Kategoriassa Juttusarjat \\ Tyypit joita ihailemme

Mitä on sijoittaminen

Kävimme muutama viikko sitten tutustumassa Mimmit sijoittaa -kaksikon toimintaan iltapäiväteen äärellä. Leppoisan tilaisuuden aikana opimme paljon siitä, mitä on sijottaminen, ja oivalsimme ennen kaikkea sen, että sen ei tarvitse olla yhtään vaikeaa.

Mimmit sijoittaa on alkujaan blogi, mutta sen takana oleva kaksikko Pia-Maria Nickström ja Hanna Tikander järjestävät nyt myös tapahtumia, joiden tarkoitus on yksinkertainen: saada naiset puhumaan rahasta ja säästämisestä avoimemmin, ilman turhaa jännittämistä. Kaksikon toinen osapuoli Hannakin innostui sijoittamisesta Pia-Marian kannustamana – hän oli aiemmin omien sanojensa mukaan juuri sellainen tyyppi, jolle ei olisi tullut mieleenkään sijoittaa.

Koska aihe on monille vielä melko mystinen, päätimme kysyä Pia-Marialta ja Hannalta ihan perusasioita sijoittamisesta. Tyhmiä kysymyksiähän ei ole olemassa.

 

1. Kerratkaapas vielä kerran: mitä on sijoittaminen, ja miten se eroaa säästämisestä?

Sijoittaminen tarkoittaa sijoitusinstrumentin (esimerkiksi osakkeen tai rahaston) ostoa siinä toivossa, että sen arvo nousee. Kun me lähdemme sijoittamaan rahaa, meillä on sille rahalle joku tuotto-odotus. Me siis toivomme, että rahan arvo on enemmän silloin kun nostamme rahat pörssistä pois, kun silloin kun laitoille rahat pörssiin sisään. Tämän tuotto-odotuksen kääntöpuoli on riski. Ei siis ole mitään taetta siitä, että intrumenttien arvo todellakin nousee. Riski ja tuotto kulkee käsi kädessä, mitä kovempi tuotto-odotus intrumentilla on, sitä korkeampi riski ja päinvastoin.

Sijoittaminen siis eroaa säästämisestä juuri tässä riski/tuotto -suhteessa. Jos säästät rahaa pankkitilille, et altista sitä riskille, mutta myös menetät mahdollisuuden saada raha poikimaan.

2. Miten sijoittamisen voi aloittaa, ja kuka siinä auttaa?

Sijoittamisen aloittamista varten tarvitset arvo-osuustilin (tämä on ihan verrattavissa vaikka Facebookiin, jonne tarvitset tilin kirjautuaksesi). Arvo-osuustilejä tarjoaa sekä normipankit, että sijoittamiseen erikoistuneet sijoituspankit. Pankeilla ja heidän hinnastoilla on eroa, eli kannattaa valita sellainen palveluntarjoaja, jolla on mahdollisimman matalakuluinen (lue: ilmainen) arvo-osuustili. Kun arvo-osuustili on avattu, pääset sen kautta pörssiin ineen selailemaan erilaisia sijoituskohteita.

3. Pitääkö olla todella rikas sijoittaakseen?

Tässä syy- ja seuraussuhde on mennyt sekaisin. 😉 Ei todellakaan! Monien rahastojen minimikuukausisäästösumma kuukaudessa on 15 euroa. Jos sulla on mahdollisuus pistää sen verran kuussa pörssiin, se kannattaa.

4. Viekö sijoittaminen paljon aikaa, tai voiko valita vähemmän vaivalloisia vaihtoehtoja?

Aloittelevalle sijoittajalle oiva vaihtoehto pörssissä on indeksirahasto. Indeksirahasto sijiottaa automaattisesti indeksin mukaisesti (esimerkiksi OMXH25 -indeksi seuraa Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta osaketta). Tällöin sun ei tarvitse tehdä muuta kuin siirtää rahat tilille (toki tämänkin voi automatisoida). Passiivinen indeksisijoittaminen ei kuukausisäästösopimuksen solmimisen jälkeen vie elämästäsi lainkaan aikaa, ja sitä paitsi passiivista indeksisijoittamista povataan mataline kuluineen yhdeksi tuottoisammista sijoitustavoista. Win-win -tilanne, siis.

Mimmit sijoittaa - vastuullinen sijoittaminen

Monien rahastojen minimi kuukausisäästösumma kuukaudessa on 15 euroa. Jos sulla on mahdollisuus pistää sen verran kuussa pörssiin, se kannattaa.

5. Mitä voi mokata omaa tietämättömyyttään?

Monet rahastosijoittajat eivät tiedä rahastonsa kuluja. Itsekin mokasin tässä aloittaessani sijoittamisen – en tajunnut/kehdannut kysyä keneltäkään, mitä tämä maksaa. Kulut syövät sitä tuottoa, jota rahasi yrittää tehdä pörssissä, joten niistä on syytä olla perillä. Oma nyrkkisääntöni on, että en maksa rahastosta yli 1% hallinnointipalkkiota.

6. Kuinka paljon pitää tietää sijoitettavista kohteista?

Ei kannata sijoittaa sellaiseen kohteeseen, mistä et ymmärrä mitään. Toisaalta, jos sijoitat indeksirahastoon, markkinat tekevät sijoitusvalinnat puolestasi. Jos haluat olla 100% kontrollissa, vaatii kohteiden tutkiskelu ja niihin tutustuminen enemmän aikaa!

7. Entä voiko valvoa mihin omat sijoitukset menevät, jos haluaa sijoittaa eettisesti eikä joihinkin epäilyttäviin korporaatioihin?

Jos haluat sijoittaa suoraan jonkun yrityksen osakkeisiin, voit itse tehdä tutkimustyötä lukemalla vastuullisuusraportteja ja tarkkailemalla yrityksen tekemisiä. Markkinalla on tällä saralla kuitenkin vielä paljon kehitettävää – itsekin peräänkuulutan pörssiyrityksiltä läpinäkyvämpää vastuullisraportointia ja vähemmän viherpesu-paskapuhetta.

8. Onko itseasiassa olemassa jotain vastuullisen sijoittamisen rahastoja, jos esimerkiksi ympäristöasiat kiinnostavat?

On olemassa vastuullisia rahastoja, jossa on salkunhoitaja, joka arvioi sijoituskohteiden eettisyyttä.

Mimmit sijoittaa - vastuullinen sijoittaminen

Korkoa korolle -ilmiö avautuu parhaiten esimerkin avulla: jos säästät 100 € kuussa säästötilille, on sinulla 40 vuoden päästä kasassa vajaa 50 000 euroa. Jos taas säästät 100 € kuussa pörssiin, on sinulla keskimääräisellä 7% tuotto-odotuksella 40 vuoden päästä kasassa yli 250 000 euroa.

9. Miksi kannattaa sijoittaa?

Sijoittaminen kannattaa monesta syystä: yksi niistä on inflaatio, eli se, että rahan ostovoima heikkenee kokoajan. Jos siis makuutat rahojasi pankkitilillä, et ainoastaan jää paitsi mahdollisista tuotoista, vaan itseasiassa menetät rahaa. Sijoittamalla osakkeisiin voit myös vaikuttaa siihen, minkälaiset yritykset vaikuttaa ja menestyy meidän yhteiskunnassa.

Itselleni kuitenkin suurin syy sijoittaa on korkoa korolle -ilmiö. Korkoa korolle -ilmiö saa rahojesi kasvun kiihtymään pörssissä, mikä tarkoittaa sitä, että pitä pidemmän aikaa pidän rahani pörssissä, sitä nopeammin raha kasvaa.

Korkoa korolle -ilmiö avautuu parhaiten esimerkin avulla: jos säästät 100 € kuussa säästötilille, on sinulla 40 vuoden päästä kasassa vajaa 50 000 euroa. Jos taas säästät 100 € kuussa pörssiin, on sinulla keskimääräisellä 7% tuotto-odotuksella 40 vuoden päästä kasassa yli 250 000 euroa.

10. Onko hyvää ajankohtaa aloittaa sijoittaminen?

Korkoa korolle -ilmiön toteutumisen kannalta pitkäjänteisyys on tärkeämpää kun itse rahasumma, jonka säästät. Jos siis mietit, että aloitat sijoittamisen joskus sitten vanhana kun sinulla on paljon rahaa, mieti uudelleen. Jos pystyt aloittamaan 15 eurolla kuussa, se kannattaa.

With that said, aina ei tarvitse tai kannata sijoittaa. Huolehdi ensin asumisesta, laskuista, ruokakaupassa käynnistä ja luottokortin nollaamisesta. Sijoittaminen kannattaa vain silloin, kun oma talous antaa myöten.

11. Voiko sijoittaminen oikeasti olla hauskaa?

Tuotoista nauttiminen voi ainakin! Jos keksit itsellesi jonkun tavoitteen, jota varten sijoitat, sijoittaminen on huomattavasti hauskempaa. Itse suunnittelen Hannan kanssa Karibialle muuttoa eläkepäivinä. 😉

Seuraa Mimmit sijoittaa -duoa täällä.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.