Eteeriset öljyt
Kategoriassa Parasta juuri nyt

Miksi tuoksut vetoavat tunteisiin?

Eteeriset öljyt auttavat rauhoittumaan, keskittymään tai piristää mieltä.

”Smell is a potent wizard that transports you across thousands of miles and all the years you have lived”, totesi aikoinaan Helen Keller, kuurosokea Amerikkalainen kirjailija ja aktivisti.

Kokoontuessamme pimeänä talvi-iltana Frantsila Scent Lab -tuoksupajaan joogastudio Bay Helsingin tunnelmallisiin tiloihin, on kaikilla varmasti mielessä toive matkustaa ainakin ajatuksissaan jonnekin kauas loskan ja kylmyyden keskeltä. Tuoksujen avulla se onkin mahdollista, ja tarkoituksenamme on valmistaa itse omat, personoidut eteeristen öljyjen sekoitukset.  

Frantsila Scent Lab

Kun ihminen hengittää tuoksua sisään, se kulkeutuu kehossa ensimmäisenä hajuepiteeliin, jossa on noin 20 miljoonaa hermonpäätä. Tuoksumolekyylin kemiallinen informaatio muuttuu sähköiseksi signaaliksi, joka jatkaa matkaansa aivoihin mantelitumakkeeseen ja hippokampukseen. Nämä aivojen alueet käsittelevät myös muistia, mikä selittää sen, että tuoksut voivat tuoda menneet ajat, paikat ja tapahtumat niin voimakkaasti mieleen. Tunne, jonka ihminen kokee haistaessaan jonkin tuoksun ensimmäistä kertaa, tekee pysyvän muistijäljen aivoihin. Tutkimuksen mukaan tuoksun luoma muistijälki on voimakkaampi kuin esimerkiksi näön tai kuulon avulla saatu.

Frantsilan Anna Karhu-Cormier kuvailee ilmiötä mielentilasiirtymäksi. Aromaterapeuttiset eteeriset öljyt voivat auttaa löytämään rauhaa ja tasapainoa stressaavaan tilanteeseen, piristää väsynyttä oloa tai parantaa keskittymistä. Esimerkiksi salvian, greipin ja jasmiinin eteeriset öljyt stimuloivat hypotalamusta, joka vapauttaa kivunlievittäjinä toimivia enkefaliineja. Patsulin ja ylang ylangin eteeriset öljyt puolestaan aktivoivat aivolisäkettä, josta erittyy hyvän olon hormoneja endorfiinejä. Kamomilla, laventeli ja appelsiinin kukka vapauttavat elimistöön rauhoittavaa serotoniinia. Rosmariinin, sitruunaruohon ja havupuiden tuoksusta voi olla hyötyä uupuneelle, koska ne vapauttavat aivoissa noadrenaliinia, joka lisää energiaa ja intoa.

Erilaiset eteeristen öljyjen yhdistelmät puhuttelevat erilaisissa mielentiloissa ja eri vuodenaikoina, joten sekoitus kannattaa tehdä omaan intuitioon luottaen. Öljypohjainen tuoksu on siitä erityinen, että tavallisista hajuvesistä poiketen se tuoksuu pääasiassa kantajalleen. Muutamia nyrkkisääntöjä tuoksun rakentamiseen kuitenkin löytyy. Eteeriset öljyt voidaan jaotella latva-, sydän- ja juurituoksuihin. Latvatuoksu on tuoksun kevyt ensihurma, joka kulkeutuu nenään ensimmäisenä ja myös haihtuu nopeimmin. Tämän jälkeen seuraa syvempi sydäntuoksu ja lopuksi juurituoksu. Juurituoksun molekyylit ovat suuria, joten se pysyy iholla pisimpään, ja niinpä sen valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Frantsila Scent Lab

Pääsin Frantsila Scent Labissa luomaan oman jojobaöljypohjaisen tuoksuni. Tuoksuöljy valmistettiin kätevään roll-on -pulloon, josta sitä on helppo sipaista ranteisiin tai kaulakuoppaan päivän lomassa. Laadukkaat eteeriset öljyt ovat niin voimakkaita, että niitä tarvitaan vain muutama tippa. 10 millilitraan jojobaöljyä sekoitettiin ainoastaan 11 tippaa eteerisiä öljyjä, mutta tuoksu on silti huumaava.

Yritin valita eteeriset öljyt fiilispohjalta, pysähtymättä harkitsemaan tai analysoimaan päätöksiäni sen enempää, vaikka välillä yllätyinkin siitä, mitkä tuoksut puhuttelivat juuri tuolla hetkellä eniten. Sydäntuoksuikseni valikoituivat rosmariini ja ruusu, pohjatuoksuiksi kardemumma ja ylang ylang. Esimerkiksi kardemumma tuo ehkä ensimmäisenä mieleen pullan leivonnan, ei elegantin parfyymin, mutta muihin eteerisiin öljyihin yhdistettynä se olikin äkkiä ihanan lämmittävä ja sensuelli. Latvatuoksu jäi minulta tällä kertaa puuttumaan, mutta se ei ole niin vaarallista, vaikka suositeltavaa toki olisi, että tuoksusta löytyisi kaikki kolme eri tasoa.

Jälkeenpäin lukiessani käyttämieni eteeristen öljyjen ominaisuuksista minulle selvisi, että monet niistä ovat rauhoittavia ja tasapainottavia. Lisäksi rosmariini energisoi sekä auttaa keskittymiskykyyn ja ylang ylang kohottaa mielialaa – kaikki asioita, joita koin tuoksua sekoittaessani tarvitsevani. Intuitioon luottaminen todettiin siis jälleen hyväksi strategiaksi!

Tuoksupulloni kulkee nyt mukanani laukun pohjalla, mistä kaivan sen esille aina, kun tunnen tarvitsevani pientä pysähtymisen hetkeä arjen keskellä. Avaan korkin, hengitän syvään ja tunnen sydämen sykkeeni tasaantuvan. En tiedä, onko kyseessä ainakin osittain placebo-efekti vai ei – mutta mitä väliä, jos se toimii.

Frantsila Scent Lab

Lähteet: kemian tohtori Jari Tuominen: Tuoksujen ihmeellinen maailma & Anna Karhu-Cormier

Frantsilan Luomuyrttitilan uusi konsepti Frantsila Scent Lab avautuu 19.1. TRE lifestyle-kaupassa Helsingissä. Frantsila Scent Lab:ssa, luonnollisten tuoksujen parfymeriassa, pääsee tekemään itse omin käsin lempituoksuista koostuvan, uniikin öljyparfyymin.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.