Kategoriassa Helsinki-vinkit \\ Matkailu ja retkeily \\ Sugar suosittelee

Kesän kotimaan matkavinkit

Ah, kesä ja kaikki ihanat lähimatkakohteet! Kokosimme Sugarin tiimin kanssa kesän suosikkikohteemme yhdeksi listaksi.

Laila Pullisen veistospuisto ja kotimuseo

Kuvanveistäjä Laila Pullisen hengästyttävän upea veistospuisto ja kotimuseo sijaitsevat Vantaalla Nissbackan kartanon alueella. Veistokset luovat yhdessä ympäröivän luonnon kanssa kokonaisvaltaisen esteettisen kokemuksen. Veistospuiston näyttelyyn kuuluu myös luonnonkivinen makasiini, joka toimii pääasiallisena näyttelytilana sekä erillinen kesäateljee. Puiston yhteydessä pääsee vierailemaan Pullisen kerroksellisessa taiteilijakodissa, sellaisena kuin se oli hänen eläessään. Kesäkahvila Café Anja & Annikki palvelee näyttelyvieraita näyttelyiden ollessa auki säävarauksella, kahvilan tarkemmat aukioloajat voi tarkistaa Facebook-sivulta.

Sijainti: Vantaa, Nissbackan kartano
Sisäänpääsy: Aikuiset 15 € / 12 € (eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet) Alle 15-vuotiaat ilmaiseksi. Museokortilla ilmainen sisäänpääsy.

Söderlångvikin kartano ja museo

Kemiönsaarella sijaitseva Söderlångvikin kartano oli aikoinaan Amos Andersonin kesäpaikka. Hän laajensi paikalla sijainneen hirsirakennuksen italialaistyyliseksi villaksi 1930-luvulla. Söderlångvikissa voi tosiaan joutua hetken aprikoimaan – hetkonen, olenko tullut Italian maaseudulle vai olenko tosiaan ihan Suomessa!? Hiljattain loistoonsa entisöity kartano ja museo on nyt auki vieraille. Kahveille ja hiukopalalle voi pistäytyä Café Söderlångvikissa, joka toimii kartanon entisessä navetassa. Kahvilasta voi myös ostaa tilan omia antimia. Söderlångvikissa sijaitsee myös yksi Suomen suurimmista omenatarhoista!

Sijainti: Amos Anderson tie 2, 25870 Dragsfjärd
Sisäänpääsy museoon: Aikuiset 10 € / 5 € (eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, 18–29-vuotiaat) Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Museokortilla ilmainen sisäänpääsy.

Mathildedal

Mathildedalin pieni ja idyllinen ruukkikylä sijaitsee Perniössä Salossa. Kylässä asuu vakituisesti noin sata ihmistä. Pikkuruisessa kylässä kaikki palvelut ovat vain lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan. Paikka on erityisesti tunnettu suloisista alpakoistaan, joita voi käydä ihastelemassa aitauksissa. Mathildedalissa riittää puuhaa koko päiväksi – kylässä on mm. useita kahviloita ja ravintoloita, pieniä käsityöläisputiikkeja ja suklaapuoti. Erityinen suositus Matildankartanon kyläleipomolle, jonka takapihalla kahvit nauttiessa tuntuu kuin olisi astunut toiseen maailmaan. Mathildedalissa on myös mahdollisuus majoittua.

Laila Pullisen veistospuisto Vantaalla on upea taidekohde (Kuva: lailapullinen.fi)
Söderlångvikin kartano oli Amos Andersonin kesänviettopaikka (Kuva: amosrex.fi)

Tammisaari

Merellinen Tammisaari on ihana kesäkohde ja kaupunkiin voi pistäytyä helposti esimerkiksi matkalla Hankoon. Tammisaari on täynnä toinen toisistaan söpömpiä puutaloja, kahviloita ja ravintoloita, joista monien tuntemassa YLP! -pizzeriassa pizzat valmistuvat paikallisista kauden raaka-aineista. Vahvistamme, että paikka todellakin on jonottamisen arvoinen! Tammisaaresta löytyy myös paljon kiinnostavia kulttuurikohteita. Alvar Aallon ystävälleen kirjailija ja purjehtija Göran Schildtille kotitaloksi suunnittelemaan Villa Skeppetiin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla ja puutalojen keskeltä modernilla arkkitehtuurillaan erottuva uusi Taidemuseo Chappe avasi ovensa Tammisaareen tänä keväänä. Kesän ajan esillä oleva ”Ilmastotaide – Vaihtoehtoisia näkökulmia” -näyttely tuo perspektiiviä ekologiseen jälleenrakentamiseen taiteen ja muotoilun keinon, ja osallistavassa ohjelmistossa on kesän aikana muun muassa villiruokaa ja äänitaidetta yhdistelevä päivällinen.

Frantsilan luomuyrttitila

Frantsilan luomuyrttitila Hämeenkyrössä kauniiden maalaismaisemien keskellä on hurmaavan kaunis oma pieni maailmansa. Tilalla pääsee nauttimaan moniaistillisesti hyvää tekevistä kukista ja yrteistä, joita viljellään paikan päällä ja hyödynnetään Frantsilan omissa tuotteissa. Tila on oikea yrttitietouden ja vanhojen rohdosperinteiden aarreaitta! Tuoksuvat kukkapellot tekevät siitä rentouttavan ja niin kauniin kesäretkikohteen. Hyvän Olon Keskuksessa pääsee rentoutumaan ja hemmottelemaan itseään keskellä ajatonta maalaisidylliä ja kukoistavaa luontoa. Frantsilan tila tarjoaa majoituksen lisäksi erilaisia hyvän olon hoitoja, hyvinvointipäiviä ja kursseja. Hyvän Olon Keskuksen sivuilta pääsee tutustumaan koko ohjelmatarjontaan.

Helsinki Biennaali Vallisaaressa

Helsinki Biennaali on kahden vuoden välein toistuva kansainvälinen kuvataidetapahtuma, joka tuo nykytaidetta Vallisaareen, HAM Helsingin taidemuseoon ja eri puolille Helsinkiä. Jos kaipaa todella lähellä Helsinkiä sijaitsevaa kesäretkikohdetta, on Vallisaaren Helsinki Biennaali täydellinen vaihtoehto. Saareen pääsee Kauppatorin rannasta lähtevällä venekuljetuksella 20:ssä minuutissa ja vierailu maksaa lauttamatkan hinnan. Samalla lipulla pääsee halutessa vierailemaan myös muissa Helsingin edustan saarissa. Vallisaaressa on varsinkin kauniina päivänä ihana kierrellä rauhassa ympäri pientä saarta risteileviä metsä- ja rantateitä pitkin ja ihastella sinne tänne maastoon sijoiteltuja taideteoksia. Alueelta löytyy myös paljon pieniä kahvila- ja drinkkipaikkoja, joihin voi pysähtyä taidekävelyn lomassa virkistäytymään.

Idyllinen ruukkikylä Mathildedal on tunnettu muun muassa suloisista alpakoista. (Kuva: Visit Salo)
Tammisaaren Chappe -taidemuseossa on kesän 2023 ajan esillä näyttely Ilmastotaide – vaihtoehtoisia näkökulmia. (Kuva: Linus Westerlund, chappe.fi)

Pentala

Pentala on idyllinen saaristomuseosaari, jossa voi vierailla muun muassa historiallissa Gurlin kotimuseossa, poiketa luontopoluille sekä uimaan rauhalliselle uimarannalle. Pakkaa siis mukaan uikkarit ja piknik-eväät tai nauti kahvilan ja saaristoravintolan antimista. Lauttamatkalla pääset ihailemaan myös upeita Espoon merimaisemia.

Kirppis x 3

Helsingin lähiseudulta löytyy useita kirppareita ja vintage-liikkeitä, joihin on helppo tehdä päiväretkiä Helsingistä myös junalla tai julkisilla. Alla muutama sugarilaisten suosikki:

Forssan itsepalvelukirpputorilta Kirppis-Kellarista löytyy kymmeniä, ellei jopa satoja rekkejä. Täältä voi tehdä yllättäviäkin löytöjä, sillä myytävänä on vaatteiden lisäksi tavaroita laidasta laitaan. Forssan reissulla kannattaa piipahtaa myös Hope-kirpparilla, mistä olemme löytäneet muun muassa ihania astioita ja pienesineitä.

Klaukkalan helmi on ehdottomasti Elegantik -kirpputori, joka on vilahdellut myös TikTokin puolella. Suosittelemme varaamaan kirppiskierrokselle Elegantikiin reilusti aikaa, sillä myymälä on täynnä toinen toistaan upeampia vintagelöytöjä, eivätkä hinnatkaan ole päätä huimaavia.

Karjaan rautatieaseman kupeessa sijaitseva Roomage soveltuu täydellisesti päiväretkelle Helsingistä käsin ja reissuun voi yhdistää visiitin Karjaan lukuisiin muihin kesäkohteisiin. Roomage on upeasti kuratoitujen vintage-aarteiden paratiisi, missä kannattaa pitää silmällä erityisesti ihania 50-luvun huonekaluja.

  • Kategoriassa Juttusarjat \\ Luomukaapilla

    Luomukaapilla: Jenna Kiuru

    Luomukaapilla-sarjassa tutustumme inspiroivien ihmisten tapaan elää ja kuluttaa fiksummin. Jenna Kiuru on luovan alan moniosaaja, jonka esteettistä silmää, kädenjälkeä ja elämästä nauttimista ihastelemme. Lukaise alta mm. Jennan parhaat vinkit itsestään huolehtimiseen sekä hyvien second hand -löytöjen tekoon!

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.