Satu Mäkinen
Kategoriassa Juttusarjat \\ Luomukaapilla

Luomukaapilla: Satu Mäkinen

Luomukaapilla-sarjassa tutustumme inspiroivien ihmisten tapaan elää ja kuluttaa fiksummin. Tällä kertaa kurkistamme Satu Mäkisen arkeen. Satun kauniit kuvat ja kaunistelemattomat kuvatekstit inspiroivat. 

”Olen elänyt nyt viimeisen vuoden aikana omaa lapsuuttani uudelleen mulle rakkaissa maisemissa, metsän ja meren keskellä matkan päässä kaupungin palveluista ja muusta hälinästä.

Samalla se on karsinut pois moniakin asioita, mutta varmaan tärkeintä on, että se on karsinut pois turhia asioita.”

”Me pärjätään vähällä jos vaan halutaan, eikä sillä, että asiat olisi niin yksiselitteisiä”, Satu kertoo. ”Se, että oon saanut olla lasten kanssa kotona on mahdollistanut sen, että oon saanut olla luonnon keskellä rauhoittumassa ja tutustumassa itseeni lähemmin. Teen kaikenlaista itse. Myös sellaisia asioita joita monet tyytyvät ostamaan valmiina.”

Ruokaa läheltä

Sama pätee ruokaan; tuoreet raaka-aineet, alusta asti itse tehty ruoka. Ei ole parempaa.

Lasten kanssa kaikki yksinkertainen ja helppo ruoka, joka on nopea tehdä, helpottaa arkea. Ja se, että tekee kerralla enemmän. Ei synny niin paljoa (tai laisinkaan) hävikkiä, mikä on tärkeä asia taloudessa, jossa syöjiä on enemmän.

Satun kotona syötiin aina yhdessä ja samaa hän haluaa myös oman perheen kanssa. ”Kaikki syötiin, mitä lautaselle otettiin, joten ajatus hävikistä on ollut sellainen välttelyn aihe ihan pienestä pitäen. Meiltä löytyy kuivakaapista monen monta purkkia linssejä, jotka toimivat hätävarana jos haluaa tehdä nopean bolognesen. Yrttejä pakastan tasaisin väliajoin, että on sitten mistä heittää ruokien joukkoon.”

Satu Mäkinen Luomukaapilla

”Kun mun mies ei syö arkena meidän kanssa kotona, teen kasvispainoitteista ruoka. Muuten olen aika kausisyöjä: kesällä kalaa ja syksyllä sieniä. Rakastan erilaisia keittoja.

Meillä on rannassa katiska ja olen tänä kesänä opetellut perkaamaan kalan. Osan säilön pakkasessa ja osan annan anopille. Jos olisi tarpeeksi aikaa, hankkisin metsästyskortin. On jotenkin helpompaa, kun tietää mistä ruoka tulee”, Satu toteaa.

Sugar Universe Luomukaapilla

 

Kauneudenhoito & hyvinvointi

Kauneudenhoidossa vähemmän on enemmän. ”En juuri meikkaile, koska se ei tunnu omalta jutulta, enkä helposti kokeile uusia tuotteitakaan. IDUN Mineralsin ripsiväri on laiskan meikkaajan kaveri koska sen saa pestyä pois lämpöisellä vedellä. Joku tosi hyvä tyyppi – kiitos sinulle! – kertoi siitä joku aika sitten Instagramissa ja sen jälkeen ollaan oltu erottamattomat.

Muuten mä olen kokeillut aika varovasti luonnonkosmetiikkaa ja luotan siihen, että jokaiselle oikeanlaiset tuotteet löytyy vaan kokeilemalla. Mulla ei ole tarpeeksi kokemusta sillä saralla mutta tiedän sanoa, että se on parempi valinta.”

Kasvoille Satu käyttää Mossan kasvoseerumia ja pitää sen tuoksua erityisen miellyttävänä, etenkin kun on muuten jättänyt hajuvedet pois käytöstä. ”Tai ne nyt on vaan jäänyt vähitellen ilman varsinaista syytä vaikka multa löytyykin kaapista joitain lahjatuoksuja. En osta uusia tuotteita helposti ellei jollekin ole oikea tarve, koska en kestä tarpeettomina olevia purnukoita ja sen myötä tulevaa ajatusta tuhlaamisesta. Luonnonkosmetiikkaa on myös tosi kivaa ja helppoa tehdä itse ja sitä on myös ihana antaa lahjana eteenpäin.”

”Hiukset on parasta pestä vaan viileällä vedellä, mutta en usko sen vievän loppujen lopuksi kaikkea likaa pois. Kampaajakaveri suositteli mulle suomalaisen Four Reasons -hiustenhoitosarjan tuotteita joten mulla on ilo pistää hyvä kiertämään ja kertoa, että niiden tuotteet on tällä hetkellä 95% vegaanisia. Tavoite seuraavan vuoden loppuun mennessä onkin, että 100% vegaanisuus saavutettaisiin. Tänä päivänä puoleensa vetää brändit, jotka panostaa ekologisuuteen kuten kierrätettyihin pakkauksiin ja sisältöön. En myöskään tiennyt, että Four Reasons on suomalainen vaikka merkki muuten tuttu olikin.”

Satun kampaajakaveri on Maria Sellman, joka omistaa kampaamon nimeltä Salon Marylou. Löydät kampaamon Pengerkadulta (9) Helsingistä. Maria tekee myös kasvivärjäyksiä, jos sellainen kiinnostaa, Satu vinkkaa.

”Saunominen on mulle rakas asia ja meiltä löytyy kotoa sekä sähkö- että enemmän käytössä oleva puusauna. Jalkakylpy on yksinkertainen tehdä luonnonyrteistä, kuten siankärsämöstä ja mesiangervon lehdistä. Yrttejä ja kasveja kannattaa myös pakastaa! Mun suosikki on kuitenkin turvotusta poistava jalkakylpy merisuolasta. Monessa asiassa yksinkertaisuus pelastaa, myös tässä.

Oon monen muun mukana lähtenyt myös kuivaharjauksen ja guashauksen pariin. Gua Sha-kamman ostin alunperin kuopuksen synnytystä varten lievittämään alaselän kipua mutta nyt pyrin käyttämään sitä niska-hartiaseudun jumeihin. Piikkimatto on toinen samaa asiaa ajava ja sen päällä voi seisoskella heti aamusta, jos haluaa pistää veren kiertämään.”

Viime aikoina Satu on rentoutunut saariprojektinsa parissa. Hänen veljensä on vienyt Satua veneellä kodin läheisiin saariin. ”Suomen luontoon liittyvä historia kiinnostaa ja tuntuu, että luonnon keskellä unohdan kaiken ja kuuntelen. Luonnolla on paljon annettavaa meille joten senkin takia mekin voitaisiin olla parempia sille. On tosi harmillista miten roskaaminen tulee vastaan jopa noilla saarireissuilla. Nuotiosta saattaa löytyä tuore pillimehupurkki minkä mukaan ottaminen pitäisi olla ihan itsestäänselvää.

Kierrätys ja käytännönläheisyys ovat asioita, joita arvostan, ja etenkin kierrätykseen haluaisin panostaa vielä paremmin. On ihana asia jos omasta tai tutun pihasta saa jotain syötävää ja kukkia maljakkoon. Puutarhan hoitaminen on myös terapeuttista puuhaa mutta toistan vaan itseäni, kun kerron, että oon aika paljon luonnon parissa.”

 

Kaikki kuvat: Satu Mäkinen

Jos mulla olisi jonkinlainen sanoma niin se olisi se, ettei kaikkea tarvitse omistaa.

Vaikka ostan ensisijaisesti kirppareilta vaatteet (myös lapsille) ja lähes kaiken meille kotiin, voi siihenkin hurahtaa ja kierrätettynäkin voi ostaa jotain mitä ei välttämättä edes tarvitsisi. Aion nyt tulevaksi talveksi haastaa itseni, olla käymättä kirppareilla ollenkaan ja olla sitä kautta ostamatta mitään.

Tilalle tulee uudet harrastukset ja asioita joihin ei välttämättä tarvitse rahaa ollenkaan. Tilalle palaa myös vanhat harrastukset kuten neulominen ja haluaisin opetella tekemään lapsille villapaidat. En ikinä tykännyt käsityötunneista koulussa mutta sieltä jäi jonkinlainen neulomisen taito ja opiskelin artesaaniksi myöhemmin. Lasten saaminen sai myös hetkellisesti haaveilemaan omasta vaatealan yrityksestä jota varten tein kasvivärjäilyjä ja pieniä kokeiluja mutta ainakin toistaiseksi koko touhu on jäänyt siihen.


Haluaisitko kertoa Luomukaapilla-jutussa omasta arjestasi ja vinkeistäsi? Tägää instassa #luomukaapilla johonkin koti- tai arkikuvaasi, niin löydämme kauniit kuvasi ja vinkkisi parempiin arkivalintoihin – ja pääsemme ehkä kurkistamaan keittiön- tai kylppärinkaapillesi. 

 

* Osa linkeistä affiliate-linkkejä 

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.