Kategoriassa Parasta juuri nyt

Mitä probiootit ovat?

Mitä probiootit ovat? Entiä prebiootit? Saako niitä tarpeeksi syömällä vai pitääkö niitä ottaa ravintolisänä? Millainen on laadukas probioottivalmiste? 

Mitä probiootit ovat? 

Probiootit ovat kehomme apuna toimivia hyviä bakteereita, jotka vaikuttavat laajasti kehon eri elinjärjestelmissä.

Mistä probiootteja saa? 

Probiootteja saa ravinnosta ja ravintolisinä käytettävistä maitohappobakteerivalmisteista. Hapanmaitotuotteet, kuten kefir, hapattamalla valmistetut jugurtit ja hapatetut kasvikset (esim. kimchi, miso ja hapankaali) sisältävät luontaisesti probiootteja.

Ravinnon sisällöllä ja laadulla on merkitystä siihen kuinka elimistömme voi hyödyntää probiootteja. Lempeät kuidut, kuten psyllium, kaura, kauranlese ja voimakkaampana kuituna pellavansiemenrouhe, fermentoituvat suolistossamme tuottaen hyvän elinympäristön probiooteille lisääntymiseen ja kolonisoitumiseen (eli suolistoon asettumisen).

Millainen on hyvä valmiste? 

Valmisteen valinta on kullekin yksilöllinen. Paras valmiste löytyy kokeilemalla ja sen vaikutuksen huomaa muuttuneessa olotilassa. Kun täydennämme probioottien saantia esim. sairauksien, stressin tai traumojen yhteydessä erillisillä valmisteilla, voi joidenkin tilanteeseen sopia oikein voimakas, paljon bakteereita tai eri kantoja sisältävä tuote.

Toisille taas sopii sellainen valmiste, joka erityisesti muodostaa samalla hyvän elinympäristön probiooteille, esimerkkeinä saccaromycces boulardiita (hiiva joka tuottaa maitohappobakteereja) sisältävat Boulardii-valmisteet ja Living Nutritionin kefiristä ja kombuchasta fermentoidut, yrttejä sisältävät maitohappobakteerit.

Aina on tärkeää kuunnella omaa vointia ja selvittää mikä olotilan taustalla on. Sen jälkeen voidaan alan asiantuntijan kanssa valita oikea tuote. Hyvä tuote sisältää myös mahdollisimman vähän muita synteettisiä ainesosia eikä sen tarvitse sisältää mitään makeutusaineita.

Entä mitä ovat prebiootit ja miten ne liittyvät probiootteihin? Mistä niitä saa? 

Prebiootit ovat probioottien ruokaa ja ne mahdollistavat probioottien lisääntymisen ja asettumisen suolistoomme. Niitä saa hyvistä kuiduista, kasviksista ja vihanneksista. Muun muassa sipulit, parsa, artisokka, banaani, kaura, ruis, linssit ja pavut sisältävät luontaisesti prebiootteja.

Kannattaako niitä ottaa päivittäin, voiko niitä saada liikaa? 

Probiootteja voi ja pitääkin ottaa päivittäin erityisesti jos vatsan kanssa on ongelmia. Esimerkiksi ulkomaille lähtiessä on hyvä aloittaa kuuri noin viikko ennen matkaa ja syödä probioottivalmistetta koko matkan ajan.

Kannattaako probiootteja syödä jos syö muuten monipuolisesti mm. jogurttia, joka sisältää maitohappobakteereja? 

Tässäkin yksilöllisyys on oleellista. Toisille hapanmaitotuotteet riittävät, mutta joissain tapauksissa tarve on isompi ja silloin on hyvä ottaa joko probioottikuuri tai jatkuvampi käyttö probiootteja sisältävän ruokavalion lisänä.

Miksi probiootit ovat niin pinnalla tällä hetkellä?

Suoliston, aivojen ja koko kehon yhteys ollaan huomattu ja sitä tutkitaan koko ajan enemmän ja enemmän. Nykyisin tiedetään että suoliston hyvinvointi vaikuttaa meidän kokonaishyvinvointiimme ja että suolistot ovat toiset aivomme.

Allergioiden ja mikrobiston yhteyttä on tutkittu paljon. Voiko probiooteilla korjata allergioita?

Tutkimusten mukaan asiasta ollaan montaa mieltä. Tehokkaimmin probiooteilla on todettu olevan ennaltä ehkäisevä vaikutus äidin raskausajan käytöllä, joka on vähentänyt allergiaan taipuvaisissa suvuissa tulevan lapsen allergiariskiä. Probioottien käyttö on myös joissakin tapauksissa lyhentänyt allergiaoireiden kestoa. Tämä on yksilöllistä, sillä allergioita on erilaisia ja syyt ovat erit. Yleensä suoliston hyvä mikrobisto vaikuttaa terveyteemme positiivisesti, joten allergioissa niiden käytöstä ei pitäisi olla haittaakaan.

Juttua varten on haastateltu ravintoasiantuntija Anne Anttilaa sekä Eijaliisa Koivia, PUR Hyvän Olon Hoitolasta.


Lähteet: https://www.pur-kauppa.fi/esittelyssa-uuden-sukupolven-probiootit/, http://www.health.harvard.edu/vitamins-and-supplements/health-benefits-of-taking-probiotics, http://edition.cnn.com/2017/07/13/health/probiotic-foods-explainer/index.html, http://www.huffingtonpost.com/dr-veronica-anderson/the-pros-of-prebiotics_b_7486386.html

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.