Kategoriassa Juttusarjat \\ Luomukaapilla

Luomukaapilla: Those Vegan Guys -bloggarit

Helsinkiläisten Ragnar Oravin ja Peter Lindenin asuntoon astuessa ei heti uskoisi, että suurin osa kodin kalusteista on peräisin kierrätyskeskuksista ja roskalavoilta.

Ikkunalaudalla oleva hedelmäkori on vanha pyörän kori, liitumaalilla käsitelty peili toimii myös kätevänä muistitauluna ja siirreltävä sohva on koottu parista kuormalavasta. Kompaktin kokoinen asunto on valoisa ja sisustuksessa toistuvat hillityt mustan ja valkoisen sävyt. Dyykkaaminen ja tavaroiden tuunaaminen on Those Vegan Guys -blogin Ragnarille ja Peterille inspiroiva harrastus.

”Pidämme silmät auki ja jos näemme kaupungilla kävellessämme roskalavan, niin menemme aina katsomaan, löytyykö sieltä jotain kiinnostavaa”, Peter kertoo.

”Löydettyjä tavaroita täytyy yleensä tuunata ja pitää osata nähdä vähän pidemmälle, mitä niistä on mahdollista tehdä”, Ragnar jatkaa. ”Pienillä jutuilla, kuten vaikkapa uudella maalikerroksella, saa jo paljon aikaan.”

Valokuvaajana sekä Ekolossa työskentelevät Peter ja Ragnar perustivat vegaanista ruokaa, lifestyleä ja yleistä hyvinvointia käsittelevän Those Vegan Guys -bloginsa vain muutama kuukausi sitten. Vastuullinen elämäntyyli on kuitenkin kiinnostanut molempia jo pitkään. Peter on ollut kasvissyöjä lähes kaksikymmentä vuotta ja noin puolitoista vuotta sitten pariskunta siirtyi kokonaan vegaaniseen ruokavalioon. Ennen blogin perustamista he osallistuivat aktiivisesti vastuullista ruoan tuotantoa koskevaan keskusteluun sosiaalisessa mediassa, joten oma blogi on tervetullut alusta jakaa inspiraatiota laajemmalle yleisölle.

Mitä syötte arkena?

Ragnar: Ennen noudatin erilaisiin treeniohjelmiin kuuluvia ruokavalioita, joita piti seurata orjallisesti joka päivä. Nyt olen ruokavalioni muuttuessa muutenkin oppinut myös rennompaa suhtautumista syömiseen. Blogimme on painottunut ruokaan, joten yritämme kokeilla paljon erilaisia juttuja ja kehitellä uusia reseptejä. Nopea luottoruokani on kuitenkin gluteeniton ja luomu kaurapuuro, johon tarvitsee vain lisätä hiukan kookosöljyä ja suolaa.

Peter: Suomalaiset tunnetaan leipää syövänä kansana, mutta itse olen smoothieiden suurkuluttaja. Ragnar ei yleensä syö heti aamulla mitään, mutta minun aamuni alkaa aina smoothiella, johon laitan terveellisempänä päivänä vihreää ja herkutellessa esimerkiksi banaania, pähkinöitä ja suklaata. Joskus lisään sekaan myös riisi- tai hamppuproteiinia, mutta olen vähentänyt proteiinien tankkaamista. Hankimme vähän aikaa sitten kuivaimen, koska haluamme lisätä raakaruoan määrää ravinnossamme. Päivälliseksi saatamme syödä esimerkiksi pähkinästä ja kasviksista valmistettuja raakapullia.

Millaisia eväitä treenikassissanne on?

Ragnar: Teemme aina välillä itse raakapatukoita, joihin tulee liotettuja pähkinöitä, raakakaakaota, taateleita sekä riisi- tai hamppuproteiinia. Niitä on helppo ottaa reppuun mukaan salille lähtiessä. Jos ei jaksa valmistaa patukoita itse, myös kaupassa myytävät raakapatukat ovat ihan hyvä vaihtoehto, ainakin parempi kuin pitkälle prosessoidut proteiinipatukat.

Näkyvätkö vastuulliset arvot vaatekaapeissanne?

Peter: Ostamme suurimman osan vaatteistamme käytettyinä kirpputoreilta, vaikka miesten vaatteita onkin ikävä kyllä vaikeampi löytää kuin naisten. Osa vaatteistamme on myös löytynyt roskiksista tai jätelavoilta. Muutenkin yritämme suosia vaatevalinnoissamme vastuullisuutta. Kirpputorilta voisin ostaa vanhemmat nahkakengät jos tietäisin, että ne heitetään muuten pois. Mielestäni se on eettisempi ja ekologisempi vaihtoehto kuin synteettisistä materiaaleista valmistetut uudet kengät.

Ragnar: Nahkatakkia tai turkista en hankkisi edes käytettynä, sillä se on niin selkeä mainos kyseiselle tuotannon alalle. Kun kävelee kadulla vaikkapa turkisvaate yllään, kukaan ei voi tietää, onko se kierrätetty vai ei.

Millaista kosmetiikkaa kylpyhuoneen hyllyltänne löytyy?

Peter: Käytämme pelkästään luonnollista kosmetiikkaa. Aloe vera -öljy toimii hyvänä kosteusvoiteena – tuotteita valitessa kannattaa lukea ainesosaluettelo tarkkaan, sillä ne saattavat usein sisältää hoitavaa ainesosaa aloe veraa vain hyvin pienen määrän. Hankimme omamme luontaistuotekaupoista. Pyrimme suosimaan tuotteita, joissa on yksinkertaiset raaka-aineet tuotteistettujen sekoituksien sijaan. Jos tuotetta ostaessa ei tunnista jotain raaka-aineita, esimerkiksi CosmEthics-sovellus kertoo niistä tarkemmin. Hiusten pesuun käytämme luonnollista shampoota tai pelkkää kuumaa vettä. Hampaat pesemme Frantsilan fluorittomalla hammastahnalla ja välillä purskuttelemme kookosöljyllä.

Mistä inspiroidutte?

Ragnar: Ajatukseni ovat tällä hetkellä koko ajan blogimme reseptien ideoimisessa, joten Instagramin ruokakuvien selaaminen inspiroi.

Peter: Olimme ennen todella kiinnostuneita muodista ja ulkomaanmatkoilla käydessämme kiertelimme vaatekauppoja, mutta kun esimerkiksi viimeksi kävimme Berliinissä, emme käyneet vaatekaupoissa lainkaan, vaan päivät kuluivat erilaisissa ekokaupoissa kiertelyyn.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.