Kurkuma
Kategoriassa Parasta juuri nyt

Kurkuma – mistä kohutussa superkasvissa oikeastaan on kyse?

Kurkuma on kasvi, josta moni povaa nyt tulevaisuuden ihmelääkettä esimerkiksi syövän ja Alzheimerin taudin hoidossa. Selvitimme, miksi tästä voimakkaan keltaisesta mausteesta kohistaan.

Mitä kurkuma on?

Maustekurkuma on inkiväärikasveihin kuuluva kasvi, jonka kuivatusta juuresta valmistettavaa voimakkaan oranssinkeltaista jauhetta nimitetään kurkumaksi. Kurkuman sisältämiä vaikuttavia aineita kutsutaan kurkuminoideiksi. Näistä tärkein on voimakkaan antioksidanttinen kurkumiini, jonka tehoon suurin osa kurkuman terveyshyödyistä perustuu. Esimerkiksi Intiassa kurkuma kuuluu monella päivittäiseen ruokavalioon (sitä nautitaan jopa 1,5-2 grammaa päivässä). Suomeen kurkuma on kuitenkin alkanut kunnolla rantautua vasta aivan viime vuosina ja kiinnostus siihen on kasvanut sitä mukaa, kun terveyshyödyistä on saatu enemmän näyttöä.

Vaikka kurkumiinia on pitkään pidetty kurkuman tärkeimpänä vaikuttavana aineena, viime aikoina tutkimuksissa on kiinnitetty huomiota myös siihen, että käytettäessä kurkumaa lääketarkoituksiin, on olennaista hyödyntää kasvia kokonaisuudessaan. Esimerkiksi kurkuman eteerisillä öljyillä näyttäisi olevan tärkeä rooli. On havaittu, että vaikka kurkuma-uutteesta poistaisi kurkumiinin, sillä on silti anti-inflammatorisia vaikutuksia. Myös kiinalaisessa lääketieteessä kurkumaa on käytetty vesikeitteenä – koska kurkumiini ei kuitenkaan ole vesiliukoinen, tästä voisi päätellä, että kurkuman muillakin ainesosilla on hoitavia ominaisuuksia.

Kurkuma terveysvaikutukset

Mihin kurkumaa käytetään?

Sen lisäksi, että moni perinteinen intialainen ruoka maustuu kurkumalla, se kuuluu myös tuhansia vuosia vanhan intialaisen lääketieteen Ayurvedan tärkeimpiin rohtokasveihin. Ayurvedassa kurkumaa on perinteisesti käytetty esimerkiksi kehon puhdistamiseen, ruoansulatuksen parantamiseen, kuumeen laskemiseen, tulehdusten lievittämiseen ja maksan hoitoon. Länsimaissa kurkuman lääketieteellisten ominaisuuksien hyödyntäminen on aiemmin rajoittunut lähinnä ruoansulatusvaivojen hoitoon, mutta viime vuosina saadut koetulokset sen muista terveysvaikutuksista ovat erittäin lupaavia.

Mihin kaikkeen kurkuma sitten näyttäisi tehoavan?

Kurkumaa on pidetty luonnon omana tulehdus- ja kipulääkkeenä. Se on antioksidanttinen, antimikrobinen ja anti-inflammatorinen aine. Siitä voi näin ollen olla hyötyä kehossa piilevien matala-asteisten tulehdustilojen ehkäisyyn ja hoitoon (Huom! Tulehdusta ei pidä kuitenkaan sekoittaa infektioon, johon kurkuma ei pure). Kurkuma voi olla herkkävatsaiselle hyvä synteettisesti tuotetun kipulääkkeen korvaaja, ja sillä on koettu olevan vaikutusta esimerkiksi päänsärkyyn ja nivelrikon oireisiin. Lisäksi kurkuma ehkäisee vatsakaasun muodostumista, vähentäen näin turvotusta ja kipuja.

Kaikkein hurjimmat ja mielenkiintoisimmat väitteet kurkuman lääkeominaisuuksista liittyvät sen potentiaaliin vakavien sairauksien, kuten syövän ja muistisairaus Alzheimerin taudin hoidossa. Vuonna 2014 julkaistussa saksalaistutkimuksessa todettiin, että kurkumasta löytyvä aine edisti korjaavien hermosolujen kasvua rottien aivoissa. Tutkijoiden mukaan tästä voisi tulevaisuudessa olla hyötyä Alzheimerin taudin hoidossa. Kurkuman vaikutusta rinta- ja haimasyöpään yhdessä sytostaattihoitojen kanssa on tutkittu ihmisillä, ja koetulosten perusteella se saattaisi hillitä syövän etenemistä ja kasvua. Pitkäaikaisten, ihmisillä toteutettujen kliinisten tutkimusten vielä puuttuessa, kurkuman tehosta ei kuitenkaan voi sanoa mitään varmaa.

Erilaisten tutkimusten mukaan kurkumasta voi olla hyötyä myös reumaan, sydämen ja verisuoniston terveyteen, kolesterolitasoon, masennukseen ja stressiin. Kurkuman tehon uskotaan ainakin osittain perustuvan sen kykyyn vaikuttaa kehon immuunipuolustusta sääteleviin tekijöihin. Ainakin flunssakaudella kurkuma kannattaa ottaa ahkeraan käyttöön, sillä se voi vahvistaa vastustuskykyä ja näin ollen vähentää riskiä sairastua flunssaan.

Viridian Kurkuma kurkumiinilatte

Miten kurkumaa voi lisätä omaan ruokavalioon?

Kurkuman terveysvaikutusten hyödyntämisessä ongelmana on se, että kurkuma sellaisenaan imeytyy suolistossa huonosti. Imeytymistä voi parantaa nauttimalla kurkuman kanssa mustapippuria ja jotain rasvaista, esimerkiksi kookosöljyä. Toinen vaihtoehto on hyödyntää ravintolisiä, joissa kurkumaa on valmiiksi käsitelty siten, että sen imeytymistä on tehostettu.

Helpoin keino varmistua siitä, että saa kurkumaa säännöllisesti, on nauttia se kapseleiden muodossa. Ravintolisien valmistajat ovat viime vuosina pyrkineet kehittämään tuotteitaan niin, että kurkuma olisi niissä mahdollisimman helposti imeytyvässä muodossa. Kurkumakapseleihin saatetaan lisätä myös muita aineita, kuten inkivääriuutetta.

Herkullinen tapa nauttia päivittäinen annos kurkumaa on valmistaa kupillinen golden milkiä eli lämmittävää kurkumajuomaa. Alunperin ayurvedisesta ruokavaliosta peräisin oleva kurkumalatte on ihanan rauhoittava iltajuoma, ja sitä suositellaankin nautittavaksi juuri ennen nukkumaanmenoa. Kurkumalatte valmistuu sekoittamalla noin ruokalusikallinen kurkumajauhetta veteen, kunnes siitä tulee notkea tahna. Sen jälkeen tahna sekoitetaan esimerkiksi kuumennetun kauramaidon joukkoon. Kurkumalattea voi varioida omien makumieltymysten mukaan maustamalla sitä esimerkiksi hunajalla, kardemummalla ja kanelilla. Juomaan kannattaa lisätä ripaus mustapippuria ja hiukan kookosöljyä tehostamaan imeytymistä.

Kurkuma on monipuolinen mauste, jota on helppo hyödyntää päivittäisessä ruoanlaitossa. Sitä voi käyttää jauheen muodossa tai tuoreena – tuore kurkuma on ulkonäöltään hiukan inkivääriä muistuttava, rusehtava juuri, jota löytyy ainakin suurempien ruokakauppojen hedelmä- ja vihannesosastolta. Etenkin tuoretta kurkumaa käsitellessä kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä sen sisältämä keltainen väripigmentti on todella intensiivistä, ja tahrii helposti sormet, vaatteet sekä vaaleat pinnat.

Kurkuma maustaa ihanasti itämaisesta keittiöstä tutut ruokalajit sekä talviset kasvissosekeitot. Jos kaipaa kurkuman käyttöön vaihtelua, kannattaa kokeilla sen lisäämistä makeampiin ruokiin. Kurkuman maanläheinen, kirpeä maku sopii hyvin esimerkiksi tuorepuristetun mehun, chiavanukkaan tai yön yli tekeytyvän tuorepuuron sekaan – lisäksi se antaa niille pirteän, keltaisen värin. Tai lisää kurkumaa lounassalaattiin kurkumalla maustetun quinoan tai kukkakaalin muodossa. Kesän lähestyessä myös ajatus samettisesta, itsetehdystä kurkumajäätelöstä houkuttelee. . .

Kurkuma ihonhoidossa

Kenties voimakkaasti värjäävästä pigmentistä johtuen kurkumaa ei ole vielä juurikaan hyödynnetty kosmetiikkatuotteissa, ainakaan Suomen markkinoilla. Kurkumajauheesta syntyy kuitenkin käden käänteessä DIY-kasvonaamio, kun sitä sekoittaa vaikkapa ruokalusikalliseen hunajaa ja kookosöljyä. Kurkuman tulehdusta hillitsevät ominaisuudet voivat rauhoittaa ärtynyttä ihoa myös ulkoisesti. Tämä kasvonaamio kannattaa kuitenkin tehdä visusti kylppärin puolella, jotta kotiin ei leviäisi kurkumatahroja. Naamio huuhdellaan pois vedellä ja iho kannattaa sen jälkeen vielä pestä puhdistusaineella, niin siihen ei jää kellertävää sävyä.

Jutun kuvissa Sugarin kurkuma-suosikkeja: Terra Nova Turmeric, Viridian Curcumin Complex ja Viridian Curcumin Latte.

Lähteet: yle.fi, pur-kauppa.fi, luontaistuntijat.fi, safkanet.fi, terveyskirjat.fi, anna.fi

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.