Kategoriassa Koti ja perhe \\ Vastuullinen elämä

Lundian vinkit kodin kestäviin säilytysratkaisuihin

Maailman myllerryksessä ja epävarmoina aikoina kodin merkitys kasvaa. Moni toivoo kodistaan harmonista kokonaisuutta, jossa suurin osa tavaroista pysyy katseelta piilossa ja niillä on oma paikkansa, mikä selkeyttää kiireisen arjen lisäksi myös ajatuksia. Toisaalta omannäköinen elämä ja asukkaiden persoona saa näkyä. Yhä useammalle koti on nykyisin myös työpaikka – kodin tulisi siis muuntautua yhä moninaisempiin tarkoituksiin.

”Muokattavat ja ajattomat kalusteet sekä kotimainen tuotanto on nostanut suosiotaan viime vuosina”, kertovat Lundian sisustusammattilaiset Anu ja Ella. Vuonna 1948 perustettu Lundia on kotimainen perheyritys, jonka kodin tuotteet ovat suunniteltu kestämään aikaa sekä laadultaan että muotoilultaan. Lundian tunnetuin tuote Classic-hylly on kulkenut jo vuosikymmeniä sukupolvelta toiselle, ja vuosien saatossa valikoima on laajentunut monipuolisiin säilytyskalusteisiin ja muihin kodin tuotteisiin. Lundian tuotteilla on Avainlippu-tunnus ja yritys työllistää satoja ihmisiä ja käsityöläisiä ympäri Suomen.

Asiakastyössä Anu ja Ella kertovat törmäävänsä usein tavaran hallinnointiin ja tilan tehokkaaseen käyttöön liittyviin kysymyksiin: kaupungissa asutaan kompaktisti ja tilan puute on yleinen ongelma. Tällöin oikeanlaisilla kalustevalinnoilla ja säilytysratkaisuilla on erityisen suuri vaikutus. Nyt Anu ja Ella jakavat meille vinkkinsä kodin yleisimpiin säilytyspulmiin ja järjestyksen ylläpitämiseen.

Oikealla: Sugarin showroomilla tavarat pysyvät järjestyksessä siroissa Fuuga-senkeissä.

Kodin säilytyksen Q&A

Mitä tulisi huomioida löytääkseen pitkäaikaisen ja kestävän säilytysratkaisun, joka toimii tilasta ja kodista toiseen?

Ensimmäinen tärkeä seikka huomioida on materiaali. Lundian Classic-tuotteet valmistetaan suomalaisesta hitaasti kasvaneesta massiivimännystä, joka kestää kulutusta. Tuote on miltei ikuinen, koska sitä voi korjata, hioa ja maalata sekä tarvittaessa ostaa lisäosia kuluneiden osien tilalle.

Muokattavuus on kannattaa huomioida jo kalustetta hankkiessa. Voit ostaa nykyiseen tilaan sopivan Lundia-kokonaisuuden, jota voit helposti muokata tai laajentaa esimerkiksi muuton yhteydessä, jolloin tuotteet ovat myös helposti purettavissa ja koottavissa uudelleen. Lundian kalusteiden uudet osat on suunniteltu niin, että ne sopivat yhteen vanhempien mallien kanssa. Tuotteita on myös helppo freesata ja päivittää tähän päivään esimerkiksi uusilla ovilla tai vetimillä.

Kuinka saada neliöt tehokkaaseen käyttöön pienessä kodissa?

Jos kotona on korkea huonekorkeus, tilaa kannattaa hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti korkeussuunnassa. Esimerkiksi Fuuga-sarjan pienemmät säilytyskalusteet ja yöpöydät on mahdollista kiinnittää seinään, jolloin ratkaisusta tulee ilmava. Pienessä tilassa myös valaistuksella on suuri vaikutus. Lundian tuotevalikoimaan kuuluu klassisia valaisimia, joista suurimmassa osassa valo on suunniteltu siivilöitymään varjostimen läpi ja eri suuntiin. Oikeilla valaisinratkaisuilla tilasta voi saada huomattavastikin avaramman tuntuisen.

 

”Jos kotona on korkea huonekorkeus, tilaa kannattaa hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti korkeussuunnassa.”

Mitä tehdä, kun tavarat hukkuvat kaappien perälle?

Oikean syvyyden valikoiminen hyllyyn voisi auttaa asiaa. Esimerkiksi 30 cm ja 40 cm syvyyksiin saa kätevästi tavarat säilytykseen yhteen riviin. Lundian valikoimasta löytyy myös paljon laatikkoratkaisuja, joilla pienempiä tavaroita voi ryhmitellä. Laatikkoon voidaan sijoittaa esimerkiksi laatikonjakajia ja näin erillisiä säilytyslaatikoita ei tarvitse ostaa erikseen. Hyllyihin puolestaan kannattaa sijoittaa jakolevyjä, jolloin hyllyyn saa ilmeikkyyttä ja tavaroiden paikkoja on mahdollista rytmittää. Liukulaatikot on myös oiva tapa välttyä tavaroiden kasautumiselta hyllyjen perälle.

Millaisia vinkkejä antaisitte epämääräisten tavaroiden säilytykseen?

Jokaisessa kotitaloudessa kannattaa miettiä epämääräiselle tavaralle omaa laatikkoratkaisua. On kätevää, jos sälä- ja pientavarat löytyvät samasta laatikosta, jota vaikka aika ajoin järjestää ja karsii – kuin että ne lojuisivat ympäri asuntoa esimerkiksi tasojen päällä häiritsemässä. System-säilytyslaatikot ovat loistavia pientavaroiden säilytysratkaisuja, joita voi koota myös päällekkäin ja limittäin. Kauniit ja yksinkertaiset laatikot pitää myös mielellään näkyvillä sisustuselementtinä.

”On kätevää, jos sälä- ja pientavarat löytyvät samasta laatikosta, jota vaikka aika ajoin järjestää ja karsii – kuin että ne lojuisivat ympäri asuntoa esimerkiksi tasojen päällä häiritsemässä.”

Entä kuinka piilottaa epäesteettiset mutta välttämättömät asiat, kuten sähköjohdot ja elektroniikkalaitteet?

Fuuga- ja Classic-sarjoihin on mahdollista tilata johtoreikä, joka porataan kalusteeseen valmiiksi mittojen mukaisesti. Classic-kokonaisuuden voi myös jättää takaa avoimeksi, jolloin johdot pääsevät kulkemaan vapaasti hyllyn takana tai pistorasiaa voi edelleen käyttää, vaikka edessä olisikin hylly. Rottinkimalliston ovet sopivat täydellisesti piilottamaan ei-niin-kivan näköisiä tavaroita kuten elektroniikkaa, antamalla silti kevyen vaikutelman.

Millaisia ratkaisuja suosittelisitte etätyöskentelijälle, joka haluaisi muuttaa kodin työpäivien ajaksi toimivaksi työtilaksi?

Kalusteeseen voidaan integroida huomaamaton työpiste esimerkiksi ulkonevan tason avulla, jolloin kalusteesta saa monikäyttöisen. Taso voidaan kiinnittää haluamaansa korkeuteen ja sen voi myös pienellä vaivannäöllä vaihtaa istumakorkeudesta seisomakorkeuteen. Laskuovi on puolestaan monipuolinen ratkaisu, jota voi käyttää kahdella eri tavalla: työskentelyn aikana oven voi avata työtasoksi ja työpäivän päätteeksi oven voi sulkea ja jättää läppärin, sekä muut työhön liittyvät asiat piiloon oven taakse. Tämä ratkaisu sopii siis hyvin vaikka olohuoneeseenkin, jos ei ole mahdollisuutta erilliseen työhuoneeseen.

Vinkkejä lapsiperheen säilytysratkaisuihin?

Tapio Anttilan suunnittelema Lofty-sänkymallisto sopii erinomaisesti lapsiperheiden koteihin. Parvisänkyjä on saatavilla kahta eri korkeutta, johon pystyy mainiosti suunnittelemaan parven alapuolelle lapselle koulu- tai leikkipisteen, mikä säästää myös hyvin neliöitä. Helposti liikuteltavat ratkaisut toimivat lelujen säilytyksessä. System-laatikot ovat mainiota tähän tarkoitukseen – niitä löytyy eri kokoisia, jolloin eri lelut on helppo järjestellä laatikoiden koon mukaan. Kauniit laatikot on ilo pitää esillä lastenhuoneessa ja siirtää tarvittaessa olohuoneeseen, kun lapsi leikkii vanhempien lähellä.

Miten valita oikean kokoinen säilytyskaluste?

Lundian myyjät auttavat mielellään kalusteiden suunnittelussa, muun muassa ilmaisen suunnittelupalvelun kautta myymälässä tai etänä sähköpostin tai puhelimen välityksellä. Lundian verkkosivuilta löytyy myös 3D suunnitteluohjelma, joka havainnollistaa selkeästi kokonaisuuksia ja sen avulla voi hahmottaa mittasuhteita sekä kokeilla eri materiaali-, sävy- ja kokovaihtoehtoja.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.