Kategoriassa Juttusarjat \\ Luomukaapilla

Luomukaapilla: Tuulia Talvio

Tuulia Talvio kertoo parhaat niksinsä kehon ulkoiseen ja sisäiseen hyvinvointiin.

Tiedätkö sen tunteen, kun tapaat ihmisen, josta hyvinvointi suorastaan säteilee päälle päin ja haluat heti tietää, mitä ihmettä hän oikein syö ja mitä kosteusvoidetta hän käyttää? Meet Tuulia Talvio. Hän pitää yhtä tämän hetken kauneimmista ja inspiroivimmista suomalaisista ruokablogeista ja löytää siinä sivussa aikaa myös freelancer-kirjoittamiselle, satunnaiselle joogan opettamiselle sekä diplomi-insinöörin opinnoille. Ruoka-alan yrittäjäksi hän kuitenkin päätyi puolivahingossa ja idea blogista syntyi hetken mielijohteesta, niin kuin kai parhaat ideat yleensäkin.

”Asuin puoli vuotta Sveitsissä juuri niihin aikoihin, kun blogeja alkoi ilmestyä paljon”, Tuulia Talvio kertoo. ”Tykkäsin lukea niitä ja keksin, että ehkä minäkin voisin perustaa sellaisen. Ajatukseni oli lähinnä jakaa siellä reseptejä ja hyvinvointiin liittyviä vinkkejä lähipiirilleni.”

Tuulia Talvio

Blogin lukijakunta laajeni yllättäen nopeasti Tuulian lähipiirin ulkopuolelle ja pian hän alkoi saada yhteydenottoja ja yhteistyöpyyntöjä erilaisilta tahoilta. Oman toiminimen Tuulia perusti, kun hän tarvitsi sitä lähettääkseen eräälle yritykselle laskun kokkauskurssin järjestämisestä. Sitten piti rakentaa omat nettisivut, jotka Tuulia aluksi koodasi itse: “Tekninen nörttipuoleni tykkäsi sellaisesta”, hän kertoo.

Tuulia tunnetaan kenties parhaiten toisen ruokabloggarin Virpi Mikkosen kanssa yhteistyössä toteutetusta Hyvän olon jäätelökirjasta.

”Emme tunteneet Virpin kanssa vielä kauhean läheisesti, mutta huomasimme heti, että meillä synkkasi tosi hyvin”, Tuulia kertoo. ”Päätimme tehdä yhdessä e-kirjan jäätelöistä ja laitoimme sen myyntiin.”

Seuraavana kesänä agentti New Yorkista otti Tuuliaan ja Virpiin yhteyttä ja tarjosi mahdollisuutta tehdä teoksesta fyysinen painos. Hyvän olon jäätelökirja ilmestyikin viime vuonna sekä suomen- että englanninkielisenä sekä myös Kroatiassa, Unkarissa, Saksassa ja Ranskassa. Kansien välistä löytyy yli 80 erilaista reseptiä hyvää tekeviin jäätelöihin – kaikki ilman gluteenia, maitotuotteita ja valkoista sokeria. Tuulialta on vastikään ilmestynyt myös ilmainen, aamupalareseptejä sisältävä e-kirja Good Morning by Tuulia ja syksyllä hän lanseeraa kollegansa kanssa arkea helpottavan ateriasuunnittelupalvelun.

”Ruoan kautta voi vaikuttaa moneen asiaan”, Tuulia sanoo. ”Se voi toimia tärkeänä sosiaalisena kokemuksena ja samaan aikaan sen avulla voi toteuttaa eettisiä ja ekologisia elämänarvoja.”

Sugar Helsinki Luomukaapilla Tuulia Talvio

Millainen ruokafilosofiasi on?

Kiinnostuin lukiossa ruoan suhteesta hyvinvointiin. Niihin aikoihin kärsin usein vatsavaivoista ja olin jatkuvasti flunssassa. Vuonna 2010 minulla todettiin keliakia ja se vaikutti ruokavaliooni paljon, kun kaikki viljat jäivät pois. Osallistuin ystäväni vinkistä Jaakko Halmetojan ensimmäisille yleisöluennoille, joka järjestettiin Baker’sin kellarissa ja paikalla oli ehkä kymmenen ihmistä. Siitä tilaisuudesta lähti liikkeelle monta asiaa. Kysyin Jaakolta neuvoa siihen, miten voisin muuttaa ruokavaliotani, etten olisi niin usein kipeänä. Hän suositteli nokkosta, ja se onkin nykyään ultimate superfoodini. Kerään sitä itse kesällä tai ostan kuivattuna Ruohonjuuresta. Opiskeluaikoina sänkyni yläpuolella riippui kolme nokkoskimppua kuivumassa – olin varmaan aika mielenkiintoinen kämppis. Toinen Jaakko Halmetojan suositus oli valkosipuli, ja syönkin raakaa valkosipulia aina, kun minulla on kipeä olo. Laitan kokonaisen valkosipulinkynnen gluteenittoman näkkäripalan päälle ja naamion maun kurkkuviipaleella. Torjun flunssaa myös tyrnimehushoteilla ja pakuriteellä.

Luomukaapilla Tuulia Talvio

Nykyään syön pitkälti sen mukaan, mitä tekee mieli ja mitä kroppa tarvitsee. En halua syödä ruokaa vain siksi, että se on terveellistä, vaan maku on tärkein. Ehdottomuus aiheuttaa vain epäonnistumisen tunteita. Rakastan kasviksia ja kokkaan yleensä itse kasvisruokaa, sillä se on mielestäni inspiroivinta. Tuoreus ja raikkaus ovat kulmakiviäni ruoanlaitossa. Käytän satunnaisesti myös kananmunia, lihaa, kalaa ja vuohenjuustoa. Lehmänmaitoa pyrin välttämään, koska se ei sovi vatsalleni ja ihoni reagoi siihen.

Tuulia Talvio superfoods

Olet löytänyt ruokavaliosta helpotusta iho-ongelmiisi. Kerro tästä lisää!

Vaikka stressin hallinta ja uni ovat myös merkittäviä tekijöitä, pystyn vaikuttamaan ruokavaliolla paljon atooppisen ihoni kuntoon. Atopia liittyy vahvasti suoliston toimintaan. Jos suolistoni voi huonosti, ihoni reagoi heti. Syön joka päivä maitohappobakteereja ja pyrin välttämään ruoka-aineita, joiden olen huomannut ärsyttävän ihoani, kuten lehmänmaitoa. Kananmunia ja suklaata syön kohtuudella. Minua on auttanut hyvien rasvojen, kuten avokadon ja pähkinöiden syöminen. Lisäilen saksanpähkinöitä eri ruokiin ja laitan aamusmoothien sekaan muutaman liotetun parapähkinän. Jos ihon tilanne on paha, saatan napata tyrni- tai kalaöljy-kapseleita. Myös porkkanamehun juominen tuntuu pahimpina aikoina rauhoittavan ihoa, sillä se sisältää beetakaroteenia ja a-vitamiinia.

Tuulia Talvio haastattelu Sugar Helsinki

Miten hoidat ihoasi ulkoisesti?

Atopian lisäksi en ole juurikaan kärsinyt muista iho-ongelmista, mutta varsinkin talvisin ihoni on todella kuiva ja tuntuu, ettei mikään määrä kosteutusta riitä. Ruokavalion muutokseni myötä siirryin luonnonkosmetiikkaan. Käytän kasvoilleni Cattierin misellivettä aamuin illoin ja sen jälkeen laitan jotain öljyä, suosikkejani ovat esimerkiksi Madaran kuivaöljyt sekä Mossan Vitamin Oil Cocktail vadelma-tyrniöljy. Iltaisin levitän hyvän kosteusvoiteen, esimerkiksi Madaran Pihlaja– tai Nokkosvoiteen.

Tuulia Talvio suosikkituotteet

Käytän paljon vauvakosmetiikkaa, sillä se on atooppiselle iholle hellävaraista. Vauvakosmetiikassa on harvoin esimerkiksi voimakkaita hajusteita. Sophie la girafen kasvovoide sekä Weledan vauvakosmetiikkatuotteet ovat hyviä ja ärtyneelle iholle sopivat mainiosti vauvojen sinkkivoiteet – siis ihan ne vaippavoiteet!

Tuulia Talvio luonnonkosmetiikka

Käyn suihkussa aina illalla, koska se on minulle kiva, rauhoittava hetki. Tehokkaimman vartalokuorinnan valmistan itse hunajasta, kookosöljystä ja suolasta tai sokerista. Siitä tulee ihanan pehmeä iho! Parasta on, jos kuorinnan voi tehdä saunassa ja jättää hetkeksi iholle.

Tuulia Talvio luonnonkosmetiikkasuosikit

Mitä meikkipussistasi löytyy?

Olen aika mukavuudenhaluinen, enkä jaksa meikata joka päivä puolta tuntia. Jos iho ja hiukset ovat hyvinvoivat, jo se tuo itselleni hyvän fiiliksen. Piirrän kyllä aina kulmakarvani Bohon kulmakynällä ja laitan vähän ripsiväriä. Poskipuna on must have. Jos ihoni oireilee, minun ei tee mieli levittää sille peittävää meikkivoidetta, joten mineraalimeikkipohjat toimivat hyvin ja ovat lisäksi hoitavia. Käytän esimerkiksi Everyday Mineralsin tai Alima Puren mineraalimeikkipuutereita.

Sugar Helsinki Luomukaapilla Tuulia Talvio

Onko sinulla muita hyvinvointiin liittyviä rituaaleja?

Minulla on oma aamuhetki. Heräämisen ja hampaiden pesun jälkeen istun joka aamu hetkeksi alas, suljen silmäni ja hengitän rauhassa noin kymmenen kertaa sisään ja ulos. Sen jälkeen teen muutamia venytysliikkeitä ja päätän hetken ajatukseen, että tästä tulee hyvä päivä. Olen luonteeltani sellainen, että käyn helposti ylikierroksilla – joko stressistä tai sitten innostuksissani. Aamun rauhoittuminen auttaa siihen ja pyrin tekemään sen säännöllisesti, vaikkapa sitten vessassa, jos muuta rauhallista paikkaa ei satu löytymään. Jos hetki jää välistä, huomaan sen kyllä olossani.

Sugar Helsinki Luomukaapilla Tuulia Talvio

Teksti ja kuvat: Oona Pohjolainen

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.