Kategoriassa Juttusarjat \\ Luomukaapilla

Luomukaapilla: Nirrimi Firebrace

Australialainen valokuvaaja Nirrimi Firebrace ei ole viettänyt samassa paikassa kahta kuukautta pidempään sen jälkeen, kun täytti kuusitoista. Tänä kesänä hän on kiertänyt työnsä mukana ympäri Eurooppaa valokuvaten ja heräten joka toinen päivä uudessa kaupungissa. Tapasimme Nirrimin hänen matkansa viimeisellä etapilla Tukholmassa, missä hän paljasti Sugarille parhaat vinkkinsä ekologisempaan ja eettisempään matkalaukkuelämään.

”En usko, että tulen koskaan asettumaan aloilleni – en osaa oikein edes kuvitella, millaista se olisi”, sanoo Nirrimi Firebrace. ”Minulla on suuri tarve matkustaa, ja se kuuluu myös olennaisesti työhöni valokuvaajana.”

Vaikka Nirrimi on vasta 24-vuotias, hänellä on jo vaiherikas valokuvaajan ura takanaan. Aboriginaalitaiteilija ja -näyttelijä Francis Firebracen ja ruotsalaisen äidin tytär löysi jo lapsena valokuvaamisen ja harrastuksesta tuli hänelle pian niin suuri intohimo, että hän keskeytti koulunsa 15-vuotiaana ja siirtyi kuvaamaan täysipäiväisesti. Heti seuraavana vuonna Nirrimi voitti merkittävän australialaisen valokuvauskilpailun, pääsi valokuvausagentuurin listoille ja matkusti New Yorkiin ensimmäiselle oikealle työkeikalleen kuvaamaan Dieselin mainoskampanjaa. Nousujohteinen muotikuvaajan ura kuljetti Nirrimiä seuraavien vuosien ajan ympäri Amerikkaa, Eurooppaa ja Aasiaa. Muotimaailman pinnallisuus ja epäaitous alkoivat kuitenkin ahdistaa häntä.

”Kun sain 19-vuotiaana tyttären, kysyin itseltäni, tuonko työni kautta hyvää maailmaan”, Nirrimi sanoo. ”Aloin kyseenalaistaa kaikkea ja siirryin tekemään kuvaustöitä suurimmaksi osaksi eettisille ja ekologisille brändeille. Veljeni kuoleman jälkeen aloin tarjota ilmaisia potrettikuvauksia ihmisille, joilla oli erityisen koskettavat elämäntarinat.”

Uransa alkuajoista lähtien Nirrimi on kertonut henkilökohtaisesta elämästään tarinoiden ja kuvien muodossa The Road Is Home -nimisessä blogissa ja sittemmin Fire and Joy -blogissa. Teksteissään hän on puhunut avoimesti niin elämänsä kauneimmista hetkistä, kuten tyttärensä syntymästä, kuin synkimmistäkin hetkistä, kuten erostaan ja nuoremman veljensä hiljattain tekemästä itsemurhasta. Vaikeista ja usein vaietuistakin aiheista puhumalla Nirrimi toivoo tuovansa helpotusta samoissa tilanteissa olevien ihmisten elämään – hän kuvailee itse, että haavoittuvaisuus on hänen supervoimansa*.

278a2692

Mitä ympäristöystävällinen elämäntapa merkitsee sinulle?

Minulle se on jatkuva oppimisprosessi. Kyse ei ole mistään yhtäkkisestä muutoksesta, vaan keräilen tiedonmurusia sieltä täältä – ystäviltäni, mediasta, ympäröivästä maailmasta – ja sulautan oppimani asiat omaan elämänfilosofiaani. Mitä enemmän opin valintojeni vaikutuksesta ympäröivään maailmaan, sitä enemmän harkitsen, mitä syön ja millaisia vaatteita, kosmetiikkaa ja jokapäiväisiä tavaroita käytän.

Äidiksi tuleminen synnytti minussa vahvan halun ponnistella ollakseni parempi ihminen. Haluan toimia hyvänä esimerkkinä ihmiselle, jonka olen tuonut tähän maailmaan ja kasvattaa hänet ymmärtämään, että teoillamme on seuraukset. Minulla on myös paljon seuraajia sosiaalisessa mediassa ja tunnen vastuuta siitä, toiminko siellä hyvänä vai huonona esimerkkinä.

En ole täydellinen, mutta se on mielestäni hyvä asia. Täydellisyys voi helposti tuntua saavuttamattomalta ja etäiseltä. Koen, että juuri epätäydellisyyteni vuoksi ihmiset voivat kenties samaistua minuun helpommin ja saatan inspiroida heitä tekemään pieniä muutoksia omaan elämäntyyliinsä.

Onko vaatekaappisi ekologinen?

Työni muotimaailmassa muutti suhtautumistani vaateteollisuuteen ja halusin ottaa sen pinnallisuudesta etäisyyttä. Minulla on paljon ystäviä, joilla on omia ympäristöystävällisiä vaatemerkkejä kuten Fabrik Store, The Knitter ja Kelsey Genna sekä kosmetiikkamerkkejä kuten Madison Medicinals ja Minimalist Skincare. Olen välillä tehnyt kuvauksia alennettuun hintaan sellaisille yrityksille, joiden toimintatapoja pidän eettisinä.

En ole koskaan käyttänyt suuria summia rahaa vaatteisiin ja ostan valtaosan vaatteistani kirpputoreilta. Mielestäni on paljon hauskempaa koluta kirpputoreja kuin shoppailla suurissa kauppakeskuksissa.

Millaisia kosmetiikkatuotteita pakkaat matkalaukkuusi?

Minulla on yleensä matkoillani mukana vain käsimatkatavarat, joten en voi kuljettaa suuria nestemääriä. Vähän aikaa sitten löytämäni Lushin palasaippua, joka toimii shampoona ja hoitoaineena, on siis täydellinen. Levitän ruusunmarjaöljyä iholleni, sillä se kosteuttaa tehokkaasti ja äitini mukaan se estää ryppyjen muodostumisen. Hoidan hiuksiani ja ihoani kookosöljyllä. Veljelläni oli tapana käyttää kookosöljyä voiteena joka päivä. Sen tuoksu muistuttaa minua hänestä.

Millainen on ruokafilosofiasi?

Kun olin raskaana, minusta tuntui, että kantamani lapsi oli yhtä avuton kuin pieni karitsa tai vasikka. Tuo ajatus sai minut kyseenalaistamaan, miksi söin lihaa. Aloin katsoa lihantuotantoa käsitteleviä dokumentteja ja tajusin yhä selkeämmin, miten kauaskantoiset vaikutukset lihan tehotuotannolla on paitsi eläimiin, myös koko ympäristöön. Nykyään syön pääosin kasvisruokaa ja suurimmaksi osaksi myös vegaanisesti. Minulle tulee siitä parempi olo. En ole kuitenkaan täysin kasvissyöjä, sillä syön silloin tällöin tuoretta ja kestävästi kalastettua kalaa, erityisesti perheeni luona vieraillessani.

Miten pidät kiinni eettisistä ja ekologisista ruokailutottumuksistasi kun matkustat?

On vaikeaa noudattaa vegaanista ruokavaliota kun matkustaa, varsinkin Italiassa, missä houkuttelevaa jäätelöä on joka puolella. Kasvisruoan löytäminen matkaillessa on kuitenkin melko helppoa. Olen matkustaessani tottunut keksimään helppoja kasvisruokavaihtoehtoja, joita tyttärenikin suostuu syömään. Pitäydyn yksinkertaisissa ratkaisuissa: kaurahiutaleita kasvimaidon ja banaanin kera aamiaiseksi, avokadoleipiä lounaaksi ja pestopastaa päivälliseksi.

Pakkaan aina omat eväät mukaan lentokoneeseen, sillä lennolla on harvoin hyvää ruokaa tarjolla. Otan mukaan pähkinöitä, kuivattuja sekä tuoreita hedelmiä, siemennäkkileipää hummuksen kera ja itsetekemiäni raakapalloja tai myslipatukoita.

Olet kirjoittamassa reseptikirjaa, kerro lisää projektista!

Siihen aikaan, kun aloin syödä kasvispainotteisesti, en osannut vielä kokata ollenkaan – minulla oli tapana sanoa, että en osaa laittaa edes paahtoleipää. Mitä enemmän kuitenkin tutustuin keittokirjoihin ja blogeihin ja kokeilin erilaisia reseptejä, sitä enemmän huomasin, että herkullisen kasvisruoan valmistaminen on itse asiassa melko helppoa. Kaikkeen löytyy helposti muunneltavia perusreseptejä.

Halusin kirjoittaa keittokirjan, johon kokoaisin kaikki ne oppimani käytännön vinkit, jotka olisin toivonut tienneeni silloin, kun itse vaihdoin kasvisruokavalioon. Monien markkinoilla olevien reseptikirjojen ohjeet ovat turhan monimutkaisia ja saattavat vaatia useita kymmeniä ainesosia. Minun reseptini ovat helposti mukautettavissa erilaisiin tilanteisiin ja ainesosien suhteen on paljon liikkumavaraa. Reseptikirjan tekeminen muuttui minulle erityisen tärkeäksi veljeni kuoleman jälkeen, sillä hän oli ollut projektista hyvin innoissaan ja olin näyttänyt hänelle monia reseptejä keskeneräisestä kirjasta. Nyt minulla on sellainen tunne, että minun täytyy tosiaan saattaa projekti loppuun.

Nirrimin vinkit ekologisempaan matkustamiseen:

Pakkaa hyvin: Mieti ennen matkaa tarkkaan, mitä tulet sen aikana tarvitsemaan, niin sinun ei tarvitse tehdä hätäisiä ostoksia paikan päällä.

Shoppaile harkiten: Yritä löytää matkakohteestasi vintage-liikkeitä tai kirpputoreja – ne ovat sitä paitsi paljon kiinnostavampia kuin ostoskeskukset. Osta lähituotettua ja pakkaamatonta ruokaa toreilta. Ota matkalaukkuusi mukaan muutama tyhjä kangaskassi, niin sinun ei tarvitse ostaa muovipusseja kun shoppailet.

Kävele joka paikkaan: se on ekologisempaa kuin auton vuokraaminen, ja tekee lisäksi hyvää.

*The Road is Home: Australian Photographer Nirrimi Hakanson On Touring With First Aid Kit. Junkee.com. <http://junkee.com/the-road-is-home-australian-photographer-nirrimi-hakanson-on-touring-with-first-aid-kit/66696>. 6.9.2016.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.