Kategoriassa Kauneus ja hyvinvointi \\ Parasta juuri nyt \\ Vastuullinen elämä

Mitä on vegaaninen kosmetiikka?

Luonnonkosmetiikka on monelle vegaanille luonteva valinta, mutta kaikki luonnonkosmetiikka ei ole vegaanista. Mitä vegaanius tarkoittaa kosmetiikassa ja miten tunnistaa vegaaniset tuotteet?

Vegaaniajattelu on hiipinyt lautasilta myös muihin päivittäisiin kulutustottumuksiin. Kysyntä vegaaniselle kosmetiikalle on kasvanut viime vuosien mittaan kohisten. Joidenkin edelläkävijöiden tuotteista on saattanut bongata vegaanimerkinnän jo vuosia, mutta viimeistään nyt niitä on alkanut ilmestyä enenevissä määrin. Samalla tavoin kuin markettien esillepanoon on lisätty vegaanihylly elintarvikkeille, löytyy useista kosmetiikan verkkokaupoista löytyy nykyään oma osasto vegaanituotteille.

Vegaaninen ruokavalio ei sisällä lainkaan eläinperäisiä ainesosia, kuten lihaa, maitotuotteita tai kananmunaa, eikä mitään niiden johdannaisia. Vegaanit välttävät myös esimerkiksi nahan ja villan käyttöä vaatteissa ja asusteissa. Vegaaninen kosmetiikka ei niin ikään sisällä mitään eläinperäisiä raaka-aineita. Sekä luonnollinen että synteettinen kosmetiikka voi olla vegaanista.

Kosmetiikassa käytetään jonkin verran eläinperäisiä raaka-aineita, joiden hankinnassa joudutaan monesti käyttämään epäeettisiä keinoja.  Yksi tunnetuimmista lienee hajuvesistä tunnettu myski, jota saadaan myskihirvien rauhaseritteenä. Nykyään suurin osa myskistä valmistetaan kuitenkin synteettisesti, mutta muita vähintään yhtä kyseenalaisia raaka-aineita käytetään yhä. Tavanomaisessa kosmetiikassa pyritään kehittämään jatkuvasti keinoja eläinperäisten ainesosian korvaamiselle synteettisesti ja luonnonkosmetiikka korvaa eläinperäiset aineosat tehokkailla, kasvipohjaisilla raaka-aineilla. Jotkut tuotesarjat ovat viime aikoina vaihtaneet aiemmin käyttämänsä mehiläisvahan esimerkiksi sheavoihin palvellakseen myös vegaanikuluttajia paremmin.

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa eläinperäisistä raaka-aineista sallitaan hunajan, mehiläisvahan, lampaanvillarasvan eli lanoliinin ja joidenkin maitotuotteiden, kuten juuston tuotannosta ylijäävän heran käyttö. Luonnonkosmetiikassa eläinperäiset raaka-aineet hankitaan kuitenkin eläintä ja luontoa kunnioittaen ja vahingoittamatta. Esimerkiksi hunajaa kerätessä mehiläisiä ei vahingoiteta. Vegaanisessa luonnonkosmetiikassa näiden raaka-aineiden käyttöä ei sallita.

Joitain kosmetiikan raaka-aineita voidaan valmistaa eläinperäisesti, kasvipohjaisesti tai synteettisesti. Esimerkiksi kosteusvoiteissa paljon käytetty glycerin voidaan saada eläin- tai kasviperäisistä rasvoista ja se on mahdollista valmistaa myös synteettisesti. Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa eläinperäistä tai synteettistä glyceriniä ei sallita, joten luonnonkosmetiikan sisältämä glycerini on kasvipohjaista. Kuluttajaa helpottaakseen jotkin vegaaniset tuotteet on merkattu vegaanimerkillä, mutta jos ainesosan alkuperä mietityttää, voit aina varmistaa asian tuotteen maahantuojalta tai valmistajalta.

Cosmethics-sovellus helpottaa vegaanisten tuotteiden tunnistamista, sillä sovelluksessa omiin tietoihin on mahdollista lisätä, että välttelee kosmetiikassa eläinperäisiä raaka-aineita. Vegaaneille sopivaa luonnonkosmetiikkaa on nykyään hyvin saatavilla niin päivittäistavarakaupoista, ekokaupoista kuin verkkokaupoistakin. Esimerkiksi House of Organic on laatinut vegaanisista tuotteistaan kätevän listauksen. Ainoastaan vegaanista kosmetiikka valmistavia brändejä ovat esimerkiksi sugarilaisten suosikit Evolve, Urtekram ja Sante.

Kuva: Content Beauty

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.