Kategoriassa Koti ja perhe \\ Parasta juuri nyt

Kestävämpää kukkaloistoa

Kukat tuovat iloa ja väriä arkeemme, mutta aivan kuten muidenkin kulutustavaroiden kohdalla, niitäkin hankkiessa tulisi kiinnittää huomiota ostoksen vastuullisuuteen. Kukkien tuotantoon liittyy paljon ajatuksia herättäviä asioita, joten jos haluat seuraavan kerran  onnistua pikkuisen paremmin kukkaostoksilla, tämä juttu on sinulle!

Tiesitkö, että kasvihävikki on lähes yhtä suurta kuin ruokahävikki? Suurin osa viherkasveista ja kukista on tuontitavaraa, kasvien kasvattamiseen kuluu paljon luonnonresursseja ja ne päätyvät usein jopa sekajätteeseen. Suomen kukkakaupat ja tukkumyyjät arvelevat heittävänsä pois 2-20 % varastostaan sesongista riippuen.

Arviolta 40 % leikkokukista heitetään pois jo ennen kuin ne päätyvät kuluttajille.

Iso hävikki ei ole ainoa syy, miksi leikkokukkia voisi verrata vaikka pikamuotiin. Kukkateollisuuden suurin ongelma on sen hiilijalanjälki, mikä kasvaa kukkien lennellessä pitkiä matkoja kasvattajilta kuluttajille tai jos pohjoisen kukkatiloilla lämmitetään kasvihuoneita uusiutumattomalla energialla. Suurin osa Suomessa myytävistä kukista tulee Hollannista, Keniasta, Etiopiasta, Latinalaisesta Amerikasta, Israelista ja EU:sta. Kukkien kasvatuksen ja kuljettamisen lisäksi torjunta-aineet, veden kulutus ja kimpuista syntyvä pakkausjäte vaikuttavat ympäristöön.

Kukkateollisuuteen voi liittyä myös pikamuotiteollisuudesta tuttuja ihmisoikeusongelmia, sillä työntekijät voivat työskennellä ilman työsopimusta pitkiä päiviä ilman kunnon korvausta tai altistua kemikaaleille. Kuluttajan voi olla vaikea selvittää kukkien tuotanto-olosuhteita ja kukkien alkuperän jäljittäminen voi olla jopa mahdotonta.

Tue kotimaista ja ole utelias

Kukkien ostamista ei kuitenkaan tarvitse lopettaa vaikka tieto lisäisi tuskaa, vaan ostokäyttäytymistä voi muuttaa kestävämmäksi. Kukat tuovat iloa ja kukkateollisuudella on valtava työllistävä vaikutus. Mikä parasta, voit suosia kotimaisia toimijoita ja näin luoda työpaikkoja Suomeen. Kukkakaupassa saa ja pitääkin kysyä ja keskustella kukkiin liittyvistä, itseä askarruttavista asioista, kuten:

  1. Pyydä kukkakauppiaalta suositusta kestävistä tai kauniisti kuivuvista kukista
  2. Valitse kukkia, jotka on kasvatettu Suomessa (tai EU:ssa)
  3. Pyydä kukkien hoito-ohjeita, jotta voit huolehtia siitä, että kukat pysyvät kauniina mahdollisimman pitkään

Kysyä kannattaa, vaikka vastauksen saaminen olisi joskus hankalaa. Uteliaisuus lisää vastuullisempien kukkien kysyntää ja ehkä kukkakaupassa toinenkin asiakas herää pohtimaan kulutustottumuksiaan.

Kukkateollisuuden ja kukkien kysynnän kasvaessa kotimainen kukkatuotanto on kuitenkin supistunut. Suomessa käytettävistä leikkokukista 99 prosenttia tulee ulkomailta (Yle Uutiset 8.8.2020). Suomalaista kukkatuotantoa kannattaakin tukea ja lähiviljelijöiden kukkia voi tiedustella esim. Slow Flowers Finlandin kautta. Kauniisti kotimainen eli Sirkkalehtimerkki kertoo kotimaisista kasvihuoneessa viljellyistä koristekasveista. Reilu Kauppa, Rain Forest Alliance, Veriflora ja Florverde kertovat myös kukkien kestävämmästä tuotannosta, mutta eivät kotimaisuudesta.

”Sirkkalehteä käyttäviä viljelijöitä auditoidaan ja merkin käyttöön liittyy tietyt kriteerit esimerkiksi ympäristövaikutuksesta, työntekijöiden oloista sekä tuotteiden laadusta ja turvallisuudesta. Merkki on laadukkaan ja kotimaisen tuotteen tae. Sirkkalehtimerkkiä saa käyttää vaan extra- ja ykkösluokkalaatuisissa tuotteissa”, kertoo Laura Kanerva, Kauppapuutarhaliitto ry:n viestinnän asiantuntija.

Kotimaisten kasvihuonetuotteiden sesonki on ympärivuotinen, ja kauniita ja laadukkaita kotimaisia kukkia on saatavilla jokaiseen sesonkiin. Laura Kanerva nostaa esille myös huomion siitä, että mitä pidempään kukka kestää, sitä vastuullisempi se on – olipa kyse leikko- tai ruukkukukasta. Kotimaassa kasvatettujen kukkien kuljetusmatkat ovat lyhempiä, mikä parantaa kukkien kestävyyttä. Lähellä tuotetun kukan saa parhaimmillaan ostaa suoraan viljelijältä.

”Ostovaiheessa kannattaa katsoa hieman kasvin kuntoa”, Laura vinkkaa. ”Hyvinvoiva kasvi tai leikkokimppu kestää kotona huomattavasti pidempään kuin kaupassa jo nuukahtanut tuote. Kotona kestävyyttä lisää tuotteiden oikea hoito: leikkokukille hyvä nyrkkisääntö on, että niille kannattaa vaihtaa tuore vesi ja leikata uudet imupinnat muutaman päivän välein. Pehmeävartisille leikoille ja sipulikasveille sopii viileä vesi ja mitä kovempi varsi, sitä lämpimämpi vesi.”

Lisää kotimaisten kasvien hoito-ohjeita löytyy täältä.

Inspiraatiota kestävämpiin kukkavalintoihin

Slow Flowers Finlandin kautta löydät kotimaiset leikkokukkatilat, oman lähiviljelijäsi sekä tietoa avomaalla, hitaasti kasvatettavista leikkokukista.

FloweRescue ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka kerää kukkia, joita ei niiden iän tai vikojen vuoksi voida enää myydä. Kukat tulevat Flower Rescuelle tukuista, kukkakaupoista ja tapahtumista. Vapaaehtoiset puhdistavat kukat ja keräävät ne kimpuiksi, jotka jaetaan esim. vanhainkoteihin ja sairaaloihin.

Hävikkikukkakauppa Kukkis toimii vapaaehtoispohjalla ja on Suomen (tai mahdollisesti koko maailman) ensimmäinen hävikkikukkakauppa. Kasvit tulevat mm. Plantagenilta, ja niiden kunto vaihtelee. Kukkiksesta voi hakea eettisemmän kukkakimpun, viherkasvin tai muun sisustuselementin kotiin, ystävälle tai muuten vain. Hiilijalanjälkeä voi pienentää konkreettisesti tukemalla Kukkiksen toimintaa. Hävikkikukkakauppa Kukkis toimii Helsingin Lapinlahdessa kevät-, syksy- ja kesäkaudella osoitteessa Lapinlahdenpolku 2, 00180 Helsinki.

Maasta maljakkoon on Cozy Publishingin julkaisema ja Anu Jokelan kirjoittama kirja kaikille kukkia rakastaville. Kirjan avulla opit näkemään puutarhakukat ja rikkaruohotkin uusin silmin ja kirjan rento ote, yksinkertaiset tekniikat ja käytännön vinkit auttavat sinua tekemään upeita asetelmia. Sisustusarkkitehti Anu Jokela koristelee kotinsa värikkäin kukkasommitelmin ympäri vuoden. Intohimoisena puutarhurina hän rentoutuu leikkokukkia kasvattamalla, keräämällä ja asettelemalla.

Sugarin lempparikukkakauppoja <3

Harjun Kukka Flemarilla ja Mäkelänkadulla ja kotiinkuljetettuna Woltilla.
Wild Things Laivurinkadulla toimittaa esim. viikonloppukimppuja myös mm. Anton&Antonin ruokakauppaan ja Urban A:han
Delite Flowers & Design ihastuttaa Töölössä kadulle asti rönsyilevällä kukkaloistolla.
Studio Viivi Viidennellä Linjalla on tuonut huippumuodin vaaleanpunaiseen kukkakauppaan. Ajoittain saatavilla myös kestokukka-asetelmia verkkokaupan kautta.
Mu Filosofia Hakaniemessä ja Woltin kautta kotiinkuljetettuna. Upeita tuore- ja kuivakukkakimppuja. Paikan päällä voi nauttia ihanan teehuoneen antimista.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.