Kategoriassa Edelläkävijät \\ Juttusarjat

Lääkettä ilmastoahdistukseen

Mitä on päästökompensaatio? Entä miltä näyttävät arkiset valinnat, joilla omat hiilidioksidipäästöt saa pienenemään?Spark Sustainability lääkitsee ilmastoahdistusta tarjoamalla konkreettisia keinoja kuluttaa fiksummin jokapäiväisessä elämässä.

Jokaisella on ainakin jollain tasolla tiedossa ilmastonmuutoksen aiheuttamat hälyttävät skenaariot maapallolle, mutta ilmastoystävällinen elämäntapa voi joskus vaikuttaa vaikealta, jopa saavuttamattomalta. Tämä aiheuttaa sen kuuluisan ilmastoahdistuksen, jolla ei kuitenkaan ratkaista mitään isoja ongelmia. Siksi näin vaalien alla päätimme kysyä Spark Sustainabilityn perustajalta Amandalta Rejströmilta neuvoja siihen, miten ilmastotiedosta voi voimaantua, eikä ahdistua.

Ensiksi itse yrityksestä hieman. Spark Sustainabilityn tarkoitus on tarjota tavallisille kuluttajille ja yrityksille konkreettisia tapoja vähentää omia hiilidioksiidipäästöjä, jotka muodostuvat pitkälti pienistä, päivittäisitä valinnoista.

Sparkin verkkosivut tarjoavat tietoa, inspiraatiota, sekä mm. hiilidonitsiksi ristityn laskurin, jonka avulla omia päästöjä on mahdollista hahmottaa paremmin. Paketti on rakennettu mahdollisimman positiiviseksi ja innostavaksi.

Yes, you can!

Jopa 70 % maailman hiilidioksidipäästöistä liittyy ihmisten henkilökohtaisiin kulutusvalintoihin.
Se vaikuttaa paljolta, mutta ihan kevyin perustein lukuja ei kuitenkaan ole heitelty – Spark Sustainabilityn toiminnan ytimessä ovat nimittäin faktat; ne tieteelliset tosiasiat, jotka tuntuvat välillä olevan julkisessa keskustelussa hakuteissä. Sparkin tiimissä onkin kaksi energiatekniikan diplomi-insinööriä, joille on ensiarvoisen tärkeää tarjota vain tieteellisesti vahvistettua tietoa.

Jos pelkät faktat riittäisivät ohjailemaan kulutustottumuksiamme, olisivat ne kuitenkin muuttuneet kohti parempaa jo aikoja sitten. Amandan mukaan tämä johtuu siitä, että ihmiset eivät tiedä mistä aloittaa, tai sitten asioita ei vain ilmaista tarpeeksi mielenkiintoisella tavalla. ”Kylmät, monimutkaiset ja usein erilaisten virastojen välittämät faktat tuntuvat helposti tavallisesta ihmisisestä etäisiltä, ja ennen kaikkea todella tylsiltä. Miksei siis esittää ilmastofaktoja milleniaaleille sopivalla tavalla, inspiroivasti ja kauniissa ympäristössä”. Ihmisten voimaannuttamisesta tulikin Sparkin peruspilari. Se, että päivittäisillä valinnoilla voi vaikuttaa päästöihin merkittävästi onkin hyvä asia!

“Käytämme paljon visualisoitua dataa, koska haluamme tehdä ilmastofaktoista hauskoja ja innostavia, ja ennen kaikkea sellaisia, jotka auttavat ymmärtämään isoja kokonaisuuksia paremmin. Ei ole mitään järkeä syyllistää ihmisiä – siitä seuraa vain ahdistusta tekojen sijaan. Olemmekin linjanneet, että viestimme kaikesta aina positiivisen kautta, sillä tavalla voimme innostaa ihmiset aidosti mukaan ilmastotoimiin” , kertoo Amanda.

Ahdistavaksi Spark Sustainabilityn sisältöä ei voikaan luonnehtia. Yrityksen kuratoituun, Instagram-ystävälliseen estetiikkaan onkin ujutettu ilmastoviestit kannustavalla tavalla. Herkullisen ruokakuvan yhteydessä komeilee teksti: “Tiesitkö, että punajuuret ovat ilmastoystävällisimpiä talvisia raaka-aineitamme”?  Amandan mukaan tavoite on se, että Sparkia seuraamalla kenellekään ei pitäisi tulla sellainen olo, ettei tiedä mitä voi tehdä ilmaston hyväksi.

Kyse ei kuitenkaan ole pelkistä kevyistä neuvoista, vaan Science to action -blogissaan Sparkin tiimi paneutuu hankalampienkin aiheiden pariin. Viimeisimmän blogipostauksen mukaan täydellisen muovipannan sijaan meidän pitäisi esimerkiksi keskustella pikemminkin siitä, miten käytämme materiaalia paremmin. Todelliset tiedepohjaiset ratkaisut eivät siis aina ole mustavalkoisia. “Uskon insinöörinä siihen, että pitää tietää asioiden faktuaalinen laita, jotta voi tehdä oikeita valintoja esimerkiksi äänestämisen suhteen”. Spark onkin juuri julkaissut ilmastovaalioppaan, jossa avataan millaisia poliittisia päätöksiä tarvitaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, ja miten puolueet ottavat kantaa ilmastoasioihin.

Kohti nollapäästö-tulevaisuutta

Miltä sitten näyttäisi hiilineutraali yhteiskunta?

Amanda muistuttaa, että elintason laatu on länsimaissa pitkälti koettu asia, ja nyt tärkeää olisikin muuttaa käsityksiämme siitä, minkälaista tavoiteltava elämä on. Asioista karsiminen ei pitäisi olla luopumista, ja siksi unelmien tulevaisuus olisi sellainen, jossa kaikilla olisi enemmän aikaa käytettäväksi kaikkeen merkitykselliseen. “Ilmastonmuutoksen kannalta fiksu kaupunkisuunnittelu esimerkiksi vapauttaa aikaamme työmatkamatkailulta, kun yksityisautoilulta viety tila luo kaupunkiin enemmän tilaa leikkipuistoille ja terasseille. Kulutustottumuksia muuttamalla ostaisimme vain sellaisia asioita, joita lapsemmekin haluaisivat periä. Ihannetulevaisuudessa emme nauti tavarasta, vaan toisistamme.”

Entä mitä Amanda sanoo heille, joille omien elämäntapojen muuttaminen vaikuttaa valtavalta urakalta? “Lähtötasollasi ei ole väliä! Parempi teko on aina plussaa. Olemme aina yhtä iloisia ilmaston kannalta paremmasta teosta, riippumatta siitä kuinka pieni tai iso se on”.

Miten kompensoida hiilidioksidipäästöt

 

Kuusi kysymystä Amandalle:

Mikä on yksittäinen asia, josta on helppo aloittaa omat ilmastoteot?

Tämä riippuu täysin siitä, kuka olet. Jollekin on helppoa taittaa työmatkat pyörällä auton sijaan, toiselle sähkösopimuksen kilpailuttaminen kotisohvalla koneen ääressä. Jollekin heräteostoksen poisjättäminen on helpointa. Kuitenkin tärkein asia on tämä: lisää, älä poista. Lisää viikkoosi yksi kasvis- tai vegaaniateria, lisää kävelyiden määrä, lisää laatuaikaa ystävien kanssa shoppailun sijaan. Helposti me ihmiset pelkäämme niin paljon sitä poisjäävää, ettemme näe mitä kaikkea hyvää elämäämme voi tulla sen tilalle.

Miten omien tekojen vaikutusta ilmastoon voi seurata? 

Tässä taas visualisoiminen on paras keino! Sparkin hiilidonitsi (The Carbon Donut) näyttää ne päästöt, joihin voidaan yksilöinä itse suoraan vaikuttaa. Nämä ovat kulutus, asuminen, liikkuminen, sekä ruokavaliosta syntyvät päästöt. Tekemällä pieniä muutoksia voi nähdä oman hiilidonitsinsa muutoksen kohti parempaa välittömästi.
 
 
 
Spark Sustainability

Mitä on päästöjen kompensointi?

Yksinkertaisesti päästökompensaatiossa on kyse siitä, että ihminen osallistuu rahallisesti hankkeeseen, joka poistaa jotain tekoa (kuten lentomatkan) vastaavan määrän hiilidioksidia ilmakehästä.

Mitkä ovat luotettavia ja oikeasti toimivia keinoja päästökompensoida?

Hiilipörssi
– Ostaa päästöoikeuksia pois päästöoikeusmarkkinoilta. Esim. suomalainen CO2 Esto
– Osta palaa ikimetsää, hankkeita löytyy todella helposti netistä

Kuka on ilmastoinspiraatiosi?

Mari Pantsar, Sitran hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja

Miltä Sparkin lähikuukaudet näyttävät?

Seuraavaksi Spark haluaa rakentaa lisää siltoja ympäristötietoisten kuluttajien ja yritysten välille. Työn alla on palvelu, jonka avulla ihmiset voisivat ilmaista selkeämmin ja kohdistetummin halunsa ostaa hiilineutraaleja palveluita yrityksiltä. Yksi keino saavuttaa hiilineutraali yhteiskunta onkin dialogin lisääminen yritysten ja kuluttajien välillä, klassisen kysynnän ja tarjonnan keinoin.

Seuraa Spark Sustainabilitya täältä!

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.