Kategoriassa Parasta juuri nyt \\ Sugar suosittelee

Kynsilakoissakin kannattaa suosia luonnollista

Miksi täysin luonnollista kynsilakkaa on niin vaikea valmistaa? Miksi synteettisten lakkojen sijaan voi kuitenkin olla parempi suosia luonnollisia? 

Kysyimme suositun Greenlips Beauty -luonnonkosmetiikkakaupan perustajalta Sharon Forbesilta. Monelle luonnonkosmetiikan käyttäjälle toimiva kynsilakka on yksi niistä tuotteista, joita on kaikkein vaikein löytää. Koska kynsilakkaa levitetään vain pienelle alueelle kehosta, sen sisältämien kemikaalien vaikutusta ei myöskään välttämättä mielletä niin merkittäväksi. Esimerkiksi synteettisissä kynsilakoissa käytettyjen ftalaattien pitkäaikaisista vaikutuksista hormonitoimintaan on kuitenkin saatu jo selvää näyttöä (kirjoitimme ftalaateista jo aiemmin täällä). Lisäksi voimakkailla kemikaaleilla voi olla arvaamattomia yhteisvaikutuksia, joista ei vielä ole olemassa tarpeeksi luotettavaa tutkimustietoa, muistuttaa Greenlips Beauty -verkkokaupan perustaja ja luonnonkosmetiikan asiantuntija Sharon Forbes.

”Sillä, että kynsilakkaa levitetään vain pienelle alueelle, ei ole merkitystä. Kynsien läpi imeytyy kemikaaleja kehoon ja tuotetta myös hengitetään”, Sharon toteaa. ”Yhä useammat saavat voimakkaita reaktioita esimerkiksi formaldehydistä ja parabeeneista. Yleisiä ja nopeita haittoja ovat päänsärky, ihottuma ja huonovointisuus.”

Synteettisten ja täysin luonnollisten kynsilakkojen välimuoto ovat ns. free-lakat, joissa herkistäviä ainesosia on korvattu. Free-lakat nimetään yleensä sen mukaan, kuinka monta tavallista haitallista ainesosaa niistä puuttuu; 7 Free -lakat ovat lähes täysin luonnollisia ja niistä on korvattu seitsemän herkistävää kemikaalia. Esimerkiksi Boho ja Avril valmistavat 7 Free -lakkoja.

”Vaikeinta pelkillä luonnonraaka-aineilla on saada lakka pysymään, kiiltämään ja kuivumaan kohtuullisessa ajassa”, Sharon kertoo. ”On siis olemassa myös täysin luonnollisia, vesipohjaisia lakkoja, mutta osittain luonnollisista kynsilakoista löytyvät synteettiset ainesosat ovat yleensä niitä, joita on kaikkein haastavinta korvata.”

luonnolliset kynsilakat testissä”Punnitsemme aina monelta kannalta erilaisten tuotteiden ottamista omaan valikoimaamme”, Sharon kertoo. ”Emme esimerkiksi halua täysin luonnollista tuotetta, joka toimii eri tavoin kuin asiakas odottaa. Tällöin asiakas siirtyy helposti takaisin käyttämään synteettisiä tuotteita.”

Pidon ja säilyvyyden lisäksi väriaineet ovat luonnollisten kynsilakkojen suurimpia haasteita. Monia sävyjä on mahdollista saada luonnosta erilaisista maamineraaleista. Mineraaleista ei kuitenkaan löydy kaikkia sävyjä ja esimerkiksi kirkkaan punainen väri tuottaa vaikeuksia.

”Yleisesti käytetään karmiinia, joka on eläinperäinen punaisen värin lähde”, Sharon sanoo. ”Jos kuitenkin haluaa kirkkaanpunaisen lakan ja tuotteen täytyy lisäksi olla vegaaninen, synteettiset väripigmentit ovat toistaiseksi ainoa vaihtoehto.”

Toinen ongelma-alue ovat erilaiset kimalteet. Yleensä kosmetiikkatuotteiden sisältämä glitter on ympäristölle haitallista mikromuovia, joka ei hajoa luonnossa ja kertyy esimerkiksi vesistöihin. Glitteriä voi Sharonin mukaan valmistaa myös biohajoavalla tavalla, mutta sitä saattaa olla vaikea yhdistää toimivasti muihin kynsilakan raaka-aineisiin. Tästä syystä Greenlips Beauty ei myy glitterlakkoja lainkaan.

Luonnollisten kynsilakkojen hinnat saattavat usein olla korkeammat kuin tavallisten synteettisten lakkojen. Miksi luonnolliseen kynsilakkaan kannattaisi kuitenkin panostaa?

”Itse en laittaisi kovia kemikaaleja kynsilleni”, Sharon sanoo. ”Koen kynsilakan ylellisyystuotteena enkä välttämättömyytenä. Mikäli minulla ei olisi mahdollisuutta panostaa siihen hiukan enemmän, en käyttäisi sitä lainkaan. Kannattaa muistaa, että korkealaatuiset synteettiset lakat maksavat saman verran tai enemmän kuin luonnolliset lakat. Markkinoilta löytyy myös edullisempia luonnollisia kynsilakkoja.”

Sugarilaisten suosikki-luonnollisia lakkoja valmistavat mm. Kure Bazaar, Boho, Logona, Benecos ja Treat CollectionSugar Helsinki luonnolliset kynsilakat

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.