Kategoriassa Kauneus ja hyvinvointi \\ Vastuullinen elämä

Luonnonkosmetiikan anti-age raaka-aineet

Merilevää, granaattiomenaa ja viikunaöljyä – luonnonkosmetiikan anti-age-raaka-aineet kuulostavat trendiravintolan mocktaililta. Tässä jutussa kurkistamme ikääntyvälle iholle suunnattujen tuotteiden INCI-listoihin ja kerromme, miten luonnolliset raaka-aineet boostaavat ihon omaa elinvoimaa. 

Mikä anti-age?

Anti-age -termi on viime vuosina saanut osakseen kritiikkiä – ja ihan oikeutetusti. Anti-age -tuotteiden mainoksissa on vuosikymmeniä näytetty rajusti käsiteltyjä rypyttömiä kasvoja ja lupailtu epärealistisia tuloksia. Anti-age saa myös vanhenemisen kuulostamaan joltain hirvittävältä asialta, jota vastaan pitää taistella järeiden aseiden avulla.

Nykyään kauneusmaailmassa puhutaankin esimerkiksi ”pro-ageing”, ”age management” ja ”healthy ageing” -ihonhoidosta. Oli termi mikä tahansa, suhtautuminen ikääntymiseen on nykyään lempeämpi: juonteet kuuluvat ihmiselämään, eikä ihon ikääntymistä voi estää, mutta muutoksia voi hidastaa. 

Milloin aloittaa?

Ihon kimmoisuuden ja ihmisgenetiikan perspektiivistä 25-vuoden ikää pidetään yleensä rajapyykkinä anti-age -purnukoiden maailmaan (tai age management tai healthy ageing – päätä itse, mitä termiä haluat käyttää!), sillä ihon oma kollageenin, elastiinin ja hyaluronihapon tuotanto hidastuu näillä paikkeilla.

Yksinkertaistettuna anti-age -ihonhoito perustuu siis ihon kollageenin- ja elastiinintuotannon elvyttämiseen ja ihon kosteuttamiseen.

Tässä luonnonkosmetiikan ikääntyvää ihoa hoitavat TOP 5 tehoaineet:

Tehoaine 1. Antioksidantit

Lähes kaikki luonnonkosmetiikkatuotteet ovat anti-age -vaikutteisia, sillä ne sisältävät lähes poikkeuksetta antioksidantteja. Antioksidantit ovat yleisnimitys ainesosille, joilla on kyky taistella vapaita radikaaleja vastaan. Vapaat radikaalit nopeuttavat ihon vanhenemista hidastamalla solujen uudistumiskykyä ja niitä muodostuu esimerkiksi stressin, UV-säteilyn ja ilmansaasteiden seurauksena.

Tavallisimpia kosmetiikkatuotteissa käytettäviä antioksidantteja ovat C- ja E-vitamiinit sekä vihreä tee

Antioksidanttiset tuotteet ovat ennaltaehkäisevien anti-age -tuotteiden priimaa. Etenkin kollageenin tuotantoa tehostavaa C-vitamiinia sisältävät tuotteet voi ottaa osaksi ihonhoitorutiinia jo parikymppisenä.

Tuotesuositus: Murumuru C-vitamiiniseerumi on hyvä ottaa käyttöön keväällä, kun lisääntynyt auringonpaiste muodostaa vapaita radikaaleja. Atopik Anti-Age Kiinteyttävä Silmänympärysvoide sisältää runsaasti antioksidanttista mustikkauutetta.

Tehoaine 2. Kasviöljyt ja -uutteet

Luonnonkosmetiikkatuotteiden anti-ageing vaikutukset perustuvat myös kasviuutteisiin ja kylmäpuristettuihin kasviöljyihin, jotka sisältävät itsessään ihon ikääntymistä hidastavia ainesosia, kuten jo mainittuja antioksidantteja ja omega-rasvahappoja. Omega-rasvahapot tukevat esimerkiksi ihon omaa vastustuskykyä ja vahvistavat ihon suojakalvoa.

Anti-age tuotteiden inci-listoilta kannattaa etsiä etenkin arganöljyä, ruusunmarjaöljyä ja kaktusviikunaöljyä. Etsi tuotepurkkien kyljestä myös näitä kasviuutteita: ginkgo biloba, granaattiomena, porkkana, ruusunmarja. Lähtökohtaisesti pohjoisen marjoista saadut uutteet ovat itsessään vahvasti anti-age-vaikutteisia, joten et voi mennä vikaan valitsemalla tuttuja marjoja sisältäviä tuotteita.

Myös merilevä on oikea luonnon tehoaine, sillä se sitoo kosteutta ja suojaa ihoa ulkoisilta haittatekijöiltä.

Tuotesuosituksia: Mossan V-Lift Youth Power Daily Booster -tehoseerumi sisältää  juonteita silottavaa meriplanktonia. Evolve Organic Beauty Multi Peptide 360 -kasvovoide pitää sisällään kaktusviikunaöljyä. Flow Cosmetics Arctic Beauty Oil -öljyseerumi on upea yhdistelmä tehokkaita kasviöljyjä ja -uutteita, kuten arganöljyä, ruusunmarjauutetta, puolukan ja tyrnin siemenöljyä.

Tehoaine 3. Hyaluronihappo

Viime vuosina kulttiasemaan noussut hyaluronihappo on myös anti-age tuotteiden ykkösraaka-aine, sillä hyaluronihappo on ylivoimainen ihon kosteuttaja. Yksi gramma hyaluronihappoa pystyy sitomaan itseensä lähes seitsemän litraa vettä. Kosteutettu iho on aina kuivaa elinvoimaisempi eli täten myös näyttää nuoremmalta. Lähtökohtaisesti kaikkien yli 25-vuotiaiden iho nauttii kosteutta ihoon sitovista hyaluronihapoista.

Hyaluronihappoa voidaan käyttää eri molekyylikoossa. Suurimolekyylinen yhdistelmä tasoittaa ihon pintaa, pieni kulkeutuu syvemmälle täyttäen jo syntyneitä juonteita. Parhaiten hyaluronihappo imeytyy iholle seerumeista. 

Tuotesuosituksia: Evolve Organic Beauty Hyaluronic Serum on kulttituote! Kokeile myös Flow Cosmeticsin uutta Hyaluron & Probiotics -seerumia.

Tehoaine 4. Bakuchiol ja muut luonnolliset retinolit

Jos olet perehtynyt anti-ageing-kosmetiikkaan, olet varmasti törmännyt retinoliin. Retinoli on A-vitamiinin muoto, jonka on todettu tehostavan esimerkiksi ihon kollageenin tuotantoa ja kiihdyttävän ihosolujen uusiutumista. Retinoli on kuitenkin synteettinen raaka-aine, joka valmistetaan kosmetiikan käyttöön keinotekoisesti. Hypetetty retionoli ei siis lukeudu luonnonkosmetiikan anti-ageing-arsenaaliin.

Luonnonkosmetiikassa käytetään puolestaan A-vitamiinirikkaita kasviöljyjä, kuten ruusunmarjaöljyä. Viime vuosina luononkosmetiikan parrasvaloihin noussut bakuchiol-uute on nimetty luonnon omaksi retinoliksi. Bakuchiol on bakuchi tai babchi -kasvin siemenistä uutettu tehokomponentti, joka retinolin tapaan stimuloi kollageenintuotantoa, vähentää juonteita ja vahvistaa ihoa. Lisäksi bakuchiolilla on todettu olevan antimikrobisia vaikutuksia ja kyky korjata ihovaurioita, kuten pigmenttiläiskiä. 

Toisin kuin tujakampi retinoli bakuchiol ei aiheuta ihon ärtymistä tai kuivumista eikä herkistä ihoa auringonvalolle. Siksi retinolin luonnolliseksi vastineeksi tituleerattu bakuchiol sopii myös herkälle iholle ja raskaana oleville.

Tuotesuosituksia: Bybi Bakuchiol Booster sisältää bakuchiolin lisäksi tehokosteuttavaa skvalaania. Evolve Organic Beauty Miracle Face Oil sisältää runsaasti A-vitamiinirikasta ruusunmarjaöljyä.

Tehoaine 5. Kasvien kantasolut

Luonnonkosmetiikan anti-age -tuotteista löytyy myös kasvien kantasoluja, jotka yllämainittujen tehoaineiden tapaan vahvistavat ihoa, tehostavat solujen uusiutumiskykyä ja aktivoivat kollegeenintuotantoa. Kasvien kantasoluja sisältäviä tuotteet kannattaa ottaa osaksi ihonhoitorutiinia viimeistään 35 vuoden iässä, kun kehon oma kollageenintuotanto hidastuu ja ihossa näkyy jo selviä ikääntymisen merkkejä. 

Tuotesuositus: Bioearth Elementa -sarjan antioksidanttipommissa, Resveratrol 3% + Vitis Vinifera Stem Cell  -boosterissa on mukana rypäleen kantasoluja. Evolve Organic Beauty Climate Veil SPF20 -sävytetty päivävoide sisältää puolukan kantasoluja.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.