Kategoriassa Kauneus ja hyvinvointi \\ Sugar suosittelee

Miksi ja miten vaihtaa luonnonkosmetiikkaan?

Oletko kiinnostunut luonnonkosmetiikasta ja haluaisit vaihtaa synteettisiä tuotteita luonnollisempiin, mutta et tiedä, mistä aloittaa? Loputtomalta tuntuva tuotevalikoima ja uudet käsitteet saattavat hämmentää aluksi ketä tahansa. 

Sugarin harjoittelijat, Maija ja Maura, kokosivat ”how to get started” -luonnonkosmetiikkaoppaan, jossa he jakavat parhaat vinkkinsä luonnonkosmetiikkaan siirtymisen suhteen. Enjoy!

 

Mitä luonnonkosmetiikka on?

Keskeisin ero ”tavalliseen” eli synteettiseen kosmetiikkaan on se, että luonnonkosmetiikan valmistuksessa käytetään luonnonmukaisia raaka-aineita, kun taas synteettisessä kosmetiikassa — nimensä mukaisesti — synteettisiä ainesosia. Toki tavanomainen kosmetiikka voi myös sisältää joitakin luonnollisia ainesosia synteettisten lisäksi ja joissain luonnonkosmetiikan kriteerit täyttävissä tuotteissa saattaa olla myös jokin synteettinen, mutta luonnonkosmetiikan sertifikaattien hyväksymä turvallinen raaka-aine. 

Suurin osa luonnonkosmetiikan tuotteiden koostumuksesta muodostuu usein kasviöljyistä ja -rasvoista sekä vedestä tai kukkaisvedestä. Tavallisessa kosmetiikassa voidaan käyttää näiden sijaan esimerkiksi synteettisiä öljyjä, silikonia tai synteettistä glyseriiniä. Myös tuoksut eroavat toisistaan; luonnonkosmetiikassa tuoksuina käytetään usein eteerisiä öljyjä, ja synteettisessä kosmetiikassa keinotekoisia tuoksuja. Toki synteettinenkin kosmetiikka voi sisältää luonnollisia tuoksuja esimerkiksi juuri öljyistä. Kasviuutteet, luonnolliset vitamiinit, entsyymit ja antioksidantit ovat muita esimerkkejä luonnollisista vaikuttavista aineista, joita voidaan käyttää molempien kosmetiikkatyyppien tuotteissa.

Koska luonnonkosmetiikka-termiä ei ole suojattu lailla, monet synteettisetkin kosmetiikkabrändit markkinoivat itseään luonnollisina. Kuluttajaa helpottamaan onkin perustettu luonnonkosmetiikan sertifikaatteja, joita myöntävät Euroopassa useat riippumattomat organisaatiot. Yleisimmin tunnettuja sertifikaatteja ovat muun muassa Ecocert, NaTrue, Cosmebio ja Soil Association. Myös Suomessa on oma luonnonkosmetiikan sertifikaatti, FI-Natura. Vaikka sertifikaatit ovat yleisiä, eivät kaikki luonnonkosmetiikkabrändit kuitenkaan sellaista hae; tällä hetkellä markkinoilla on esimerkiksi pieniä luonnonkosmetiikkasarjoja, joilla ei ole varaa ostaa kallista sertifikaattia, vaikka ne täyttäisivätkin kaikki standardit.

 

luonnonkosmetiikka

Miksi käyttäisin luonnonkosmetiikkaa?

Luonnollisista lähteistä tulevat raaka-aineet ovat parasta, mitä iholleen voi tarjota. Iho nimittäin tarvitsee luonnollisia aineita, kuten rasvahappoja ja antioksidantteja voidakseen hyvin. Esimerkiksi tavanomaisen kosmetiikan sisältämät synteettiset rasvat ja mineraaliöljyt eivät todellisuudessa ravitse ihoa, vaan luovat ainoastaan illuusion kosteutetusta ja pehmeästä ihosta. Luonnonkosmetiikka ei ainoastaan hoida ihoa pinnallisesti, vaan sen on tarkoitus myös parantaa elämänlaatua ja toimia ikään kuin kokonaisvaltaisena hyvinvoinnin lähteenä. Esimerkiksi eteeriset öljyt hellivät aisteja ja kohottavat tehokkaasti mielialaa. 

Luonnonkosmetiikan käyttö on ympäristöteko. Raaka-aineiden tuotannossa, hankinnassa ja itse tuotteiden valmistuksessa pyritään minimoimaan ympäristöön kohdistuvat haitat; esimerkiksi luonnosta kerättävät villikasvit kerätään vastuullisesti lajeja vaarantamatta. Myös eläinkokeet on kielletty luonnonkosmetiikan valmistuksessa. Kasvava kiinnostus luonnonkosmetiikkaa kohtaan on saanut lisäksi aikaan luonnollisten raaka-aineiden käytön lisääntymisen alalla ja esimerkiksi pakkausmateriaalien vähentämisen. Luonnonkosmetiikka on myös biohajoavaa eikä sisällä vesistöille ja eläimille haitallisia raaka-aineita. 

 

Mistä kannattaa aloittaa?

  1. Kaikkia kosmetiikkatuotteita ei tarvitse laittaa kertarysäyksellä vaihtoon. Järkevintä ja ekologisinta on käyttää vanhat tuotteet ensin loppuun ja hankkia uusia luonnonkosmetiikan tuotteita sitä mukaan, kun niille on tarvetta. Näin et joudu myöskään sijoittamaan valtavaa määrää rahaa heti yhdellä kerralla. Aikaa jää riittävästi taustatyölle, ja ehdit selvitellä rauhassa, mikä olisi paras tuote juuri sinulle.
  2. Kokeile jotakin matkakokoista ihonhoitosettiä. Monet merkit myyvät matkakokoisia settejä, jotka sisältävät kaiken tarvitsemasi: puhdistustuotteen, kasvoveden, kosteusvoiteen ja ehkä jopa seerumin tai silmänympärysvoiteen. Pienetkin pakkaukset ovat yllättävän riittoisia ja kestävät jopa parikin kuukautta. Sinä aikana näet jo, miten ihosi reagoi uusiin tuotteisiin ja kannattaako isompien puteleiden hankkiminen.

  3. Hyödynnä kivijalkamyymälöiden myyjien ammattitaito ja pyydä apua oikeiden tuotteiden valinnassa. Voimme omasta kokemuksestamme lämpimästi suositella ainakin Jolien, Naturellen, Natural Goods Companyn, PUR Hyvinvointikaupan, Eco Beauty Wellnessin ja TwistBe:n myymälöitä Helsingissä.

  4. Luonnonkosmetiikkaa löytyy myös kattava valikoima verkkokaupoista. Pienten kivijalkamyymälöiden ja isompien markettienkin hyllyt ovat pullollaan hyviä tuotteita, mutta myös verkkokauppojen valikoimiin kannattaa tutustua. Verkkokaupoista saattaa saada myös hyviä täsmäalennuksia!
  5. Kartuta tietämystäsi. Luonnonkosmetiikkaa käsitteleviä kirjoja on monia; laita lukulistallesi esimerkiksi nämä opukset: Hyvin eletty – Karita Sainio, Aidosti kaunis – Katja Kokko, Marjoja ja maskaraa – Noora Shingler. Jos kaipaat tietoa n-y-t, suosittelemme sukeltamaan näiden blogien maailman: Katja Kokko, Kemikaalicocktail, 365 days with Ida. Myös Sugarin testaama TwistBe:n Uusi alku ihollesi -verkkovalmennus tarjoaa arvokasta tietoa ihonhoidosta ja luonnonkosmetiikasta.

Olemme kirjoittaneet aiemmin omista luonnonkosmetiikkasuosikeistamme, joten jos kaipaat täsmäsuosituksia, lue vinkkimme täältä!

Lähteet:
Karita Sainio – Hyvin eletty, Luonnonkosmetiikka.fi, Jolie.fi,
Biodelly.fi, Huilin kosmetiikkaopas

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.