Kategoriassa Koti ja perhe

Lempeä äitiarki on ulottuvillasi

Ota kolme askelta kukoistukseen

Äitiys on yksi kaikkein arvokkaimmista rooleista. Tullessa ensimmäistä kertaa äidiksi, elämä usein mullistuu ja hakee paikkaansa. Jokainen itse voi kuitenkin muodostaa omanlaisensa vauva-ajan. Äitiarjessa ei voi välttyä haasteilta, mutta vauva-arjesta voi saada omilla valinnoillaan ja asenteellaan myös pehmeää ja hyvien hetkien täyteistä aikaa. Toivomme, että löydät tästä tekstistä keinoja oman hyvinvointisi tueksi.

Äitinä olemme usein itse suurimpia kriitikoitamme. Vaadimme itse itseltämme eniten. Mitä, jos omaan hyvinvointiin keskittymällä, rimaa laskemalla ja apua pyytämällä saisimme arjesta kevyempää? Arki vauvan kanssa saa tuntua raskaalta ja toisaalta olla maailman parasta. Saat sanoa, jos vauva nukkuu hyvin tai toisaalta kertoa, kuinka et yhtään jaksaisi olla sidottuna sohvalle syöttämään vauvaa. Saat antaa elämän kaikkien värien näkyä myös arjessasi vauvan ja pienen lapsen kanssa.

Jos kaipaat vauva-arkeesi lisää lempeyttä – poimi näistä keinoista hyvää oloa:

Oma hyvinvointi syntyy arjen pienistä hetkistä

Myös äitinä on täysin ok laittaa itsensä etusijalle. Tee jotain pientä, mistä sinulle tulee parempi mieli. Ehkä lämmin suihku tai jalkakylpy helpottaa, ehkä juoksulenkki kaatosateessa huuhtoo stressin pois tai ehkä menet aikaisemmin nukkumaan ja saat kunnon yöunet? Kumppanin kanssa voi sopia, että vuoroaamuin äiti saa nukkua pidempään ja kerätä voimia. Tai ehkä vain suljet silmäsi hetkeksi ja hengität. Monet positiiviset muutokset alkavat pienistä, konkreettisista valinnoista. Pohdi, mitkä valinnat voisivat tuoda sinulle lisää hyvää oloa.

Erityisesti lapsen ensimmäisenä vuotena vanhemmat ovat usein väsyneitä ja monet asiat menevät vauvan ehdoilla. Väitän, että monilla pienillä asioilla voit kuitenkin vaikuttaa äitiarkeesi ja omaan hyvinvointiisi. Tee arjesta itse enemmän oman näköistäsi. Jos olet hukuttanut äitiyden ulkopuolisen identiteetin (hyvin yleistä alussa <3), tee vaikka mind-map, johon hahmottelet itsellesi voimavaroja tuovia asioita.

Unohda täydellisyys – ole riittävän hyvä vanhempi

Kaikista tärkeintä vauvalle on vanhemmuuden laatu. Monien virikkeiden ja ohjelman tarjoamisen sijaan olennaisinta on se, että olet henkisesti läsnä ja reagoit viesteihin. Katso silmiin ja juttele takaisin. Kohtaa vauvasi. Tämä on jo ihan pienelle vauvalle tärkeää. Pidä sylissä, silitä ja hiero. Jos olet ylitsepääsemättömän väsynyt tai mieli maassa, anna silti tässäkin itsellesi armoa. Yksi päivä ei pilaa lastasi.

Aina ei tarvitse jaksaa. Voit mennä sieltä, missä aita on matalin. Tehdä vain tarvittava ja siirtää ylimääräinen tuonnemmaksi. Voit huoletta pitää vauvaasi sitterissä tai antaa vauvallesi valmista purkkiruokaa. Yritä päästää irti uskomuksista siihen liittyen, millainen hyvä äiti on ja tuo armollisuutta äitiarkeesi. Joskus vähempikin riittää.

Tee aidosti niin, mikä sinulle toimii ja tuntuu parhaimmalta. Olet paras vanhempi omalle lapsellesi.

Pyydä ja ota vastaan apua

Juuri synnyttäneenä ja uuden vauva-arjen keskellä lepo ja palautuminen on tärkeää tuoreelle äidille. Voi olla kuitenkin vaikeaa pyytää saatika vastaanottaa apua uuden elämänvaiheen keskellä jos se ei ole itselle ominainen tapa toimia. Jos kuitenkin tuki ja apu tuntuu hyvältä, pyydä apua läheisiltäsi.

Pyydä, että joku käy puolestasi kaupassa tai ottaa nukkuvan vauvan tai perheen muut lapset hetkeksi leikkipuistoon kanssaan. Avun pyytäminen ei ole heikkoutta, vaan vahvuutta kuunnella itseään.

Jos tuntuu ylitsepääsemättömän hankalalta pyytää apua läheiseltä, on olemassa myös paljon muita vaihtoehtoja, jotka saattaisivat tuoda helpotusta tilanteeseesi. Neuvolan kautta voi saada helpotusta arkeen esim. lapsiperheiden kotipalvelusta. Lisäksi alla muutamia ehdotuksia, joiden kautta voit hakea apua, jos omat voimat tuntuvat loppuvan äitiarjessa:

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainnettiin pääset tästä
Mielenterveyden Keskusliiton sivuilta löydät sekä chatin että puhelinnumeron, jossa saat keskusteluapua vanhemmuteen liittyvissä kysymyksissä.
Mielenterveystalon sivuille pääset tästä
Tänne on vielä koottu muutamia puhelinnumeroita kriisitilannetta varten.

Rakkautta ja armollisuutta äitiarkeesi!

💞 Rosa

Rosa Auffermann on Äitipiirin bloggaaja, joka auttaa tuoreita äitejä kohtaamaan äitiyden armollisesti ja hyvinvoiden. Rosalla on vahva ammattitaito helposti arkeen sopivasta stressinhallinnasta erityisesti elämän muutostilanteissa. Koulutukseltaan Rosa on kasvatustieteen maisteri, aikuiskouluttaja ja joogaopettaja. Rosalla on 3 ja 0-vuotiaat lapset.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.