöseerumissa.

AHA-hapot (alfahydroksidihapot) lienevät kosmetiikkamaailman hapoista tunnetuimpia. Erilaiset hedelmähapot (sitruunasta, omenasta, viinirypäleestä..), maitohappo, glykolihappo ja mantelihappo ovat AHA-happoja ja niitä on usein ihonhoitotuotteista kuorivissa naamioissa ja kasvovesissä. Jokainen AHA-happo vaikuttaa hieman eri tavoin toisten ollessa tujumpia vaikuttaen syvämmällä ihossa ja toisten kevyempiä, ihon pintaan vaikuttavia, mutta yhteistä kaikille AHA-hapoille on niiden kyky kuoria ihon pintaa tehokkaasti. AHA-hapoista tehokkain on glykolihappo, joka usein mainitaan jopa tuotteen nimessä viitaten sen tehokkaaseen ihoa uudistavaan kykyyn. Herkkäihoisen kannattaa kokeilla glykolihappoa iholleen vain varoen tai ei ollenkaan, mutta paksumpi iho hyötyy sen tehosta. AHA-happoja sisältäviä tuotteita ovat esimerkiksi Mossan Juicy Clean -putsari ja Bybin Acid Gold -naamio.

BHA-hapoista (betahydroksihapot) tunnetuin lienee salisyylihappo, jota löytyy useista epäpuhtaalle ja helposti tukkeutuvalle iholle suunnatusta tuotteesta, monesti kasvovesistä. Tiedätkö sellaisen kipeän, ihon alle jumittuneen epäpuhtauden, jonka haluaisit nopeasti saada nostettua pintaan? Jos iho ei ole rikkoutunut, BHA-happo rientää apuun ja ehdistää ihon parantumista tehokkaasti kuorien. BHA-happoa saadaan luonnonkosmetiikkaan ainakin pajunkuoriuutesta. BHA-happoa löytyy ainakin Whamisan Sebum Treatmentista (sisältää myös PHA-happoa, ja yhdessä nämä ovat tehokas yhdistelmä epäpuhtaalle iholle), Evolven Beauty Liquid Radiance -kasvovedestä, Mossan Skin Solutions -linjan kasvovedestä ja Flow Cosmeticsin Detox Mask -naamiosta.

Uusin happotuttavuutemme on AKA-happo (alfaketohappo), tuttavallisemmin kukkahappo, joita löytyy ainakin Whamisan tuoreesta Cactus-linjan kasvovedestä. Whamisan käyttämää AKA-happoa saadaan värisaflorista, joka on Etelä-Aasiasta lähtöisin oleva kelta-oranssi kukka, josta on saatu muun muassa sisäiseen ja ulkoiseen käyttöön sopivaa öljyä sekä väriainetta elintarviketeollisuuteen. Saflorin happo on ihoa todella kevyesti kuoriva ja lisäksi se sisältää linoleenihappoa, joka on ihoa hellivät ja talintuotantoa tasapainottava pitkäketjuinen rasvahappo.

Kuoritpa ihoa mekaanisesti tai hapoilla, iho nauttii naamio-, kasvovoide-, tai kasvoöljyhemmottelusta kuorinnan jälkeen ja on silloin vastaanottavaisimmillaan. Kesällä kasvojen iho kannattaa suojata korkealla suojakertoimella muutama päivä happokuorintojen jälkeen, ja jälleen syksyn tullen auringon aiheuttamat pigmenttimuutokset tasoittuvat iholle nopeammin kuorinnan ansiosta.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.