Julia Oravisto, pilates- ja joogastudio BAY Helsingin perustaja, kertoo Australiassa vietetyistä vuosistaan ja parhaista vinkeistään kehon ja mielen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
Julia Oravisto muutti seitsemän vuotta sitten surffauksen perässä Australiaan, päätyi kouluttautumaan pilatesohjaajaksi ja palasi viime vuonna Suomeen perustamaan oman pilates- ja joogastudion. BAY Helsinki -studiolla pilatesta treenataan reformer-laitteilla, mikä on Suomessa vielä melko tuntematonta. Julia kertoi meille, millaista elämä Byron Bayssa Australiassa oli, missä asiassa Suomi päihittää sen ja millaiset hyvinvointi- ja kauneusrutiinit kuuluvat hänen arkeensa.
”Australian itärannikko Byron Bay on oikea hyvinvoinnin keskittymä”, Julia Oravisto sanoo. ”Hyvää, terveellistä ravintoa on saatavilla vegaanikahviloissa ja ravintoloissa sekä farmer’s marketeilla, joilta sai ostaa viikon luomuvihannekset. Siellä oli helppoa elää terveellisesti ja luonnonmukaisesti.”
Itse asiassa epäterveellisesti syöminen Byron Bayssa olisi Julian mukaan ollut varsin haastavaa – kaupungissa, jossa hän asui, ei esimerkiksi ollut yhtäkään McDonald’s -ravintolaa. Myös itse alueen maaperän sanotaan olevan erityisen rikasta, mistä johtuen kasvit voivat hyvin ja ruoka on ravinteikasta. Julian hiukset alkoivat Byron Bayssa kasvaa nopeammin, ja iho ja kynnet voivat paremmin. Oli kuitenkin myös asioita, joita Julia kaipasi Suomesta:
”Ikävöin Australiassa marjastusta ja sienestystä”, hän kertoo. ”Suomessa osataan olla luonnostaan luonnonläheisiä. Jos lähdetään mökille, ei tehdä numeroa siitä, että ei ole sähköä ja juoksevaa vettä. Jos Australiassa lähdettiin vaikkapa telttailemaan, piti olla kaiken maailman varusteet mukana.”
Millainen ruokavaliosi on?
Vähensin Australiassa asuessani eläinperäisten tuotteiden käyttöä ja nykyään syön noin 80-prosenttisesti vegaanisti. En halua olla liian ehdoton. Jos joku on esimerkiksi valmistanut minulle rakkaudella jotain, missä on käytetty maitotuotteita, voin hyvin syödä sen. Syön yleensä joka päivä paljon vihreää, mutta toisaalta esimerkiksi matkalla Roomassa söin aamiaiseksi croissantteja ja nautin siitä. Uskon, että on jopa haastavampaa olla olematta ehdoton ruokavalionsa suhteen, koska silloin joutuu tekemään hetki hetkeltä päätöksiä. Mikään ei kuitenkaan ole mustavalkoista. Minulla on ollut aikoja, etten ole miettinyt syömisiäni ja toisaalta aikoja, joina olen ollut todella tarkka siitä. Mentyäni ääripäästä toiseen en halua nykyään täysin kieltää itseltäni mitään, vaan kuunnella mikä tuntuu kehossa hyvältä.
Miten aamusi alkavat?
Juon joka aamu vettä, johon on sekoitettu omenasiiderietikkaa ja sitruunaa – se on rituaali, jota ilman päivää on vaikea saada käyntiin. Laitan lasilliseen vettä noin kaksi ruokalusikallista omenasiiderietikkaa ja puristan sekaan sitruunaa. Koen, että se herättää kehon, kun on ollut koko yön juomatta mitään. Tuntuu myös, että niveleni voivat paremmin.
Otan myös kaikenlaisia vitamiineja, kuten Wild Nutritionin Daily Multi Nutrientia. Lisäksi syön kollageeni-, hyaluron- ja c-vitamiinikapseleita ja helokkiöljykapseleita. Olen käyttänyt pitkin talvea runsaasti öljyjä niin sisäisesti kuin ulkoisestikin ja tuntuu, että ihoni ei ole kuivunut yhtään niin paljon kuin talvella yleensä.
Millaisia ihonhoito- ja kauneusrutiineja sinulla on?
Pesen aamuisin kasvoni kylmällä vedellä ja levitän niille sen jälkeen Mádaran kasvovettä ja päivävoidetta. Illalla putsaan ihoni Mádaran tuotteilla ja laitan yövoidetta. En muista, että olisin koskaan mennyt nukkumaan hoitamatta ensin ihoani. Silloin tällöin käytän myös Mádaran hiilimaskia, se on luottotuotteeni.
Muutaman kerran viikossa hieron kasvojeni ihon konjakkisienellä. Tuntuu, että sen avulla kuollut ihosolukko irtoaa ja kaikki tuotteet imeytyvät paremmin. Pari kertaa viikossa kuivaharjaan ihoni. Keho käydään läpi tekemällä pientä ympyrän muotoista liikettä harjalla, jolloin lymfaneste lähtee kiertämään ja aineenvaihdunta aktivoituu, mikä tekee ihosta kirkkaamman näköisen. Harjauksen jälkeen käyn suihkussa ja kosteutan ihon.
Ohjaat BAY Helsinki -studiollasi reformer-pilatesta. Kerro siitä hiukan lisää.
Reformer-pilates on Australiassa yleistä. Siellä aloittelijoita kehotetaan yleensä menemään ensin reformer-tunneille ja vasta sen jälkeen tavallisille mattotunneille. Reformer-laitteen avulla on pilates-harjoituksesta voi saada tehokkaamman, mutta samaan aikaan laite auttaa tekemään liikkeet oikein ja hahmottamaan kehon oikeat asennot.
Miten hoidat henkistä hyvinvointiasi?
Meditaatio on jo pitkään ollut isossa osassa elämässäni. Sen avulla tietoisuuteni omista ajatuksistani ja mielenliikkeistäni on lisääntynyt. En lähde liikaa seuraamaan pääni sisällä kehittelemiäni tarinoita, vaan tiedostan paremmin, mitä kussakin hetkessä on todellisuudessa meneillään.
Löysin meditaation Australiassa Vipassana-meditaatioretriitillä, joilla olen käynyt muutaman kerran. Kymmenen päivän pituisella retriitillä meditoitiin joka päivä kymmenen tunnin ajan. Siellä ei puhuta, eikä saa käyttää puhelimia, kirjoja tai kynää ja paperia. Myös urheiluharjoitukset on kielletty, koska niiden avulla voisi yrittää tukahduttaa meditaation esiin nostamia tuntemuksia.
Mennessäni retriitille en ihan tiennyt, mihin olin heittäytymässä. Haastavinta oli itse istuminen. Lattialla istuminen useiden tuntien ajan joka päivä aiheutti minulle voimakkaita selkäkipuja. Se oli niin tuskallista, että itkin, mutta olin päättänyt, etten lähde kesken pois. Moni lopettaa retriitin kesken: yhtä aikaa kanssani aloitti noin 130 henkilöä, mutta lopussa meitä oli alle sata jäljellä.
En ole koskaan elämässäni kokenut olevani niin läsnä kuin muutamaa päivää retriitille saapumisen jälkeen. Istuin juomassa inkivääriteetä ja katselemassa vuoristomaisemaa erään meditaatioharjoituksen jälkeen, ja ajattelin, etten ole koskaan kokenut mitään tällä tavalla. Olin läsnä, kaikki aistit hereillä, pää tyhjänä ja tunsin oloni todella onnelliseksi. En tule ikinä unohtamaan sitä hetkeä.