Kategoriassa Juttusarjat \\ Luomukaapilla

Luomukaapilla: Katja Kokko

Luonnonkosmetiikan guru Katja Kokko kertoo päivittäisistä kauneusrutiineistaan ja paljastaa yleisimmät virheet luonnonkosmetiikan käytössä.

”Tällä hetkellä teen maanantaista torstaihin todella pitkiä työpäiviä”, Katja Kokko naurahtaa Ullanlinnassa sijaitsevan yksiönsä keittiössä. ”Kaikki on todella kellotettua ja niin hektistä, että jonkin täytyy pian muuttua!”

Katjan kertoessa arjestaan tämä on helppo uskoa. Omaa nimeä kantavan, luonnonkosmetiikkaa ja hyvinvointia käsittelevän blogin tuottaminen on Katjan päätyö, joka vie suurimman osan päivän tunneista. Lisäksi kalenteriin täytyy kuitenkin mahduttaa personal beauty guide – oppaiden tekeminen ja asiakkaiden konsultointi, omakustanteena englanniksi käännetyn Aidosti kaunis –kirjan viemistä ulkomaille sekä joogaohjausta iltaisin maanantaista torstaihin. Aikataulu kuulostaa hengästyttävältä, mutta Katja ei haluaisi luopua mistään. Erityisesti astanga- ja yin -joogan ohjaajana toimiminen on hänelle tärkeää.

”Jooga on osa päivittäistä elämääni”, Katja sanoo. ”Siinä on jokin ihmeellinen juttu, jota en pysty selittämään. En ole millään tavalla stressaantunut joogaohjaajan työstäni, vaan se antaa itselleni valtavasti. Rakastan kehon kanssa työskentelemistä, se on minulle todella vapauttavaa ja antoisaa. Jooga toimii myös hyvänä vastapainona muulle elämälleni.”

Katja Kokko Sugar Helsinki LuomukaapillaKatja on tarkka siitä, ettei tuo töitä kotiin, eikä työskentele viikonloppuisin. Työhuone sijaitsee onneksi lähellä, Katjan kirjakustantamon tiloissa korttelin toisella puolella. Aiemmin myös Samujin toimistona toiminut kaunis tila on alunperin ollut saunarakennus.

”En halua istua kotona naputtelemassa työasioita, vaan rauhoittaa tilan täysin”, Katja kertoo. ”Aamuni alkavat joogaharjoituksella kotona ja yleensä kerran viikossa uimatreeneillä oman uimavalmentajani kanssa. Perjantaisin en tee töitä, vaan käyn Sipoossa ratsastamassa.”

Katjan elämästä huokuu kiireestä huolimatta tasapaino, joka välittyy myös hänen bloginsa hyvinvointia ja kauneutta käsittelevistä teksteistä. Sisäisen ja ulkoisen hyvinvoinnin välinen suhde on hänelle tärkeä asia. Katja painottaa, että keho, mieli ja kauneus ovat kaiki toisiinsa yhteydessä.

”Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Esimerkiksi iho on suurin elimemme ja ekosysteemi, jonka balanssi horjuu helposti, jos sen hoitoon ei suhtaudu kokonaisvaltaisesti”, Katja toteaa. ”Sisäiset asiat heijastuvat ihomme kuntoon ja mielellä on siihen suuri vaikutus.”

Katja Kokko Sugar Helsinki Luomukaapilla

Blogisi on seuratuimpia suomalaisia luonnonkosmetiikan medioita. Mistä idea sen perustamiseen vuonna 2010 tuli?

Olen ammatiltani kosmetologi ja koko työurani on kulunut kauneuden parissa, mutta olen opiskellut sen ohella myös tradenomiksi ja ollut muutaman vuoden töissä rahoitusmaailmassa. Kauneus on aina ollut asia, jossa olen tiennyt olevani superhyvä. Parikymppisenä työskentelin synteettisellä kosmetiikkabrändillä, joka kuitenkin käytti paljon kasveja tuotteidensa ainesosissa. Minulla oli jo tuolloin luontainen, sisäinen veto kaikkia niitä erikoisia kasviraaka-aineita kohtaan. Vaikka en ollut vielä silloin yhtä perehtynyt kosmetiikan kemiaan, olin hyvin skeptinen synteettistä kosmetiikkaa kohtaan ja luonnonkosmetiikka tuntui minulle asialta, jota ei tarvinnut selittää.

Koin voimakkaan elämänmuutoksen vuonna 2009, muutin ruokavalioni täysin luonnolliseksi ja samaan aikaan siirryin käyttämään kokonaan luonnonkosmetiikkaa. Se kaikki vaikutti elämääni niin paljon, että tunsin, että minun on pakko päästä jakamaan ajatuksiani muillekin. Istuin töissä ja mietin, missä oikeasti olen hyvä ja loistan. Tiesin, että se on kauneus. Silloin perustin hyvinvointiblogini, vuokrasin työhuoneen, laitoin pystyyn toiminimen ja aloin pitämään meikkikursseja luonnonkosmetiikalla silloisen päivätyöni ohessa.

Katja Kokko Sugar Helsinki Luomukaapilla

Kerro päivittäisistä kauneusrutiineistasi.

Aamulla pyyhin ihon kasvovedellä. En koskaan pese kasvojani aamulla, enkä suosittele sitä kenellekään, ellei iho ole hyvin rasvainen. Tällä hetkellä käytän In Fioren kasvovettä tai Tata Harperin Concentrated Brightening Essence -kasvovettä. Sen jälkeen levitän silmänympärysvoiteen, nyt minulla on käytössä Neil’s Yard Remediesin White Tea Toning Eye Gel. Jos silmänympärysihoni tuntuu kiristävältä, levitän päälle vielä Kahinan Prickly Pear Seed Oil -öljyä. Sitten levitän seerumin; juuri nyt vaihtelen keskenään In Fioren seerumia sekä Essen hyaluronihapposeerumia. Seuraavaksi laitan kasvoöljyn, joita minulla onkin aikamoinen kokoelma, mutta olen erityisen ihastunut Vintner’s Daughterin kasvoöljyyn. Sitten kosteusvoide, nyt minulla on käytössä In Fioren kosteusvoide sekä yksi itse tekemäni, jonka tosin annoin juuri ystävälleni testiin.

Katja Kokko Sugar Helsinki Luomukaapilla

Illalla puhdistan kasvoni Mahalon puhdistusbalmilla tai In Fioren tuplapuhdistuksella, jossa on yhdistettynä puhdistusöljy – ja maito. Kerran tai pari viikossa teen kasvojen kuorinnan. Essen kuorinnat ovat suosikkejani, esimerkiksi hellävarainen Microderm Exfoliator tai Cocoa Exfoliator. Välillä käytän myös May Lindström Skinin Clean Dirt -savikuorintaa. Lauantaisin laitan kasvonaamion saunassa. Lopuksi seuraa sama rutiini kuin aamullakin; kasvovesi, kosteusvoide, öljy, seerumi ja silmänympärysvoide.

Vartalon iholle levitän ohuen kosteusvoiteen ja sitten öljyn, jossa on yleensä jotain eteerisiä öljyjä, joko jonkin Neil’s Yardin öljyn tai Essen Body Oilin. Minulla on myös pitta-kehotyypille tarkoitettu eteeristen öljyjen seos, jonka voi sekoittaa esimerkiksi kookosöljyyn. Käytän sitä rentoutumiseen, jos oloni on stressaantunut ja levoton. Luonnonkosmetiikan tuotteissa on ihania tuoksuja, joten ihon hoitaminen on minulle aromaterapeuttinen nautinto.

Hiustenhoidossa käytän yleensä kahta merkkiä, jotka ovat John Master’s Organics ja Tabitha James Kraan. Välillä saatan sekoittaa shampoon sekaan hiusöljyä ja käytän myös John Masters Organicsin hiuksiin jätettävää voidetta. John Mastersilta minulla on myös Herbal Cider -hiushuuhde, joka tekee hiuksista pehmeät ja ihanat. Tuote on todella erikoinen, koska kun sen levittää, hiukset tuntuvat aivan korpulta ja olin itsekin aluksi hämmentynyt. Mutta kun tuotteen antaa vaikuttaa, huuhtelee pois ja kuivaa hiukset, tulos on ihan mieletön.

Katja Kokko Sugar Helsinki Luomukaapilla

Mitkä ovat yleisimpiä virheitä luonnonkosmetiikan käytössä?

Usein ihmiset hullaantuvat luonnonkosmetiikkaan ja lotraavat käsittämättömän monia eri tuotteita, pahimmillaan jopa sekoitellen kahden eri merkin seerumia tai naamiota kasvoille yhtä aikaa tai käyttämällä omalle ihotyypille liian vahvaa kuorintaa, kuten hedelmähappokuorintaa ilman asianmukaista jälkihoitoa. Jos taustalla on minkäänlaista ihon epätasapainoa, iho ei kestä ylihoitamista ja se saattaa usein johtaa esimerkiksi perioraalidermatiitin eli POD:in puhkeamiseen. POD on tällä hetkellä erityisesti naisilla yleistyvä suunympärysihottuma. Se voi olla hyvin haastava hoitaa ja ilmeisesti sen syy on kosmetiikassa; kaikki hammastahnasta hiustenhoitotuotteisiin voi vaikuttaa.

Luonnonkosmetiikkaakin käyttäessä tulisi miettiä tarkkaan, mitä oma iho oikeasti tarvitsee, mikä sen kunto on ja minkä tyyppinen iho on. Olisi hyvä kuunnella pätevää ammattilaista, joka analysoi ihon tilanteen. Purnukkahullujenkin kannattaa pitää joku roti siinä, paljonko erilaisia tuotteita ottaa käyttöön!

Toinen yleinen virhe on se, että moni kuvittelee luonnonkosmetiikkaherätyksen saatuaan, että kaikki luonnonkosmetiikka automaattisesti on laadukasta. Näin ei kuitenkaan valitettavasti ole ja sertifikaatti ei aina ole laadun tae. Luonnonkosmetiikkamarkkinat kasvavat tällä hetkellä voimakkaasti ja erityisesti edullisessa päässä on tuotteita, jotka eivät valitettavasti ole laadukkaita.

Katja Kokko Sugar Helsinki Luomukaapilla

Miten hyvän luonnonkosmetiikan sitten tunnistaa?

Puhdistusaine on helpoin: jätä suosiolla puhdistusvaahdot ja geelit pois ja valitse öljy tai maito. Ihoöljyissä taas kannattaa tarkistaa ainesosaluettelosta, että tuote koostuu ainoastaan kokonaisista kasviöljyistä ja mahdollisesti eteerisistä öljyistä, ei mistään muusta. Kokonaiset kasviöljyt tunnistaa latinankielisestä nimestä, jonka perässä lukee yleensä seed oil, joka kertoo mistä kasvin osasta öljy on valmistettu. Ainesosaluettelon lopussa saattaa olla jokin säilöntäaine, mutta niitäkään ei yleensä tarvita, jos tuote on 100% öljypohjainen. Vältä tuotteita, joissa on käytetty esimerkiksi esteriöljyjä, sillä niillä laimennetaan tuotetta ja saadaan näin hintaa halvemmaksi, jolloin myös hoitavuus kärsii. Ne tunnistaa raaka-aineluettelosta muun muassa nimillä Caprylic/Capric Triglyceride, Coco-Caprylate ja Dicaprylyl Ether.

Kosteusvoiteissa kannatta tuijottaa ainesosaluettelon alkupäätä, sillä raaka-aineet ilmoitetaan aina paljousjärjestyksessä. Voiteen pohja on tärkein ravitsevuuden kannalta. Luettelon alkupäästä ei pitäisi löytyä paljon muuta kuin vesi, esimerkiksi jokin kukkaisvesi sekä kokonaisia kasviöljyjä. Voiteen ainesosaluettelon alkupäästä täytyy löytyä kuitenkin myös emulgaattori, sillä muuten se ei pysyisi kasassa. Halvemmissa voiteissa on usein paljon esteriöljyjä, jotka eivät ole kokonaisia kasviöljyjä, eivätkä hoida ihoa.

Katja Kokko Sugar Helsinki Luomukaapilla

Näkyykö vastuullisuus myös ruokalautasellasi?

Olen käynyt varmaan melkein kaikki mahdolliset ruokavaliot läpi. Vuonna 2009, kun minulla oli elämänmuutos, hurahdin aivan täysillä raakaruokaan, mutta sieltä olen tullut paljon eteenpäin. Syön puhdasta ja käsittelemätöntä ruokaa ja luomu on minulle pitkälti itsestäänselvyys. Joskus saatan ostaa ei-luomua bataattia, jos bataattia on pakko saada ja luomua ei ole tarjolla. Ruokavalioni kasvispainotteinen, mutta syön kalaa pari kertaa viikossa. Joskus saatan syödä kanaa, mutta en koskaan osta sitä kotiin – paitsi kissalleni! Silloin tällöin syön lammasta, naudanlihaa tai riistaa.

Vähän aikaa sitten ryhdyin ayurvediselle dieetille. Vuosien varrella olen noudattanut osittain pitta-kehotyypin ruokavaliota. Vähän aikaa sitten kävin kuitenkin konsultaatiossa, jossa selvisi, että minulla oli muutamia perustavanlaatuisia asioita pielessä. Olin vuosien ajan aloittanut aamuni munakkaalla ja kylmäpuristetulla porkkana-inkiväärimehulla, mutta vuodenvaihteessa huomasin, että minulla ei ollut ruokahalua aamuisin ja muutenkin hiukan outo olo. Konsultaatiossa sain kuulla, että minun ei todellakaan pitäisi syödä näitä ruoka-aineita. Nyt syön kaurapuuroa joka aamu ja parannus olossani on ollut huikea. Ayurvedassakin kuitenkin painotetaan, että ei pidä olla liian ehdoton ja riittää, jos noudattaa 70-80-prosenttisesti oikeaa ruokavaliota.Katja Kokko Sugar Helsinki Luomukaapilla

Mitä vaatekaapistasi löytyy?

En omista hirveästi vaatteita – kaikki naiset aina sanovat näin, mutta minä en oikeasti omista! Ystäväni Kirsikka Simberg Musla-blogista kävi vähän aikaa sitten luonani ja nähdessään vaatekaappini sisällön hän totesi, että minulla ei oikeasti ole paljon vaatteita – olin ihan, että minähän sanoin! Inhoan sitä, jos kaappiini alkaa kertyä asioita, joita en oikeasti käytä. Myyn säännöllisesti vaatteitani eteenpäin. Ostan laadukkaita ja ajattomia vaatteita hyvistä materiaaleista. En käytä halpoja ketjuliikkeitä. Samuji kuuluu vakiobrändeihini, samoin Marimekko. Minun ei tarvitse saada vaikkapa joka talvi uutta takkia; nyt ostin jouluna Max Maran kamelinkarvatakin ja tiedän, että se tulee olemaan ajaton klassikko.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.