Kategoriassa Juttusarjat \\ Luomukaapilla

Luomukaapilla: Fanni Lyytikäinen

Luomukaapilla-sarjassa tutustumme inspiroivien ihmisten tapaan elää ja kuluttaa fiksummin. Tällä kertaa kurkistamme Fanni Lyytikäisen värikkääseen vaatekaappiin. 

Heippa Fanni, mitä kuuluu? Kerro lyhyesti kuka olet, mitä teet ja mistä olet ollut viime aikoina inspiroitunut?

Moikka ihanat sugarilaiset ja kaikki yhteisön jäsenet, kiitos kun otitte yhteyttä, olen todella otettu!!! Olen 25-vuotias Fanni. Olen viimeaikoina kokenut vahvaa ‘’quarter life‘’ -elämän kriisiä ja siksi yrittänyt rauhoittua tekemään asioita vähemmän, mutta paremmin. Haluan etsiä niitä asioita elämässä, jotka oikeasti tekevät hyvää itselle ja lähimmäisilleni. Käytännössä tämän hetken avainasia elämässä on ollut lopettaa hössötys, mikä on aiemmin osoittautunut henkisesti todella raskaaksi, vaikka kuinka kivaa se onkin kun on monta kiinnostavaa projektia tulilla!

Tällä hetkellä panostan siis valmistumiseen muodin maisteriksi Aalto-yliopistosta, sivuaineenani muodin markkinointi kauppakorkeakoulun puolella. Olen ollut viimeaikoina erityisen inspiroitunut 90-luvun muotikampanjoista, mihin olen saanut opinnoissanikin keskittyä. Opintoni sivuavat myös vahvasti kestävää kehitystä ja vaateteollisuuden uusia aaltoja, mitä tulee luonnon mutta myös talouden kannalta kestävään kuluttamiseen. Minua inspiroi se, mitä kuluttajat oikeasti kaipaavat, ja miten se korreloi sen kanssa miten kestävän kehityksen parissa toimivat brändit kommunikoivat visuaalisesti ja mitä tuotteita he tarjoavat markkinoille.

Haluammeko me muotia rakastavat oikeasti ostaa vaatteita vai enemmän mielikuvaa mitä ne edustavat? Olisiko olemassa vaatetta parempia tapoja ilmaista omaa identiteettiä ulkopuolisille? Kiinnostaa ihan hirveästi, mitkä ovat kaikista syvimmät tekijät tähän meidän valtavaan kulutusjuhlaan maailmassa, mitä tarpeita me sillä oikeasti täytämme!

Mihin kiinnität huomiota vaateostoksilla?

En osta yleensä oikeastaan muita vaatteita uutena kuin alusvaatteita, joskus urheiluvaatteita. Uniqlosta, COS:ilta, Arelalta ja Nomennesciolta olen ostanut parina viime vuotena muutamia klassisia perusvaatteita kuten t-paitoja tai klassisia a-linjaisia hameita. Rakastan Marimekkoa, joten työskennellessäni siellä kulutin myös heidän vaatteisiin. Pakko myöntää, että en voinut olla ostamatta vaatteita uusimmista mallistoista…

En ole missään nimessä klassinen pukeutuja joten pyrin löytämään kiinnostavia vaatteita, jotka tavallaan ovat ajattomia, ei niiden minimalistisuuden takia vaan, jos koen käyttäneeni vastaavia pitkään ja siksi ne sopivat itselleni ajattomaksi muodostuneeseen tyyliini. Teen myös välillä projekteja, joissa olen stailistina, joten joskus hamstraan euron päiviltä UFF:ista ihan valtavasti kiinnostavia second hand -vaatteita erilaisia kuvauksia varten säilöön. Nämä vaatteet päätyvät lopulta myös omaan käyttööni.

Mistä teet parhaat second hand -löydöt?

Ehdottomasti Hakaniemen, Fredan ja Bulevardin UFF:eista, Fida Hakaniemestä sekä Kalliossa sijaitsevasta Frida Marinasta!

Mikä on suosikkivaatemerkkisi vastuullisista brändeistä?

On vaikea sanoa, sillä en ihan tiedä mitä tässä kontekstissa vastuullisella brändillä tarkoitetaan. Joskus tuotteet ovat vastuullisesti valmistettuja mutta huonolaatuisia, joko materiaalin suhteen tai sitten niiden brändiarvo ei kestä aikaa. Tämä on hirveän vaikea kysymys minulle, sillä koen ristiriitaiseksi, mikä on vastuullinen brändi.

Hintakategoriassa, joka on realistinen itselleni, minun lempivaatebrändejäni ovat esimerkiksi Samuji ja Marimekko. Etenkin Marimekon vastuullisuudessa on parannettavaa osan tuotteiden laadun ja valmistuksen suhteen, mutta ne tuotteet, jotka olen ostanut uusista mallistoista ovat olleet hyvin valmistettuja ja laadukasta puuvillaa. Koen, että näiden tuotteiden elämänkaari hyvin hoidettuna on niin pitkä, että niitä voisi tavallaan kutsua joltain osin vastuullisiksi. Marimekon brändin arvo on suurempi kuin jonkun pienemmän tuntemattoman vastuullisen merkin vaatteet, joten se, että vaate säilyy pitkään käytössä ja on second hand -markkinoilla arvossaan, on jo vastuullista itsessään.

Toisaalta esim. Samujin vaatteet ovat myös hyvistä materiaaleista ja ymmärtääkseni kaikki tuotteet valmistetaan Euroopassa tehtailla, joissa käydään valvomassa työoloja. Liputan vahvasti hyvän brändityön puolesta ja konkreettisesti kestävien materiaalejen puolesta. Myös espanjalainen Babaa-neulebrändi on liikuttava ja eettinen sekä ekologinen. He valmistavat neuleet paikallisesti kasvatettujen lampaiden villasta ja ymmärtääkseni myös paikallisesta puuvilla. He voivat valvoa koko tuotankoketjua, kasvatusta, valmistusta sekä markkinointia. Heidän kampanjansa ovat aivan perustajansa näköisiä, ja todella kilpailukykysiä esimerkiksi COS:in kampajakuvien rinnalla. Babaa valmistaa lapsille ja aikuisille klassisia neuleita sopusuhtaiseen hintaan ja ihanalla mielikuvalla!

Millaisia materiaaleja suosit?

Kuten sanottu, rakastan second handia, erityisesti 60-70-luvun vintage-vaatteet jalkautuivat tyylini kulmakiviksi jo lukion aikoihin. Siksi joudun joskus kestämään kamalia keinokuitumateriaaleja. Jos voisin vaikuttaa, pukeutuisin mieluiten puuvillaan ja pellavaan, sillä hikoilen usein kuin possu ja hengittävät vaatteet ovat avain onneen arjessa. Olen keksinyt erilaisia tapoja selviytyä mielihaluistani vintage-vaatteita kohtaan, siksi käytän usein puuvillaisia aluspaitoja ja hameita tekokuituisten alla, jolloin iho voi sitten hikoilla puuvillaa vasten, ah. Puuvillatuotantoa saisi kyllä kehittää ekologisemmaksi vedenkäytön ja viljelyn suhteen sekä eettiseksi! Odotan innolla myös uusia kestäviä selluloosamateriaaleja markkinoille!

Onko sinulla joku vaatehuoltovinkki jaettavaksi?

Aluspaidan käyttö! Ei tarvitse pestä niin usein esimerkiksi mekkoja, tuuletus riittää. Toinen vinkki: vie ompelijalle korjattavaksi vaatteita jos mahdollista, itse käytän tätä mahdollisuutta liian vähän. Olen surkea vaatteiden huoltaja, tavoitteeni on opetella! Kiitos Arkive Atelierille, te olette ihanan visuaalinen ja raikas tapa kannustaa oppimaan vaatehuollosta.

Entä miten olet sisustanut kotisi? Inspiroiko tietty tyyli?

Sama ideologia pätee niin kodin sisutuksessa kuin vaatteissa. Kaipaan leikkisyyttä mutta silti omalla tavallani koen tekeväni ajattomia valintoja sisustuselementtien suhteen. Rakastan yhdistää random-esineitä klassisiin kalusteisiin. Olen varmasti perinyt isovanhemmiltani leikkisän tavan kerätä aarteita elämän aikana, jotka yhdistetään sitten kodin kulmakiviin.

Kodistani puuttuu vielä kunnon vaatekaappi. Muun muassa Artekin lisäksi rakastan suomalaisen Valanti Interiors -brändin muotokieltä, vahvoja ja yksinkertaisia klassikoita Suomessa valmistettuna. He valmistavat kustomoidusti kaikki kalusteet ja haaveilen isosta kirkkaan keltaisesta Lähellä-vaatekaapista. Väriä pitää siis olla, jotta pysyn henkisesti hengissä.

Vaarin maalaamat isot kukkataulut ja isovanhempieni kierrätyslöydöt eli Alvar Aallon suunnittelemat kalusteet – pyöreä ruokapöytä, sermi ja tuolit – ovat kulkeneet jo monta vuotta mukanani. Elämän vakavuutta voi hieman pehmentää sisustuksella ja vaatteilla. Ja on minussa joku pieni kapinahenki klassisia asioita kohtaan – sellaisia tyypillisesti hyväksyttyjä tyylikkäitä tyylejä kohtaan, mitä tulee omaan kotiini ja vaatekaappiini.

Mistä olet tehnyt parhaat kodin second hand –löydöt?

Mummo ja vaari on tehnyt aikoinaan löydöt puolestani esim. erilaisten toimistoremonttien yhteydessä, niistä usein vapautuu todella halvalla Artekia. Näiden kierrätyslöytöjen lisäksi tori.fi on ihan paras, sieltä olen tehnyt paljon löytöjä. (Joskus Ikea on vaan kans niin petollisen hyvä paikka malttamattomalle kuluttajalle, siinä haluaisin kehittyä…).

Myös yllättävien asioiden kierrättäminen on inspiroivaa. Putkiremontin yhteydessä vuokranantajamme kysyivät, heitetäänkö vanha vessan ovi roskalavalle, mutta tein siitä 10 minuutissa laverisohvan. Irtojalat löytyivät rautakaupasta, päälle vanha patja ja koko helahoidon peittävä peritty pellavavakangas sekä lahjaksi saadut tyynyt (Marimekko- ja Gullichsen-päälliset), jotka peittävät laverin rankenteet. Rakastan löhöillä siinä kevätauringossa!

Mistä haaveilet juuri nyt?

Siirtolapuutarhamökillämme hengailusta isovanhempieni ja muun perheeseen kuuluvien kanssa. Haaveilen myös yhteisestä uudesta kodista poikaystäväni ja hänen kahden ihanan lapsen kanssa. Toistaiseksi vietämme joka toisen viikon ‘’kaupunki-kodissamme’’ luonani Kalliossa, ja toisen Espoossa meren lähellä hänen kodissaan. Olisi ihanaa yhdistää nämä voimavarat yhdessä uudessa kodissa, päästä remontoimaan ja laittamaan alusta asti yhteistä kotiprojektia!

Onko vastuullisen elämäntyylin tai hyvinvoinnin saralla jotain, josta olet juuri nyt erityisen innostunut?

Olen erityisen innostunut sisäisen hyvinvoinnin ja rauhallisen elämäntyylin löytämisestä joogan ja meditaation avulla. Uskon sen myös auttavan kohti vastuullisempaa ja kestävää elämäntyyliä. Uskon, että kohtelemalla itseään henkisesti ja fyysisesti hyvin, on helpompi olla hyvä myös maailmalle: luonnolle ja muille ihmisille <3


Haluaisitko kertoa Luomukaapilla-jutussa omasta arjestasi ja vinkeistäsi? Tägää instassa #luomukaapilla johonkin koti- tai arkikuvaasi, niin löydämme kauniit kuvasi ja vinkkisi parempiin arkivalintoihin – ja pääsemme ehkä kurkistamaan keittiön- tai kylppärinkaapillesi. 

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.