Lukuvinkit
Kategoriassa Parasta juuri nyt \\ Sugar suosittelee

Lukuvinkit lomalle: Sugar-tiimin kesäkirjat

Kesässä parasta on se, että ehtii lukea muutakin kuin työmeilejä tai oppikirjoja. Mutta mitä? Poimi tästä Sugar-tiimin kaikkien aikojen suosikki-kesäkirjat riippumattoon, laiturille tai reissuun.

Lukuvinkit kesälomalle: vanhoja suosikkeja ja uusia tuttavuuksia.

André Aciman: Call Me by Your Name

Ennustan, että puolet Call Me by Your Name -leffan nähneistä tulee tänä kesänä larppaamaan Pohjois-Italialaisen kylän asukasta jossain 80-luvun paikkeilla. Huikean kaunis ja katkeransuloinen tarina kertoo nuoren Elion ja Oliverin muutaman viikon mittaisesta kesäromanssista ja onnistuu vilpittömyydellään ja anteeksipyyntelemättömällä romanttisuudellaan koskettamaan voimakkaammin kuin mikään pitkään aikaan. Hilla ja Inari -podcastissa todettiin, että elokuva tavoittaa jotain suomalaisen kesän tunnelmasta, sen kauneudesta ja katoavaisuudesta, ja olen samaa mieltä. Niinpä Acimanin kirjoittama alkuteos oli must-lukulistallani heti leffan katsomisen jälkeen. Kun elokuvassa Italian maaseudun upean maalaukselliset maisemat varastivat ainakin omalla kohdallani päähuomion, kirja keskittyy kuvaamaan pikkutarkasti Elion salaisia mielenliikkeitä hänen ihastuessaan perheen kesäasuntoon muuttavaan vieraaseen. Elion näkökulmasta kirjoitettu kirja tarjosikin kiehtovan kulissien takaisen katsauksen elokuvan tunnelmaan.

-Oona

Maria Veitola: Veitola

Maria Veitolan elämänkerta itkettää ja naurattaa, mutta ennen kaikkea se on samaistuttavaa tekstiä naisille, jotka ovat joskus miettineet esimerkiksi työn ja vapaa-ajan yhdistämistä, perheen perustamista ja ystävyyttä. Kirjaan on koottuna vuosien saatossa useissa lehdissä ilmestyneitä kolumneja, jotka on koottu kiinnostavaan järjestykseen. Jos et ehdi lukea jokaista lukua, voit harpata suoraan itseäsi kiinnostavimpiin aiheisiin. Raikkaan tuulahduksen kirjaan tuo Marian häpeilemättömät kommentit siitä, millaisia haasteita hän on kohdannut niin urapolullaan kuin yksityiselämässä, ja miten hänestä on kasvanut vuosien saatossa mielipiteitä jakava mediapersoona. Ihailen Mariaa kirjan luettuani entistä enemmän.

Essi

E. Lockhart: We Were Liars

Rakastan sitä tunnetta, kun tarinaa lukiessaan alkaa hiljalleen tajuta, että kaikki ei täsmää – jokin on vinossa. We Were Liars on juuri sellainen kirja. Se on täydellinen kesäiltojen mysteeri, josta ei voi sanoa paljoakaan paljastamatta liikaa. Kirja kertoo Cadencesta ja rikkaasta Sinclairin suvusta, joka viettää kaikki kesät yhdessä suvun yksityisellä saarella. Yhtenä kesänä tapahtuu jotakin, eikä mikään ole entisensä, kun Cadence palaa seuraavan kerran saarelle. Hänellä on vain hatarat muistikuvat kesän tapahtumista, eikä kukaan tunnu haluavan kertoa hänelle mitään. Kutkuttavaa!

-Maija

Zadie Smith: Swing Time

Swing Time on tarina ystävyydestä, unelmista, lahjakuudesta ja kahden kulttuurin välissä kasvamisesta. Nimettömäksi jäävän minä-kertojan ja hänen parhaan ystävänsä Traceyn tarina alkaa 1980-luvun lontoolaisesta lähiöstä, ja kirjan oudot sattumukset kuljettavat heitä aikuisuuteen ja hyvin erilaisiin kohtaloihin. Swing Timen ydin piilee oman itsen löytämisen vaikeudessa – mikä on kenenkin paikka maailmassa, mikä on reilua ja mikä epäreilua? Kirjan tapahtumat vievät amerikkalaisen julkkiskulttuurin ytimeen, mutta toisaalta Länsi-Afrikkaan, jossa white saviour -kompleksissa rypevä poptähti Aimee haluaa auttaa paikallisia imagonsa buustaamiseksi.
Zadie Smith on uskomattoman taitava kirjoittaja. Tämä elämänmakuinen kirja on paikoittain superhauska, ja täynnä oivalluksia elämän olemuksesta ja siitä, että mikään ei ole mustavalkoista.

-Sylvia

Johanna Holmström: Sielujen saari

Missä menee terveen ja hullun raja? Sielujen saari on vaikuttava feministinen teos, joka kertoo Turussa sijaitsevan Seilin saaren toivottomasta historiasta. Saarella toimi 1960-luvun alkupuolelle saakka naisten mielisairaala, jonne tarinan päähenkilöt Kristina, Elli ja Sigrid päätyvät. Kristina on köyhä uupunut äiti, joka päätyy kauhistuttavaan rikokseen, Elli rikkaan perheen tytär, joka viettää railakkaan paheksuttua elämää ja Sigrid lempeä saaren potilaiden hoitaja. Tarina kertoo suorasukaisen realistisesti ajasta, jolloin mielen sairauksien hoitaminen oli vielä lasten kengissä ja miten ihmisen tausta ja rajoja rikkova käytös voi leimata joksikin sellaiseksi, mitä todellisuudessa ei ole. Lukiessa surumielisyyden ja epäoikeudenmukaisuuden tunteet saivat onneksi rinnalleen myös kauniita ilonpilkahduksia. Saaresta ja sen asukkaista tuli päähenkilöille koti, turvasatama ja perhe.

-Milena

Jos olet himolukija, hae kirjastosta vielä nämä neljän inspiroivan naisen elämästä kertovat kirjat. 

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.