Reetta Pellikka
Kategoriassa Juttusarjat \\ Luomukaapilla

Luomukaapilla: Reetta Pellikka

Luomukaapilla-sarjassa tutustumme inspiroivien ihmisten tapaan elää ja kuluttaa fiksummin. Tällä kertaa jututimme Norjassa asuvaa Reettaa, jonka itsetekemistä neuleista olemme inspiroituneet viime aikoina. 

Heippa Reetta! Kerro lyhyesti kuka olet, mitä teet ja mistä olet ollut viime aikoina inspiroitunut?

Hei! Olen Reetta Pellikka, 27-vuotias fashionstatement.fi slowfashion -sivuston perustaja, rknits-neuleiden tekijä ja markkinoinnin ammattilainen Oslosta. Teen markkinoinnin töitä norjalaisessa start-upissa ja muun liikenevän ajan neulon villapaitoja! Hurahdin neulomiseen noin kolme vuotta sitten ja sen myötä aloin julkaisemaan omia rknits-neuleohjeita. Slow fashion sekä eettinen ja ekologinen muoti on lähellä mun sydäntä ja ne toimii punaisena lankana niin blogissa kuin somekanavissanikin.

Viimeaikoina olen ollut erityisen inspiroitunut, yllätys yllätys, neulomisesta ja omasta haaveesta alkaa myymään rknits-neuleita tilaustyönä (pst. haastattelun tekemisen jälkeen Reetan neuleet on otettu myyntiin Kaarna Livingille!). Tällä hetkellä pukeutumisen suhteen inspiroi kaikki retro ja rakastankin kierrellä kirppareita hyvien vintage-löytöjen perässä!

Reetta Pellikka

Noudatatko jotain tiettyä ruokavaliota?

Syön pääosin vegaanisesti, mutta käytän hunajaa ja toisinaan saatan tilata normaalin pizza margharitan ravintolassa. Helpoiten mun ruokavaliota voisi kuvailla että syön mitä tahansa haluan ja 99% se on aina vegaanista. Koen että itselle ehdottomuus ei ole aina se toimivin vaihtoehto suhtautua asioihin ja tällä tavalla minun ei tarvitse tuntea syyllisyyttä siitä jos joskus tekee mieli juustoa. Olen muuten aika tavallinen ruuanlaittaja ja teen yleensä hyvin simppeleitä ruokia joissa on vaihdellen paljon erilaisia kasviksia ja papuja. Uskon että monipuolinen ja värikäs kasvipohjainen ruokavalio, josta löytyy niin rasvoja, hiilareita kuin proteiineja on minulle kaikista sopivin.

Mitä keittiönkaapeistasi löytyy aina?

Kahvia. Rakastan hyvää kahvia ja aamuni alkaa aina isolla kupilla mustaa kahvia! Kaapeista löytyy myös aina porkkanoita, puuroa, papuja, oliiviöljyä ja pastaa ja mun guilty pleasure hätävararuoka onkin pastaa hyvällä oliiviöljyllä. Mulle on tärkeää se, etten heitä mitään ruokaa roskiin, joten pidän ruokavarastoa kaapeissa aika pienenä ja ostan lisää, kun entiset on syöty loppuun.

Millainen on kauneudenhoitorituaalisi?

Kauneudenhoidossa ajattelen että vähemmän on enemmän ja pidän oman rutiinini hyvin simppelinä. En meikkaa ollenkaan, minkä vuoksi keskityn erityisesti ihon kosteuttamiseen ja hoitamiseen. Kärsin nuorempana pahasta atooppisesta ihosta ja olen sen vuoksi edelleen hyvin varovainen uusien tuotteiden testaamisessa ihoni ollessa edelleen herkkä.

Aamuisin pesen ihon vain viileällä vedellä ja lisään kasvoveden ja seerumin peräjälkeen. Tämän jälkeen pyrin antamaan tuotteille aikaa imeytyä ja lisään kasvorasvan vasta hetken päästä. Talvisin mulla on tapana lisätä pieni tippa kasvoöljyä myös päivisin, mutta muuten se viimeistelee iltaisin mun rutiinin.

Pyrin siksi myös pitäämään oman rutiinin tosi simppelinä, jotta jaksan noudattaa sitä! Ei-niin-hohdokas tunnustus on se, että olen vähän laiska mitä tulee kauneudenhoitorutiineihin ja epäilen että koskaan jaksaisin toteuttaa enempää kuin muutamaa vaihetta aamuin illoin. Vähintään kerran viikossa pyrin tekemään kasvonaamion sen perusteella mitä iho tuntuu kaipaavan. Tällöin tykkään usein tehdä kaksi naamiota putkeen, ensin tehokkaamman ja pois pestävän ja sen jälkeen lisään kosteuttavan naamion jonka voi jättää iholle yön ylitse.

Reetta

Mitkä ovat kylppärikaappisi luottoluonnonkosmetiikkatuotteet?

Suosin erityisesti suomalaisia merkkejä ja tykkään erityisesti Atopik Finlandin, Frantsilan ja Flown tuotteista!

Atopikin hoitovesi, hoitobalmi ja kauraöljy. Hoitovesi on tuote johon palaan aina ja käytän sitä aamuin illoin puhtaalle iholle. Siirsin osan siitä suihkutettavaan pulloon ja olen ottanut tavaksi suihkia sitä myös päivän mittaan iholle raikastamaan. Hoitobalmia käytän pääsääntöisesti huulirasvana, mutta se on loistava myös kuiviin kohtiin ja esimerkiksi jos iho kärähtää auringossa. Atopikin kauraöljy on talvi-ihon pelastus ja käytän sitä iltaisin sellaisenaan ja päivisin kosteusvoiteen seassa.

Weledan Skin Food on ollut mun ultimaattinen luottotuote jo vuosia, se aikanaan pelasti mun atooppisen ihon kortisonikierteestä ja suosittelenkin sitä kaikille jotka kärsii kuivasta ihosta ja ihottumasta. Paksu voide on erittäin riittoisaa ja tuntuu toimivan melkein jokaiseen iho-ongelmaan mitä on tullut itsellä vastaan!

Flow Hyaluron & Probiotics -seerumi ja Rose Floral Water. Viimeaikoina oon ihastunut ruusu-tuotteisiin ja tämä kombo Flow Costemicsilta on ihana! Tykkään suihkutella ruusuvettä huolettomasti vähän jokapuolelle ylävartaloa, jolloin se toimii mietona hajuvetenä.

Dr Bronnerin saippua. Uskomattoman riittoisa ja monikäyttöinen! Varsinkin laventelin tuoksuinen on ihana.

Urtekramin laventeli-sarja. Tykkään tästä sarjasta erityisesti sen huumaavan laventelin tuoksun vuoksi ja käytöstä löytyy melkein kaikki sarjan tuotteet. Erityismaininnta vartalovoiteelle, se levittyy helposti ja imeytyy supernopeasti – tärkeitä ominaisuuksia laiskalle vartalon rasvaajalle!

Atooppisen ihon luonnolliset lempparit

Onko sinulla joku tietty lempivaate vaatekaapissasi?

Vaikea kysymys! Sijoitin viime vuonna Marimekon Unikkovillapaitaan ja sen täytyy olla yksi lempivaatteistani. Ja ehdottomasti täytyy myös mainita omatekemät villapaidat, mutta niistä on mahdoton valita suosikkia.

Huomaan että kaikki itsetehdyt vaatteet ja vintagelöydöt kipuaa tärkeysjärjestyksessä paljon korkeammalle kuin uutena kaupasta ostetut niiden tunnearvon ja uniikkiuden vuoksi. Pyrin siihen että vaatekaappi olisi täynnä vain lempparivaatteita, koska silloin aina löytyy jotain päällepantavaa eikä niihin voi kyllästyä.

Reetta Pellikka

Mietitkö jotain erityistä ennen kun hankit jotain uutta vaatekaappiisi?

Pyrin ostamaan suurimman osan vaatteistani käytettynä ja se onkin ensimmäinen asia jota mietin kun haluan ostaa jonkin vaatteen itselleni. Kirppareille pitää lähteä avoimin mielin, koska koskaan ei tiedä mitä siellä tulee vastaan! Tämän lisäksi pyrin miettimään sitä että voinko käyttää tätä vaatetta vähintään 30 kertaa kyllästymättä, koska jos vastaus tähän on kyllä, tiedän että vaate tulee pysymään käytössä pitkään, pidempään kuin se 30 kertaa. Olen oppinut tunnistamaan ne jutut jotka on oman tyylisiä ja harvoin tulee enää ostettua hutiostoksia, joille ei ollutkaan käyttöä.

Viimeiseksi mietin että toimiihan vaate varmasti omassa arjessa, koska jos se ei toimi esimerkiksi pyöräillessä töihin, se jää käyttämättä. Monesti käy niin, että on ostamassa jotain haaveminälleen, mutta totuus on että ne vaatteet jää usein kaappiin käyttämättöminä koska ne ei toimineetkaan omassa oikeassa arjessa.

Mikä on lempparisi vaatteista, jotka olet itse ommellut?

Ompelin keväällä ruudullisen midimekon jossa on maksimaaliset mittasuhteet ja se on tällä hetkellä suosikkityöni! Se onnistui hyvin ja päätyy usein päälle. Mulla on tapana ottaa ompeluinspiraatiota vaatteista joita näen uutena kaupoissa, mutta joita en esimerkiksi tietyltä merkiltä halua ostaa. Pyrin siihen, että ne vaatteet joita haluaisin ostaa uutena toteuttaisin itse ommellen. Tällöin niistä saa varmasti juuri sellaisen kuin haluaa ja koen että se on eettisempi tapa uuden tuotteen hankkimiselle.

Reettapelli

Voitko jakaa parhaat neulomisvinkkisi aloittelevalle?

Paras vinkkini on se, että rohkeasti lähtee vain kokeilemaan! Kannattaa ensimmäiseksi aloittaa jostain pienemmästä työstä ja sitten edetä isompiin projekteihin. Neulominen on taito jossa kehittyy vain tekemällä ja kokeilemalla ja se vaatii pitkäjänteisyyttä, koska varsinkin villapaitoihin voi upota paljon aikaa ennen niiden valmistumista. Kun itse en osaa jotain tekniikkaa löytyy varsinkin Drops Designing -sivuilta loistavia ohjevideoita neulomisen opettelemiseen.

Epäonnistumista ei myöskään kannata pelätä, koska aina virheen voi purkaa ja yrittää uudelleen. Pakko myös varoittaa siitä, että neulomiseen jää todennäköisesti koukkuun.

R KNIT REETTA PELLIKKA

Mikä on parasta Oslossa ja kaipaatko jotain tiettyä Suomesta?

Oslossa parasta on se että tunnen oloni kotoisaksi täällä. Ostettiin poikaystävän kanssa vuosi sitten oma asunto täältä ja se viimeistään on saanut mut tuntemaan, että kuulun tänne. Oslo, ja Norja muutenkin, on suhteellisen samanlainen kuin Suomi ja tunsin itseni heti tervetulleeksi tänne. Oslossa on loistava vintageputiikki-tarjonta ja pidän kaupungin koosta. Tuntuu, että välimatkat ovat lyhyitä ja luonto on aina lähellä.

Suomesta kaipaan perheen ja ystävien lisäksi saunaa! Norjassa ei ole samanlaista saunakulttuuria kuin Suomessa ja saunaa rakastavalle ihmiselle se on kova paikka. Suomessa vieraillessani haluankin saunaan päivittäin. Toinen Suomesta kaipaamani asia on suomalaisten ruokakauppojen uskomaton valikoima. Norjassa ruokakaupoissa on ehkä 1/4 siitä valikoimasta mitä Suomessa ja varsinkin vegaanisten tuotteiden kanssa Norja kahlaa kaukana Suomen perässä.

Mistä haaveilet juuri nyt?

Olen jo pitkään haaveillut omasta kissanpennusta, mutta aika lemmikille ei ole ollut vielä oikea. Sen sijaan olen kasvattanut kasvibebe-kokoelmaa ja niiden hoitoon menee nykyään varmasti yhtä paljon aikaa kuin oikeaan lemmikkiin!

Juuri nyt haaveilen siitä että elokuussa olisi vielä lämpimiä kesäpäiviä, jolloin voisi lähteä extempore uimaretkelle tai piknikille puistoon. Palasin elokuun alusta töihin takaisin loman jälkeen ja on ihana huomata miten se tavallinen arki onkin ihanaa juuri sellaisenaan.

R KNIT

Onko vastuullisen elämäntyylin tai hyvinvoinnin saralla jotain, josta olet juuri nyt erityisen innostunut?

Olen innostuneena seurannut miten vastuullinen ja eettisempi kuluttaminen – varsinkin muodin suhteen – on nostanut profiiliaan. Uusia fiksuja brändejä tuntuu tulevan koko ajan lisää. On ihanaa että vaihtoehtoja myös eettisen muodin puolelta löytyy tavalliselle kuluttajalle!

Toinen ihana uusi suuntaus muodin saralla on kuratoidut second hand -kaupat Instagramissa. Varsinainen second hand -muodin kasvojen kohotus! On ollut upea seurata miten second hand on brändätty ns. luksukseksi.

Uudet raikkaat ja modernit vaatteiden vuokrauspalvelut kiinnostavat myös. Uskon että “kaikkea ei tarvitse omistaa” -suuntaus on tärkeä osa-alue vastuullisesta elämäntyylissä ja on ollut inspiroivaa seurata miten vastuullisen muodin kenttä kasvaa ja laajenee jatkuvasti.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.