Kategoriassa Juttusarjat \\ Luomukaapilla

Luomukaapilla: Lotte Tisenkopfa-Iltnere

Latvialaisen luonnonkosmetiikkayrityksen, Mádaran luova johtaja Lotte Tisenkopfa-Iltnere suosii nuorten latvialaisten suunnittelemia vaatteita ja hyödyntää luonnonkosmetiikassa käytettäviä raaka-aineita myös ruuanlaitossa. Syksyllä latvialaisessa ruokaohjelmassa vieraileva Lotte inspiroituu kauden raaka-aineista ja villiyrteistä. Lotte nähdään myös Suomessa tammikuussa lanseerattavan Mádaran uutuuslinjan kasvona.

Mikä inspiroi sinua tällä hetkellä?

Syksy on hyvin kaunista aikaa, ja inspiroidun erityisesti puiden upeasti väriä vaihtavista lehdistä. Lapsena menimme perheen kanssa katselemaan syksyisin muuttuvaa luontoa ja haluan myös lasteni osaavan arvostaa luonnon monimuotoisuutta. Toinen lapsistani on syntynyt lokakuussa, ja muistan miten kaunista ja värikästä silloin oli. Syksy ja luonto merkitsevät minulle hyvin paljon.

Mitä eettinen kuluttaminen tarkoittaa sinulle? 

Mielestäni on äärimmäisen tärkeää ymmärtää asioita syvällisemmin. Miten tuotteet tulevat sinulle, miten pitkä prosessi kaiken takana on. Suosin paikallista ja tiedostan hyvin esimerkiksi maatalousteollisuuden kuormittavuuden. Trendituotteet ruuassa aiheuttavat helposti haittaa niiden alkuperämaissa kun raaka-aineita tai tuotteita on saatava mahdollisimman paljon nopealla aikataululla. Sama pätee kosmetiikassa, ja Mádaran raaka-aineet hankitaankin mahdollisimman läheltä. Meille tulee raaka-aineita Latvian luonnosta, ja esimerkiksi koivunmahlaa saamme Suomesta.

Millainen on ruokafilosofiasi?

Ajattelen ruokaa eettisestä ja terveyden näkökulmasta. Olen ollut kasvissyöjä 20 vuotta ja ruoka viestii mielestäni myös elämäntavasta. Suosin paikallisia raaka-aineita ja kasvatamme itse mansikoita ja perunoita kesämökillämme. Tämä vuosi saattoi tosin olla viimeinen vuosi perunoiden suhteen, sillä ne vaativat hyvin paljon aikaa ja vaivaa. Syksyisin menemme perheen kanssa poimimaan metsään sieniä, ja molemmat lapseni tunnistavat jo mitä voi kerätä. Se on ihana tunne kun olemme aamulla varhain metsässä ja löydämme hyvät sieniapajat ennen muita.

Mitä tuotteita laukustasi löytyy?

Olen koukussa huulirasvaan. Niitä minulta löytyy useita. Pesen käsiäni paljon, ja tämän vuoksi minulla on käsivoiteen lisäksi mukana Mádaran SOS-naamio. Käytän sitä tehohoitona kuiville käsilleni ja se on aina mukana myös matkoilla.

Mikä on suosikki matkakohteesi?

Barcelonaan palaan aina uudelleen. Inspiroidun siellä kaikesta ja rakastan herskyviä espanjalaisia ja heidän energiaansa. Heidän tapansa elää ja olla on jotain aivan muuta kuin mihin me olemme täällä pohjoisemmassa tottuneet, mutta tunnen silti espanjalaisia kohtaan tiettyä yhteyttä. Minulla on siellä muutama paikka jonne menen joka kerta, ja yksi näistä on ihana ravintola Hisop.

Mitä vinkkejä jakaisit eettisempään elämäntapaan?

Mielestäni kouluttautuminen ja asioiden selvittäminen ovat tärkeitä, jotta ymmärrämme millainen tarina yhden tuotteen takana on. Kehotan suosimaan paikallisia tuotteita ja miettimään asioita aina myös oman terveyden näkökulmasta. Tämä pätee niin ruokaan kuin ihonhoitoonkin, ja oikeastaan aivan kaikkeen! Muodin suhteen en kannata nopeaa kulutusta ja edullisia ratkaisuja, sillä laadukas vaate tai asuste maksaa kyllä itsensä takaisin.

Lotten vinkit Riikaan matkaaville

Kauniissa puisessa rakennuksessa, puistopolun varrella sijaitseva Pagalms-ravintola tarjoaa ihanaa lounasta ja tunnelmallista illallista. Boheemi sisustus ja ystävällinen henkilökunta takaavat lämpimän tunnelman.

Mádaran Skin Cafe -hoitola ja lippulaivamyymälä sijaitsee Galerija Centrsin katutasossa, vanhan kaupungin kupeessa. Seesteiseen hoitohuoneeseen pääsee pakoon Riian keskustan kiirettä. Tuotteet ja etenkin niillä tehtävä pitkä kasvohieronta ovat hemmottelua parhaimmillaan.

Suosin latvialaisten suunnittelijoiden vaatteita ja asusteita. Paviljons on yksi lempiliikkeistäni ja se löytyy Tērbatas iela -kadulta Riian keskustasta. Sieltä löytyy hyvä valikoima latvialaista muotia ja myös pohjoismaisia merkkejä.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.