Kategoriassa Juttusarjat \\ Luomukaapilla

Luomukaapilla: Anni Korkman

Luomukaapilla-sarjassa tutustumme inspiroivien ihmisten tapaan elää ja kuluttaa fiksummin. Tällä kertaa kurkistamme Anni Korkmanin maailmaan, joka työskentelee Helsinki Design Weekin ohjelmajohtajana. Anni innostuu säilömisestä ja uskoo, että muotoilussa laadukkuus ja kestävyys korostuvat visuaalisuuden menettäessä merkitystään.

 

”Vastuualueisiini kuuluu festivaaliohjelmiston kehittäminen ja sen taiteellinen johto. Teen tutkimusta ja kehitystyötä sekä strategian suunnittelua. Työparini on Ida Kukkapuro, Helsinki Design Weeklyn päätoimittaja. Teemme hänen kanssaan myös viikoittaista radio-ohjelmaa Radio Helsingissä.

Ensimmäinen hommani uudessa pestissä on ollut Helsinki Design Weekin Oppimisilmasto -vuositeeman lanseeraus. Tänä vuonna festivaali sisältää yli 200 tapahtumaa, joista päätapahtumia ovat muun muassa Erottaja 2:n näyttelykokonaisuus, Kaupungintalon Ilmastokoulu sekä Aalto Yliopiston Otaniemen kampuksen näyttely Designs for a Cooler Planet.”

Annin vinkit Helsinki Design Weekille

Erottaja2:n viinibaari, Lauri Johanssonin suunnittelema pop up tila, on tunnelmallinen ja kutsuva. Baari sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa, ja se on kaikille avoin ja maksuton. Viinitie tarjoilee siellä kuohuvaa ja Katja Hagelstam on kuratoinut ikkunalaudalle taidenäyttelyn. Pohjakerroksessa on myös installaatioita sekä Helsinki Design Awards –finalistien näyttely.

”On tuntunut todella isolta jutulta avata tänä vuonna ensimmäinen itse kuratoimani näyttely! Se sijaitsee Erottaja 2:n neljännessä ja viidennessä kerroksessa. Room with a view -installaatioiden sarja esittelee uusia näkökulmia suunnittelutyöhön sekä pyrkii näyttämään muotoilun laaja-alaisuuden. Design ei ole pitkään aikaan ollut enää tavaroita, vaan laajentunut käsittämään myös systeemisuunnittelua, palveluita, strategioita ja muutosjohtamista. Olemme tuoneet mukaan myös arkkitehtuuria, materiaalikokeiluja, graafista suunnittelua, tanssia ja keskusteluja.

Vaikka visuaalisuus ei olekaan mikään ensisijainen laadun määre muotoilun alalla, ovat Viivi Lehdon suloiset lasiteokset kuin karkkeja. Installaatiossaan Lehto myös reflektoi oppimisilmastoteemaamme ja kertoo avoimesti omasta kehittymisestään prosessissa, ja siihen väistämättä liittyvistä epäonnistumisista.”

Annin keittiönkaapeilla – rentoa ja luovaa ruuanlaittoa

”Aamukahvi on tärkeä rituaalini, ja juon sitä aina pannullisen. Kuljen kuppi kädessä ympäri kotia: harjaan hiukset, meikkaan, valitsen vaatteet ja kuuntelen aamuradiota. Iltaisin keitän vahvaa inkivääriteetä hunajalla, parantavaa superjuomaa. Teenjuonti tapani on varmasti jäänyt Briteistä. Asuin Lontoossa seitsemän vuotta ja siellähän sitä litkitään.

Työni vastapainoksi ruoanlaitto on tapani rentoutua ja olla luova. Mietin tosi paljon reseptejä, ja yhdistelen niitä, seuraamatta lopulta niistä yhtäkään. Arkiruokafilosofiani perustuu uskomukselle, että oikeastaan kaikesta tulee hyvää paahtamalla.

 

Viime aikoina olen innostunut säilömisestä, hilloista ja hapankaalista. Syön kausittaista kasvisruokaa: juuri nyt sieniä ja juureksia, talvella linssejä, mausteita, sitrushedelmiä. Olen oppinut kausiruoka-ajattelun äidiltäni. Lapsuuden kodissani myös syötiin joka ilta yhdessä, ja se on tapa, jota vaalin edelleen.”

 

Kylppärinkaapilla

Rituaalit rauhoittavat. ”Varsinkin kiireisinä aikoina saan mielenrauhaa toistuvista tavoista, rutiineista. Putsaan meikit huolellisesti joka ilta ja puhdistan kasvot myös aamuisin.” Anni puhdistaa kasvonsa Mossan valkoherukkapuhdistusvaahdolla, jonka lisäksi hän käyttää Estelle&Thild misellivettä ja Whamisan Deep Rich Toneria. Muutaman kerran viikossa hän kuorii kasvojen ihon Neal’s Yardin ruusukuorinnalla tai Absolutionin kuorinnalla, jonka lisäksi hän käyttää silloin tällöin Tata Harperin Glow Maskia.

”Lotraan öljyillä kesät talvet. Vartaloöljyt, hiusöljyt ja kasvoöljyt tuntuvat ylellisiltä, ja niiden tuoksut ovat usein lämpimämpiä ja syvempiä kuin muiden kosmetiikkatuotteiden. Jopa mun deodorantti on öljypohjainen, Kaurilan Saunan appelsiininkukkadödö. Siinä on vain kookosöljyä, sheavoita, mantelivahaa, perunajauhoja, leivinjauhetta ja eteerisiä öljyjä.”

Hiusten latvoihin Anni hieroo Yarokin Feed Your Sunshine -hiusseerumia, jonka hän antaa vaikuttaa yön yli ja pesee aamulla. Vartaloöljynä hän käyttää Aesopin Geranium Leaf Hydrating Body Treatmentia ja kasvoille Pain ruusunmarjaöljyä tai Bybin Bakuchiol Boosteria. Finneihin Anni levittää eteeristä teepuuöljyä ja kuiville käsille hän hieroo Neal’s Yardin Bee Lovely All Over balmia.

Omaa aikaa kirjallisuudesta ja avannosta

”Olen aika introvertti, mutta työni on ajoittain todella sosiaalista ja hektistä. Minulla on paljon peräkkäisiä tapaamisia ja päätöksiä pitää tehdä nopeasti. Opin koko ajan lisää projektin- ja ajanhallinnasta, ja siitä mikä sopii minulle parhaiten.

Tarvitsen paljon omaa tilaa ja palautumisaikaa. Käyn flow-joogassa, sillä liikemeditaatio sopii minulle hyvin. Saunominen ja meressä uiminen ympäri vuoden tekevät myös todella hyvää. Aloitin viime talvena avantouinnin ja nyt olen niin koukussa, että alkaa ahdistaa, jos jää yksikin talviviikko väliin. Helsingin paras yleinen sauna on Kulttuurisauna.

Kaikkein tärkein harrastukseni ja rentoutumiskeinoni on kuitenkin lukeminen. Luen joka päivä, ja hahmotan maailmaa sanojen ja tekstin kautta. Olen myös aina kokenut suurimmat kulttuurielämykset kirjallisuuden parissa. Tämän kesän parhaat kirjat olivat Sally Rooneyn Keskusteluja ystävien kesken ja vielä toistaiseksi suomentamaton Normal People.

”En halua, että asuvalintani estäisivät mua tekemästä mitään. Haluan, että voin pyöräillä, halailla koiria ja vauvoja, istua mukavasti ja olla aina valmis lähtemään lasilliselle töiden jälkeen.”

Vaatekaapilla

”Pukeudun oikeastaan aina tummiin vaatteisiin. Yksinkertainen syy siihen on se, että sotken todella paljon. Olen vähän kömpelö ja varsinkin väsyneenä niin hajamielinen, että kaadan lähes poikkeuksetta kahvit syliini tai muuta vastaavaa.

Materiaaleissa suosin helposti pestäviä ja huollettavia luonnonmateriaaleja. En halua, että asuvalintani estäisivät mua tekemästä mitään. Haluan, että voin pyöräillä, halailla koiria ja vauvoja, istua mukavasti ja olla aina valmis lähtemään lasilliselle töiden jälkeen. Olisi tylsää jättää väliin joku kiva tapaaminen vaikka siksi, että asuni tuntuisi väärältä. Issey Miyaken musta mekko on täydellinen luottovaateeni, siisti mutta rento. Helposti pestävä. Ja musta.

 

”Vaikka kauneus antaakin voimaa ja olen tarkka siitä mistä pidän, niin muotoilussa visuaalisuus menettää merkitystään. Paljon merkittävämpää ja kiinnostavampaa on olla varma siitä, että asiat, tuotteet ja palvelut tuotetaan vastuullisesti ja ketään riistämättä, ympäristön asettamat reunaehdot huomioon ottaen.”

 

Muotoilun vastuullisuus

”Innostun työstäni ja tehtävistäni nyt paljon. Helsinki on ihan mahtava kaupunki, avoin, kiinnostava ja mahdollistava. Tunnen suurta vastuuta puhua enemmän siitä, miten muotoilu voi mahdollistaa positiivista muutosta yhteiskunnassa.

Minulta kysyttiin vähän aikaa sitten, että näkyykö henkilökohtainen estetiikkani tai makuni kuratoimassani näyttelyssä. Vaikka kauneus antaakin voimaa ja olen tarkka siitä mistä pidän, niin muotoilussa visuaalisuus menettää merkitystään. Paljon merkittävämpää ja kiinnostavampaa on olla varma siitä, että asiat, tuotteet ja palvelut tuotetaan vastuullisesti ja ketään riistämättä, ympäristön asettamat reunaehdot huomioon ottaen.”

 


Haluaisitko kertoa Luomukaapilla-jutussa omasta arjestasi ja vinkeistäsi? Tägää instassa #luomukaapilla johonkin koti- tai arkikuvaasi, niin löydämme kauniit kuvasi ja vinkkisi parempiin arkivalintoihin – ja pääsemme ehkä kurkistamaan keittiön- tai kylppärinkaapillesi. 

 

* Osa postauksen linkeistä on affiliate-linkkejä 

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.