Susanna Vento Luomukaapilla
Kategoriassa Juttusarjat \\ Luomukaapilla

Luomukaapilla: Susanna Vento

Sisustusstailisti Susanna Vento sienestää ja on hulluna fermentoimiseen, rakastaa harmaita hiuksiaan ja luottaa sisustuksessa maanläheiseen tunnelmaan. Vierailimme Susannan Punavuoressa sijaitsevassa kauniissa asunnossa, jossa hän asuu kahden tyttärensä kanssa, ja pääsimme kurkistamaan Susannan keittiön- ja kylppärinkaappeihin.

 

Susanna Vento on Suomen johtavia sisustusstailaajia ja kuvausjärjestäjiä, joka valitsee ensisijaisesti asiakkaakseen yrityksiä, joiden toimintatavoissa eettisyyteen on kiinnitetty huomiota. Työnsä rinnalla Susanna kirjoittaa suosittua Varpunen-blogia ja ylläpitää Instagram-tiliä, jolla on miltei 19 tuhatta seuraajaa. Vastuullisuus ja ekologisuus on ollut mukana Susannan elämänfilosofiassa lapsesta asti – Pieksämäeltä kotoisin oleva Susanna kuvailee itseään “umpimaalaiseksi” – mutta kunnolla hän tajusi vastuullisuuden tärkeyden sisustuksessa vasta, kun sisustamisesta tuli Suomessa trendi.

Susanna Vento

Luomukaapilla Susanna Vento

“Suomalaisten sisustaminen on elänyt elitistisestä harrastuksesta järkevämpään tarvesisustamiseen, mutta myös valtavirraksi tulemisen myötä kulutusjuhlaan. Olin innoissani, kun ihmiset jossain vaiheessa alkoivat satsata koteihinsa enemmän”, Susanna kertoo. “Pian huomasin kuitenkin, että homma lähti ikään kuin lapasesta, ja sisustaminen muuttui kulutuksen kilpajuoksuksi siitä, kuka saa ensimmäisenä kotiinsa jonkin tietyn uuden trendiesineen.”

Susanna tajusi nopeasti, että tämä ei ollut se suunta, johon hän halusi ihmisiä ohjata. Nykyään hän haluaa puhua vastuullisen kuluttamisen, kierrätyslöytöjen ja harkittujen hankintojen puolesta. Listasimme Susannan parhaat vinkit vastuulliseen sisustamiseen sekä muut ohjeet hyvään arkeen.

 Susanna Vento haastattelu

Vinkki 1: Löydä oma tyylisi

Kun löytää oman tyylinsä, josta tykkää, ei tarvitse olla koko ajan vaihtamassa sisustusta. Kodin sisustuksessa ei kannata yrittää miellyttää ketään muuta kuin itseään.

Miten oman tyylin sitten löytää? Se lähtee ennen kaikkea aidoista tarpeista. Sisustus kannattaa rakentaa niin, että se tukee ja myötäilee omaa elämäntapaa. Itse en esimerkiksi ole koskaan omistanut sohvaa, koska en ole kokenut siihen tarvetta. Kotiin ei siis tarvitse ostaa jotain kalustetta vain sen takia, että sellainen “kuuluisi” olla!

Susanna Vento koti

 

Susanna Vento blogi

Vinkki 2: Osta käytettyä

Uuden ja vanhan yhdistäminen on olennainen osa sisustusfilosofiaani. On täysin okei hankkia huonekaluja kirpputorilta, vaikka olisi sisustamassa kuinka hienoa asuntoa. Oman kotini huonekaluista lähes kaikki on hankittu käytettyinä. Maakuntien kirpputoreilta tekee hyviä löytöjä, ja viime aikoina olen innostunut myös huutokaupoista, sillä harva enää löytää tietään niihin.

Zero Waste

Vinkki 3: Luota luonnonmateriaaleihin

Kiinnitän sisutuksessa aina paljon huomiota materiaaleihin, ja uskon että se kumpuaa maalaisjuuristani. Ihmisen mieli ja keho viihtyvät luonnon tunnussa. On ihanaa, kun lattia jalkojen alla on oikeaa puuta, ja tuntuu hyvältä nukkua viileissä luonnonmateriaaleista valmistetuissa lakanoissa. Tekokuidut, kuten natiseva akryyli ihoa vasten, ovat usein ahdistavia.

Myös värisilmäni on hyvin luonnonläheinen. Aina ei voi olla metsässä, vaikka kuinka haluaisi, ja niinpä olen halunnut tuoda kotiini lempeää luonnon väriskaalaa.

Susanna Vento viherkasvit

Susanna Vento viherkasvit

Vinkki 4: Päivitä kotia huonekasveilla

Jos haluaa tuoda kotiin uutta ilmettä, viherkasvit ovat hyvä ja ekologisempi vaihtoehto. Huonekasvit ovat kulkeneet minulla mukana lapsuudesta asti: äidilläni ja isoäidilläni oli niitä ja he opettivat niiden hoitoa.

Suomesta ei löytynyt hyvää kasvienhoito-opasta ja jos asioita ei ole olemassa, ne pitää tehdä itse. Niin syntyi vuonna 2016 yhdessä Riikka Kantinkosken kanssa julkaistu viherkasvi-oppaani Green Home Book, johon on koottu yleisimpien viherkasvien hoito-ohjeita.

Susanna Vento koti

Toimiva ja vastuullinen sisustus on sinulla olennainen osa hyvää arkea – miten muuten huolehdit kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistasi?

Teen paljon töitä ja sen vastapainona minun täytyy välillä hiljentyä täysin. Olen vuosien varrella aloittanut astangajoogan kahteen otteeseen, mutta kummallakaan kerralla en päässyt lajiin kunnolla sisälle. Se ei tuntunut omalta ja jäi pois. Kolmas kerta toden sanoo: muutama vuosi sitten annoin astangajoogalle vielä yhden mahdollisuuden ohjaaja Katja Kokon tunneilla, ja aika oli viimein kypsä. Nykyään käyn tunneilla säännöllisesti kaksi kertaa viikossa. Jooga on opettanut pysähtymään arjen hässäkän keskellä.

Tajusin, että olin laiminlyönyt itseni työn ja lasten ehdoilla. Olin ajatellut, että kova työn teko on hyve ja vapaa-aikani annan vain lapsille. Jos pidän itseni kiireisenä töissä, ei tarvitse edes kohdata kehossani hiljalleen tapahtuvia muutoksia. Mutta kun vihdoin uskalsin pysähtyä, tajusin että kehoni ja mieleni on se juuri se voimavara, jolla hoidan perheeni ja työni hyvin. Siitä pitää pitää huolta. Vaikka lasten myötä kymmenen vuotta meni kuin siivillä, päätin katsoa peiliin kunnolla ja huomasin, että ei siinä olekaan mitään pelättävää. Miksi ihmisen pitäisi näyttää samalta kolme-, neljä- ja viisikymppisenä?

Susanna Vento luonnonkosmetiikka

Susanna Vento luonnonkosmetiikka

Kerro arjen kauneusrutiineistasi.

Joogaharrastuksen myötä kiinnostuin porttiteorian kautta myös ihonhoidosta. Aluksi tein kauneusrutiineihini puhdistuksen: siirryin käyttämään luonnonkosmetiikkaa ja lopetin hiusteni värjäämisen. Harmaat hiukset saavat tulla, ne näyttävät mielestäni kauniilta. Nykyään ihonhoitorutiini on minulle meditatiivinen hetki, jolla annan itselleni aikaa.

Minulla on suomalaiselle tyypillisesti pintakuiva iho. Pesen ihoni lempeällä kasvosaippualla, esimerkiksi Madáran palasaippualla. Kosteutan kasvoni aamuin illoin kasvovedellä, esimerkiksi Whamisan Organic Flowers Tonerilla. Sen jälkeen levitän öljyn, esimerkiksi Frantsilan Porkkana-kehäkukkaöljy sekä voiteen, esimerkiksi Whamisan Organic Flowers Lotion. Kuorin ihoni noin pari kertaa viikossa. Mökillä nautin koti-spa -hetkistä ja teen kasvonaamioita. Nyt kesällä suosikkituotteisiini on kuulunut Algamariksen sävyttävä aurinkovoide, jolla ihon kirjavuutta saa helposti tasoitettua. Muuten meikkaan hyvin vähän: arkimeikkiini kuuluu kulmakynä, Avrilin ripsiväri ja Zuiin poskipuna, ei muuta.

Susanna Vento kirjat

Onko vastuullisen lifestylen saralla jotain, mikä kiinnostaa sinua erityisen paljon juuri nyt?  

Olen täysin hurahtanut fermentoimiseen. Innostus alkoi pari vuotta sitten kombucha-kokeiluista ja nykyään valmistan esimerkiksi hapankaalia itse. Luen fermentaatio-oppaita sen minkä kerkeän. Fermentoidun ruoan yhteys suoliston ja koko kehon sekä mielen hyvinvointiin kiinnostaa minua todella paljon – suolisto on tosiaan ihmisen toisen aivot.

Toinen intohimoni on sienestäminen. Kerään perinteisten tattien, kantarellien ja suppilovahveroiden lisäksi myös rouskuja ja haperoita, joita suolaan ja teen perinteistä sienisalaattia. Kuivatuista sienistä voi tehdä risottoa, keittoja ja sienipiirakkaa. Myös lampaankääpä on älyttömän hyvää: sitä voi kuutioida ja paistaa pannulla samaan tapaan kuin tofua. Smoothieen en ole sentään sieniä vielä laittanut.

 

* Osa linkeistä affiliate-linkkejä. 

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.