Noora Shingler
Kategoriassa Juttusarjat \\ Luomukaapilla

Luomukaapilla: Noora Shingler

Noora Shingler kirjoittaa suosittua Kemikaalicocktail-blogia, mutta millaisia hänen kauneusrutiininsa oikein ovat? Vinkki: niihin liittyy ainakin savea, viiniä ja nokkosta.

”Moni syö edelleen ympäri vuoden samaa ruokaa, vaikka meidän pitäisi opetella seuraamaan sesonkeja”, Noora Shingler sanoo.

Alunperin Kuningaskuluttaja-ohjelman juontajana tunnetuksi tullut Noora Shingler on viime vuosien ajan kirjoittanut vastuulliseen kuluttamiseen ja hyvinvointiin keskittyvää (ja vastikään laajentunutta) Kemikaalicocktail-blogia. Viime kesänä hän hyppäsi pitkän tauon jälkeen taas takaisin ohjelmatuotannon pariin: villiyrttikokki Ossi Palonevan kanssa tehty uusi VILLD-ruokaohjelma sai ensi-iltansa elokuussa. Ohjelmassa Noora ja Ossi kokkaavat ruokaa suomen metsistä löytyvistä raaka-aineista, jotka ovat kaikille tuttuja – niitä ei vain olla totuttu käyttämään ruoan laittamiseen. Kahdessa tähän mennessä ilmestyneessä jaksossa tutustutaan pihkan ja muurahaisten makuun.

”Meitä molempia yhdistää kiinnostus saada ihmiset sellaisten raaka-aineiden ääreen, joita ei ole ennen juurikaan hyödynnetty”, Noora kertoo. ”Filosofiaani kuuluu ylenkatsottujen raaka-aineiden käyttäminen, mikä näkyy myös luonnonkosmetiikkamerkki Mádaralle suunnittelemissani tuotteissa, jotka sisältävät pihlajaa ja nokkosta. Nokkosta on pidetty rikkaruohona ja pihlajaa pelkästään kauniina kasvina.”

Sugar Helsinki Luomukaapilla Noora Shingler

Kemikaalicocktail käsittelee monipuolisesti erilaisia vastuulliseen kuluttamiseen liittyviä aiheita, mutta arjen kemikaalikuormitus on aina ollut yksi pääteemoistanne. Miksi niin moni ei osaa olla huolissaan kemikaaleista?

Kemikaaleille altistuminen on petollista, koska vaikutukset tulevat usein viiveellä ja syy-seuraussuhteita voi olla vaikea vetää. Joskus jälkivaikutukset voivat näkyä vasta sukupolvien päässä. Ryhdyin itse kaivamaan esiin tietoa kemikaaleista vasta, kun olin kärsinyt pitkään epämääräisistä vatsaoireista. Edistystäkin kuitenkin tapahtuu: esimerkiksi Tanskassa raskaana olevia naisia suositellaan virallisesti pitämään kosmetiikkapaastoa.

VILLD Noora Shingler

YLE tutki vähän aikaa sitten kolmen eri suomalaisperheen kehojen kemikaalipitoisuuksia. Vaikka olet tiedostava kuluttaja, perheesi kemikaalikuormitus ei juurikaan eronnut muista. Mitä ajatuksia tulokset herättivät sinussa?

Tulokset olivat tosiaan silmiä avaavia ja mielenkiintoisia. Ei voi tietää, millaisia syitä niiden taustalla tarkkaan ottaen oli. Esimerkiksi poikani korkeat bisfenoli A -pitoisuudet saattoivat johtua vaikkapa siitä, että hän oli testipäivänä puhaltanut ilmapalloja. Minä taas pidän jatkuvasti kännykkää kädessäni ja näpyttelen tietokoneella. Jos niistä irtoaa haitallisia kemikaaleja, en oikein voi sille mitään. Koen, että olen tehnyt sen minkä voin.

Testin tulokset eivät kuitenkaan mitenkään mullistaneet maailmaani tai saaneet minua ajattelemaan, että olen tehnyt turhaa työtä. Minusta ne vain todistavat, että emme tosiaankaan voi tietää, mistä kaikkialta kemikaalikuormitusta tulee. Olisi kiinnostavaa tehdä testi vielä pari kertaa uudestaan ja seurata tilanteen kehitystä.

Noora Shingler Luomukaapilla

Tuleeko sinulla kuluttamiseen liittyvistä ongelmista kirjoittaessasi joskus tunnetta, että joudut olemaan pahanilmanlintu?

En ikinä koe niin. Saan kicksejä siitä, että pystyn lisäämään tietoisuutta ja kirjoittamaan asioista, joista ihmiset ehkä aluksi menevät vähän vaikeiksi, mutta lopulta kuitenkin kiinnostuvat. Enemmän minua ahdistaa, jos tunnen, että olen kirjoittanut liian nössöä tekstiä. Tiedonjano on minulla verissä ja koen velvollisuudekseni välittää keräämääni informaatiota eteenpäin.

Miten varot kemikaalikuormitusta ruoassa?

Ostan yleensä vihannekset ja hedelmät luomuna, niin minun ei tarvitse kuoria niitä eivätkä kuorten sisältämät ravintoaineet mene hukkaan. Vältän eineksiä ja elintarvikkeita, jotka on pakattu muoviin. Etenkin rasvaiset ja kosteat raaka-aineet liuottavat muovin kemikaaleja helpommin. Tölkkiruoassa on suurimmat riskit, sillä tölkeissä on usein bisfenoli A -pinnoite sisäpuolella. Jos haluan ostaa säilykkeitä, suosin lasiin pakattuja tuotteita. En ole kuitenkaan mikään totaalikieltäytyjä ja lapseni saavat kyllä esimerkiksi juustoa leivän päälle. Tiedän, että lapsiperheissä ruoasta tulevien kemikaalien välttäminen voi olla aikamoinen haaste. Lapsilla on ihan omat makumieltymykset, eivätkä he välttämättä opi tykkäämään tietystä ruoasta, vaikka kuinka yrittäisi totuttaa.

Kerro ihonhoitorutiinistasi!

Olen työni puolesta usein tekemisissä ihoeksperttien kanssa, ja he ovat usein ihmeissään ihoni kunnossa. Ehkä 36-vuotiaan iho sitten yleensä näyttää erilaiselta. Harrastan paljon liikuntaa: juoksen, uin, treenaan salilla, kesällä suppailen ja viime vuonna aloitin dance hall -tunnit. Hoidan ihoani sisäisesti myös juomalla paljon. Käytän vihreää teetä kahvin sijaan. Syön kasvispainotteisesti ja paljon marjoja – uskon että se vaikuttaa ihoon positiivisesti ehkäisten tulehdusta ja hidastaen vanhenemista.

Aamuisin pesen kasvojeni ihon kylmällä vedellä ja laitan sen jälkeen kasvovettä ja seerumia tai kosteusvoidetta riippuen fiiliksestä. Pesen joka ilta ihoni puhdistusaineella ja sen jälkeen laitan taas kasvovettä, kosteusvoidetta ja seerumia. Nykyään olen oppinut käyttämään myös silmänympärysvoidetta. Teen kerran viikossa Argitalin savinaamion. Jättimäinen tuubi ei ole millään lailla kaunis tuote vessan hyllyllä, mutta ostan aina uuden, kun edellinen loppuu.

Testailen työni vuoksi paljon erilaisia tuotesarjoja. Kypris on mahtava tuoteperhe, joka on jäänyt erityiseksi suosikikseni. Jos menisin tavallisena kuluttajana kauppaan ostoksille, tarttuisin varmaan oman Mádara-tuotesarjani tuotteisiin, sillä niiden hinta-laatusuhde on hyvä. Olen käyttänyt nyt monta kuukautta omaa kasvovoidettani ja öljyseerumiani, jotka ovat todella toimivia.

Argiltubo, Sugar Universe

Mitä meikkipussistasi löytyy?

Aina kun meikkaan, käytän RMS:n meikkivoidetta. Se sulautuu omiin väreihini niin hyvin, että ihoa ei tarvitse peittää kokonaan, vaan sipaisu nenänpieliin ja leukaan riittää. Minulla on tummat piirteet ja hyväkuntoinen iho, joten meikkaan yleensä kymmenessä minuutissa. Dr. Hauschkan ripsiväri on tosi hyvä ja Zuiin kulmakynä on ollut suosikkini jo monta vuotta. Joskus saatan rajata silmäni Laveran nestemäisellä kulmakynällä.

Kemikaalicocktail Noora Shingler

Miten hoidat hiuksiasi?

Käytän hyvin vaihtelevasti eri shampoita. Jos hiukseni tuntuvat huonokuntoisilta, teen niille kookosöljyhoidon. Muotoilutuotteista käytän eniten Less is More -sarjaa, erityisesti vahaa tuomaan hiuksiin ryhtiä. Kesäisin käytän suolasuihkeita, John Masters Organicsin on suosikkejani.

Hennaan hiukseni noin kolme kertaa vuodessa. Värjäsin hiuksiani varmaan kymmenen vuoden ajan markettien mustilla perusväreillä, kunnes tein Kuningaskuluttajassa juttua hiusvärien kemikaaleista ja tajusin, että on helposti vain ajan kysymys, milloin niille herkistyy. Päätin uteliaisuudesta kokeilla hennavärjäystä. Vahvistin väriä punaviinillä ja nokkosilla ja keittelin seosta kuin Kyöpelinvuoren noita-akka. Oivalsin, että luonnon omista raaka-aineista saa toimivaa pigmenttiä.

Miten hemmottelet itseäsi?

Menen vaahtokylpyyn. Asuntoa hankkiessani suuri kriteeri oli se, että kylpyhuoneeseen mahtuu amme.

Noora Shingler haastattelu

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.