Kategoriassa Koti ja perhe

Kasvien viisaus naisen hyvinvoinnin lähteenä

Luonnon viisaus on ajaton. Kasvit ovat olleet maapallolla paljon ennen ihmistä. Vuorovaikutuksessa kasvien kanssa, voimme oppia paljon niiden viisaudesta ja parantavasta voimasta. Kun oma  äitiyteni matka alkoi 10 vuotta sitten, opiskelin Frantsilassa samaan aikaan fytoterapiaa, eli kasvilääkintää ja luontaishoitoja anoppini ja suomalaisen yrttiviisauden pioneerin Virpi Raipala-Cormierin opissa. Kasvien maailma avautui syvällisesti tiedon sekä hoitojen kautta ja tarjosi keinoja hoitaa omaa sekä läheisteni hyvinvointia luonnollisin keinoin.

Tähän juttuun poimin kasveja erityisesti naiseuden ja äitiyden näkökulmasta, joilla voimme tukea hyvinvointiamme aina odotusajasta synnytyksen jälkeiseen toipumiseen sekä naiseuden eri vaiheisiin.

Luonnon apteekki on auki

Juuri nyt alkukesästä luonto tarjoaa parastaan. Fytoterapian näkökulmasta heräävä luonto näyttäytyy luonnon apteekkina, ravinto -ja rohtokeitaana. Yrttejä voi käyttää monipuolisesti ravintona, teenä, tinktuuroina, kylpyinä ja hauteina. Kuivaamalla yrttejä pääset nauttimaan niistä ympäri vuoden. Keväällä pienet vadelmanlehtiviuhkat, kuusenkerkkätupsut ja pontevan karvaiset nokkosen taimet kutsuvat kauneudellaan luokseen – poimimaan kevään elävöittävä voima talteen!

Naista hoitavat yrtit

Nokkonen (Urtica dioica) on suomalaista superfoodia parhaimmillaan. Nokkonen tunnetaan yleisesti vahvistavana kasvina, se sisältää piitä 60-kertaisesti verrattuna lehtikaaliin, kalsiumia kolminkertaisesti maitoon, rautaa seitsenkertaisesti pinaattiin ja C-vitamiinia viisinkertaisesti appelsiiniin verrattuna. Nokkonen vahvistaa yleiskuntoa, luustoa, hiuksia sekä verta. Nokkosen tiedetään tukevan myös maidoneritystä. Luonnollisena raudanlähteenä nokkonen imeytyy verenkiertoon tehokkaasti uutteen muodossa. Frantsilan luomuviljelty nokkonen uutetaan luomualkoholiin ja lopputulos on puhdasta vihreää nokkoseliksiiriä. Tummanvihreä uute sopii lisättäväksi vaikka vesipulloon metsäretkelle mukaan. Pieni nokkosbuusti ei olisi pahitteeksi tytöille jo ensimmäisten kuukautisten alettua.

Siankärsämö (Achillea millefolium) tunnetaan monipuolisena naisten yrttinä. Siankärsämöllä tiedetään olevan Suomessa 160 lempinimeä, mm. tuhattaituri, pellon vanhin, tuhatlehtinen, noitakukka, akantupakki ja pellon vanhin. Siankärsämön kasvitieteellinen nimi viittaa antiikin myyttiseen sankariin Akilleukseen. Kansanlääkinnässä siankärsämö tunnetaan tuhattaiturina. Rohtona käytetään kukkivaa kasvia, kukkia ja lehtiä. Kasvin flavonoidit (flavoni ja flavonoli) ovat vaikutuksiltaan antibakteerisia eli suojaavat elimistöä mikrobeilta. Siankärsämöllä voidaan helpottaa kivuliaita kuukautisia, vaihdevuosivaivoja ja hoitaa virtsatiehyeitä. Muistan itsekin lapsena istuneeni lämpimässä siankärsämökylvyssä, kun kärsin virtsatietulehduksesta. Toki sairauksissa kannattaa aina kääntyä lääkärin puoleen. Siankärsämö tunnetaan vahvistavana ja vastustuskykyä kohottavana yrttinä. Ihon hoidossa siankärsämöllä on supistava, virkistävä ja desinfioiva vaikutus. Keväisiä tuhatlehtisiä kannattaa sujauttaa suuhun, salaattin ja smoothieihin. Kukkia kannattaa kuivata talven varalle ja nauttia vastustuskykyä kohottavana yrttiteenä.

Kehoa puhdistava voikukka (Taraxacum officinale) tunnetaan maksaa vahvistavana ja ruuansulatusta tukevana yrttinä ja sillä on miedosti ummetusta poistava vaikutus. Pieniä voikukkasykeröitä voi napsia suoraan suuhun ja etenkin kevään tuoreista lehdistä saa ravinnerikkaan salaatin. Varo kuitenkin käyttämästä voimakkaasti kehoa puhdistavia yrttejä raskaus- tai imetysaikana. Ennen raskautta sen sijaan kehon puhdistuskuuri tekee hyvää. 

Frantsilan detox puhdistustipat sisältävät tehokkaan yhdistelmän yrttejä, muun muassa voikukan juurta, jotka kuuriluontoisesti käytettynä tukevat kehon puhdistusprosessia.

Vadelmanlehti (Rubus idaeus) on mieto rohtokasvi, jolla on perinteisesti vahvistettu naisen lantionpohjan ja kohdun lihaksia. Sen lehdet sisältävät runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, kuten magnesiumia ja mangaania. Vadelma kuuluu ruusuheimon lievästi supistaviin kasveihin, jonka tähden sitä suositellaan nautittavaksi vasta raskauden kolmannelta kuukaudelta eteenpäin. Vadelmanlehtiteestä voi saada apua myös kivuliaisiin kuukautisiin ja jännittyneisyyteen. Vadelmanlehtiteetä voidaan nauttia myös synnytyksen jälkeen edistämään toipumista. Mineraalirikas poimulehti (Alchemilla vulgaris) tunnetaan myös perinteisesti lantion seudun elimiä vahvistavana naisten yrttinä. Poimulehdellä on supistava, haavoja parantava, limakalvoja hoitava vaikutus. Poimulehdestä voidaan käyttää kaikki maanpäälliset osat, lehdet ovat maukkaimpia ennen kukintaa. Teen lisäksi poimulehti sopii salaatteihin ja lämpimiin ruokiin. 

Toukokuisen täysikuun aikaan kävele paljain jaloin puutarhaan poimulehtien luo, juo kastepisara lehdeltä ja nauti ikuisen nuoruuden pisara nautinnolla.

Luo itsellesi harmonisoiva teeseos luonnonkasveista – nauti teeseremoniasta hiljaisuudessa itseäsi kuunnellen. Vadelman lehtien ja poimulehden sekaan sopii suloisesti rauhoittava kamomilla, viilentävä piparminttu, aromikkaat ruusunterälehdet tai C-vitamiinirikkaat kuusenkerkät lisäämään vivahteikkaita makuja ja ravinteita. Frantsilan valikoimista löytyvä Vauvan ilo -yrttitee on maidoneritystä lisäävä sekä imettäjän ja vauvan suolistoa hoitava yrttiteesekoitus.

Äidin syliksi kutsuttu Kamomilla (Matricaria chamomilla) on hellivä ja hellävarainen kasvi. Suvun nimi Matricaria on johdettu latinan sanoista mater, äiti sekä matrix, kohtu, jotka viittaavat kasvin käyttöön naisten sairauksissa. Kreikan khamaimelon, joka tarkoittaa maaomenaa, puolestaan viittaa kasvin makeahkoon tuoksuun. 

Kamomilla laukaisee sileiden lihasten kouristuksia ja rauhoittaa vatsaa. Sitä käytetään vatsavaivoihin, maha-suolikanavan tulehduksiin, ilmavaivoihin, koliikkiin ja kuukautiskramppeihin. Kamomillalla on tulehduksia parantava antibakteerinen vaikutus, joka edistää haavojen paranemista. Ulkoisesti käytettynä kamomilla desinfioi ja rauhoittaa ihoa; lievittää iho- ja silmätulehduksia ja parantaa ihon ja limakalvon bakteeritulehduksia. Kamomilla lievittää myös kutinaa ja hoitaa herkkää, ärsyyntynyttä, kuumottavaa ja yliherkkää ihoa. Kylvyissä kamomillaa käytetään iho-ongelmia ja tulehduksia hoitamaan ja ihon uudistumista edistämään. Kamomilla on tärkeä rohto myös suolihuuhteluissa. Kamomillaa voi nauttia teenä tai uutteena. Lämmin ja rauhoittava kamomillakylpy sopii myös vauvalle, odottajalle, rentoutujalle tai vatsavaivoista kärsivälle.  

Vatsaa rauhoittava hieronta

Roomalaisen kamomillan  (Anthemis nobilis) eteerinen öljy sopii erinomaisesti rauhoittavaan vatsahierontaan (kuukautiskrampit, lapsen vatsavaivoissa, jännittäjän vatsaa rentouttamaan), jolloin muutama tippa eteeristä öljyä sekoitetaan neutraaliin hoitoöljyyn ja vatsaa hierotaan hellävaraisesti myötäpäivään. Jännittäjän vatsalle voi vielä hieronnan päätteeksi asettaa lämpimän kauratyynyn.

Kauniin keltainen mäkikuisma (Hypericum perforatum) kukkii loppukesästä. Mäkikuisma tunnetaan tehokkaana ihon ja kudosten korjaajana. Sen sisältämät fytosterolit auttavat stimuloimaan ja korjaamaan ihokudosta. Näin ihon luonnollinen uudistuminen tehostuu antioksidanttisten flavonoidien avulla. Kuismaöljyllä voidaan hoitaa raskausarpia sekä elvyttää hermosäikeiden uusiutumista esimerkiksi leikkausten jälkihoidossa. Kuismaöljyllä voidaan hoitaa kipualueita, kuten lasten kasvusärkyä tai niskajumeja. Kauniin punaiseen öljyyn voi halutessaan sekoittaa pari tippaa laventelin eteeristä öljyä tehostamaan rentouttavaa ja kipua lievittävää vaikutusta. Raskausarpien hoidossa mukaan sopii ihoa uudistavaa mandariinin eteerinen öljy. Muutamaa viikkoa ennen synnytystä kuismaöljyllä voidaan vahvistaa välilihaa ja ulkosynnyttimiä, lisäten näin ihon joustavuutta. 

Vahvistavia ja hoitavia yrttejä voi käyttää monipuolisesti naisen ja koko perheen hyvinvoinnin tukena. Yleinen ohjeistus odotusaikaan on, että kolme ensimmäistä kuukautta on hyvä antaa kehon olla kaikessa rauhassa, mutta 12 viikosta  eteenpäin voi mietoja ravinnerikkaita yrttejä alkaa hyödyntää, kuten nokkonen ja vadelmanlehdet. Yrttejä käytetään vain pieniä määriä tilapäisesti ja niitä on hyvä vaihdella. Sopiva määrä on 1-3 kupillista yrttiteetä päivässä, 1-2 tl yrttiä per teekuppi. Allergisoivia kasveja on hyvä välttää.  Suosi luomua tai kerää kasvit puhtaasta ympäristöstä.  Itse keräsin odotusaikana käyttämäni vadelmanlehdet keväisessä saaristossa ja se oli mitä parhainta odottajan luontoterapiaa.  

Yrtit joita ei tule käyttää raskausaikana

Yleisenä sääntönä on, että älä käytä yrttejä, jotka vaikuttavat hormoneihin tai voimakkaasti kehoa puhdistavasti tai suolistoa aktivoivasti ja vältä voimakkaita alkaloideja. 

Raskauden tai imettämisen aikana (eikä muutoinkaan!)  tule käyttää eteerisiä öljyjä sisäisesti. Ulkoisesti, esimerkiksi ihonhoidossa,  voi käyttää hellävaraisia eteerisiä öljyjä, kuten mandariini ja laventeli. Näitäkin vain pieninä määrinä ja hyvin laimennettuina, koska ne imeytyvät ihon kautta verenkiertoon. 

Tule oppimaan yrteistä Frantsilaan: 

https://frantsila.com/virpin-villivihanneskurssi/
https://frantsila.com/virpin-villivihanneskurssi-16-5-2021/

Perehdy Frantsilan luonnonviisauteen:

Muut lähteet: Luontoäidin kotiapteekki, Virpi Raipala-Cormier, Luonnonkaunis, Virpi Raipala-Cormier, Kasvien salaiset voimat, Sinikka Piippo, The essential guide to herbal safety, Simon Mills, Kerry Bone, The complete German commission E Monographs, therapeutic guide to the herbal medicines,  Blumenthal, Busse, Goldberg, Gruenwald, Hall, Klein, Riggins and Rister 1998, Käytännön lääkekasvi 1 ja 2, Henriette Kress, Evolutionary Herbalism: Science, Spirituality, and Medicine from the Heart of Nature, Sajah Popham

Kirjoittaja Anna Karhu-Cormier on kahden lapsen äiti, fytoterapeutti ja Frantsilan luova johtaja.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.