Kategoriassa Matkailu ja retkeily \\ Vastuullinen elämä

Matkavinkki: Yö Repoveden kansallispuistossa

Haluaisitko lähteä retkeilemään, mutta et oikein tiedä minne mennä? Sugarin erä-ekspertti, partiota harrastava harjoittelija Katariina vinkkaa: Lähde Repovedelle!

Repoveden kansallispuisto on ykköspaikkoja aloittaa retkeilyharrastus (vaikka puiston legendaarinen riippusilta onkin vielä tämän kesän poissa käytöstä korjaustöiden takia). Repovedeltä löytyy upeaa luontoa ja näköalakohteita, riippusillan lisäksi Ketunlossi ja jylhänä kohoava Olhavanvuori, jonka laella kannattaa pitää evästauko ja nauttia maisemista. Olhavanvuoren alla on myös suosittu kalliokiipeilyseinämä, jossa voi hyvällä tuurilla nähdä hurjapäitä harjoittelemassa.

Helpon kohteen ensikertalaiselle Repovedestä tekee se, että siellä on paljon valmiiksi merkittyjä reittejä, joista voi valita mieluisimman. Sinne voi lähteä lyhyelle tai pidemmälle päiväretkelle, tai viettää kokonaisen viikonlopun edeten vaihtelevassa maastossa. Reittien varsilta löytyy paljon hyviä pysähdyspaikkoja nuotiopaikkoineen ja vesipisteineen, ja hienohelmoille (kuten minulle, vihaan puskapissalla käyntiä) on myös tarjolla huusseja. Kävin viime kesänä kolmen untuvikon kanssa yhden yön vaelluksella Repovedellä, ja reissu oli oikein onnistunut!

Repovedelle kannattaa pakata kartta mukaan, ja edetä sen sekä maastossa olevien merkkien ja kylttien avulla. Kartan voi joko tulostaa mukaan, tai ostaa retkeilyliikkeestä tai kirjakaupasta. Reittivaihtoehtoja on runsaasti ja reitti kannattaa suunnitella etukäteen oman taitotason mukaan. Alta löydät hyvän yhden yön vaelluksen reitin, joka sopii aloittelijalle ja jota on helppo muunnella omiin tarpeisiin. Reitti on pituudeltaan n. 20 km pitkä.

Psst! Pakkaus- ja muut käytännönvinkit reissuun kannattaa käydä kurkkaamassa Sugarin retkeilypostauksesta.

 

Oiva reitti yhden yön vaellukselle

Lapinsalmen parkkipaikka-Määkijä-Talas-Kuutinkanava, n. 5,2 km

Jätä auto parkkiin Lapinsalmen parkkipaikalle (Riippusillantie 55, 47910 Kouvola), ja lähde kulkemaan kohti Määkijää. Heti matkan alkupäässä pääsee ylittämään järven Ketunlossilla käsivoimin köydestä vetämällä. Määkijästä kannattaa jatkaa Talaksen kautta Kuutinkanavalle, ja pitää siellä ruokatauko.

Kuutinkanava-Olhavanvuori-Olhava, n. 3,8-6,7 km

Kuutinkanavan jälkeen kannattaa suunnata Olhavanvuorelle ihailemaan maisemia. Siellä kannattaa pitää kunnon tauko. Nuotiopaikkaa ylhäällä ei ole, mutta suosittelen silti keittämään kahvit retkikeittimellä, ja nauttimaan upeasta järvien ja metsikön yli kantautuvasta näkymästä. Kyllä maistuu!

Tauon jälkeen voi joko kiertää Olhavanlammen, tai suunnata suorinta reittiä alas Olhavalle. Olhava on oiva yöpymispaikka, sillä sieltä löytyy nuotiopaikka, laavu, kaivo sekä huussi. Kannattaa myös käydä kurkistamassa pienen polun päässä sijaitsevalle nuotiopaikalla, onko kiipeilijöitä paikalla.

Lämpimän päivän päätteeksi voi olla virkistävää pulahtaa järveen iltauinnille. Teltan pystytyksen ja iltapalan valmistuksen lomassa voi pelata korttia, istuskella nuotion ääressä ja nauttia pikku hiljaa hämärtyvästä illasta.

Olhava-Mustanlamminvuori-Kuutinkanava-Katajajärvi-Kapiavesi n. 4,8 km

Aamuvirkut voivat halutessaan nousta vielä kerran Olhavanvuorelle ihailemaan auringonnousua ennen aamupalaa, kun muut heräilevät rauhassa luonnon ääniin. Aamiaisen jälkeen kannattaa suunnata kohti Mustanlammenvuorta. Siellä sijaitsevan näkötornin askelmien kiipeäminen on vaivan arvoista.

Mustanlammenvuorelta palataan takaisin Kuutinkanavalle, josta voi jatkaa lounastamaan joko Katajajärven rannalle, tai edetä Kapiavedelle asti.

Kapiavesi-Katajavuori-Lapinsalmi-Kapiavesi-Lapinsalmen parkkipaikka, n. 4,7 km

Jos jalkoja jo väsyttää, voi Kapiavedeltä suunnata suoraan Ketunlossin kautta Lapinsalmen parkkipaikalle. Jos puhtia kuitenkin riittää, voi Kapiavedeltä jatkaa järven rantaa pitkin kohti Katajavuoren näköalapaikkaa. Maisemien ihastelun jälkeen voi suunnata Lapinsalmelle kuikuilemaan riippusillan kunnostustöitä, ja jatkaa siitä Kapiaveden ja Ketunlossin kautta takaisin Lapinsalmen parkkipaikalle. Jos parkkipaikan yhteydessä sijaitseva kioski Repotassu on auki, kannattaa itsensä palkita onnistuneesta reissusta vielä jäätelötuutilla ja kylmällä limulla!

 

Vaikka Repovedellä on tullut käytyä useita kertoja, on se yhä ykkösvalintani lyhyelle vaellukselle. Repovedellä pärjää varmasti kokemattomampikin retkeilijä, jonka vuoksi se soveltuu hyvin myös ensimmäiseksi retkikohteeksi. Metsähallituksen ylläpitämällä Luontoon -sivustolla voit käydä tutustumassa lähemmin Repoveteen ja muihin Suomen kansallispuistoihin!

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.