Kategoriassa Parasta juuri nyt

Luonnolliset aurinkosuojat

Miksi aurinkovoiteissakin kannattaa suosia luonnollista? Mitkä aurinkovoiteet ovat sugarilaisten suosikkeja?

Vuosittain kesän kynnyksellä ihon suojaaminen auringolta nousee esiin, eikä suotta. Auringonsäteet yllättävät talven aikana koville joutuneen ihon, ja aurinkosuoja on tarpeen kirkkaan kevätauringon ilmaannuttua. Etenkin täällä pohjoisessa, jossa olemme yli puolet vuodesta tottuneet verhoutumaan vaatekerrosten alle, iho tarvitsee aikansa totuttautuakseen erilaisille olosuhteille. Ei ole kuitenkaan täysin yhdentekevää millaisen aurinkosuojan valitset.

Synteettisten aurinkosuojien käytölle ei ole enää mitään hyvää syytä, sillä luonnonkosmetiikan fysikaalisen filtterin sisältävät aurinkosuojat ovat kehittyneet valtavasti viime vuosien aikana. Aurinkovoiteiden valmistajat ovat onnistuneet välttämään häiritsevän paksut, iholle valkoisen kerroksen jättävät koostumukset ja kehittämään helppokäyttöisempiä tuotteita. Turvallisempi ja ympäristöystävällinen suojautuminen auringolta on tehty kuluttajalle entistä helpommaksi.

Biosolis luonnolliset aurinkosuojat

Luonnollisten aurinkosuojien teho perustuu fysikaaliseen suojaan, joka heijastaa auringonsäteet iholta, eikä kemiallisen suojan tavoin nappaa säteitä itseensä muuttaen niitä lämmöksi. Fysikaaliset suojat eivät imeydy ihoon, vaan tekevät sen pinnalle suojan UV-säteitä vastaan. Fysikaaliset aurinkosuojat perustuvat titaanioksidiin ja sinkkioksidiin, jotka ovat myrkyttömiä, luonnosta peräisin olevia yhdisteitä. Lapsille suunnatuissa aurinkotuotteissa kemiallista suojaa ei suositella käytettäväksi. Jos fysikaalinen suoja on havaittu turvalliseksi kehittyvän lapsen herkällä ja ohuella iholla, on se takuulla turvallisempi vaihtoehto myös aikuisen iholle.

Kemiallisten aurinkosuojien raaka-aineiden on havaittu olevan iholle ja ympäristölle suuri kuormitus, ja niihin lukeutuva oksibentsoni (inci: Benzophenone-3) on yksi UV-suojien allergisoivimmista raaka-aineista. Monet luonnonkosmetiikan aurinkosuojat ovatkin saaneet alkunsa huolesta aurinkosuojien haitoista niin iholle kuin ympäristölle. Esimerkiksi ranskalaisen Biosoliksen kehittäjät huomasivat sukellusharrastuksensa myötä aurinkotuotteiden vaikutukset koralleissa, ja huolestuivat sekä ympäristölle että ihmisille aiheutuvista haitoista. Biosolis onkin kehitetty sekä ihmiselle että luonnolle turvalliseksi ja sarjaan kuuluu aurinkosuojien lisäksi after sun -voide sekä itseruskettava.

Ympäristönäkökulma onkin yksi syy siirtyä täysin luonnollisiin aurinkosuojiin. Sertifikaatit täyttävän luonnonkosmetiikan on oltava koko elinkaarensa ajan turvallinen sekä ihmiselle että ympäristölle. Tuote ei saa vahingoittaa myöskään vesistöjä. Kaikkien kosmetiikassa käytettävien raaka-aineiden ympäristövaikutuksia ei vielä täysin tunneta, ja etenkin aurinkovoiteiden vaikutus koralleihin ympäri maailman on ilmeinen. Sugarin lemppari aurinkosuojiin lukeutuu Biosoliksen ohella Ranskassa runsaasti mainetta niittäneet Algamariksen tuotteet, sekä John Mastersin ylellinen mineraalisuoja, joka sujahtaa helposti käsimatkatavaroihin reissussa.

Algamaris luonnolliset aurinkosuojat

Auringolta kannattaa suojautua ensisijaisesti vaattein ja pysyttelemässä poissa suorasta auringosta etenkin polttavimpien säteiden aikaan. Aurinkosuojatuote tulee valita olosuhteiden ja oman ihon mukaan. Kesän tai lomamatkan alussa kannattaa valita korkeampi suoja, jota voi vaihtaa ihon totutellessa. Fysikaalisen aurinkosuojan vaikutus alkaa heti, kun voide on levitetty iholle, mutta voidetta kannattaa lisäillä tarvittaessa, etenkin uinnin tai voimakkaan hikoilun jälkeen.

Luonnonkaunis-messuilla ruotsalaisen Naturligtsnygg-sivuston ihana Hannah Sjoström kertoi luennollaan itse käyttävänsä aina puhdasta, marokkolaista arganöljyä fysikaalisen aurinkosuojan alla. Kyseinen kombo hoitaa ihoa antaen samalla tasaisemman ja pitkäkestoisemman rusketuksen iholle. Arganöljyä kannattaa levittää iholle myös after sun -öljynä ja etenkin yötä vasten, mikäli haluat rusketuksen kestävän pitkälle syksyyn. Tämä täytyy testata kesällä!

Ps. Lisää luonnollisista aurinkotuotteista mm. täällä!

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.