Kategoriassa Edelläkävijät \\ Juttusarjat

Month of Sundays

Month of Sundays -merkin suunnittelija, unkarissa asuva Milla Kettunen, inspiroituu omaa tietään kulkevista naisista.

”A month of Sundays” on 50-luvulta peräisin oleva ilmaisu, joka tarkoittaa määrittelemättömän pitkää ajanjaksoa. Se on täydellinen nimi Month of Sundays -brändille, joka valmistaa äideiltä tyttärille kestäviä vaatteita ja asusteita. Suunnittelija Milla Kettusen vaatteet ovat herkkiä ja eleettömiä, mutta niiden taustalla piilee voimaa. Vastuullisesti valmistetut tuotteet kestävät aikaa, sillä niissä on käytetty ainoastaan korkealaatuisia luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa, merinovillaa ja ekologista puuvillaa.

”Vastuulliset arvot tulevat minulla äidinmaidosta”, Milla kertoo. ”Äitini rakasti käsillä tekemistä, niin ompelua kuin puutöitäkin. Meillä tehtiin useimmat vaatteet kotona ja äiti oli tässä todella taitava ja luova. Hän käytti paljon aikaa vaatteiden yksityiskohtiin. Uutta ei usein saanut, ellei vanhoista kasvanut ulos tai edellinen kulunut puhki. Myöhemmin opimme ostamaan tai tekemään harkiten omat vaatteemme ja varmasti myös vanhempiemme vuoksi arvostamaan käsillä tekemistä.”

Milla käy Suomessa parin kuukauden välein, mutta hänen kotinsa on nykyään Unkarin pääkaupungissa Budapestissa, jossa hän aikoinaan opiskeli asustesuunnittelua. Milla viihtyy rosoisessa Budapestissa, jota ei ole kiillotettu turisteja varten. Unkarilaisen opetuksen vahva painotus tekniikkaan ja käsillä tekemisen taitoon teki Millaan opiskeluaikoina vaikutuksen ja on nykyään olennainen osa hänen oman brändinsä dna:ta. Kaikki tuotteet tehtiin kestämään vähintään yksi ihmiselämä.

”Saan perspektiiviä Suomen ja Unkarin välillä reissaamisesta”, Milla sanoo. ”Unkarissa kaikki on paljon runsaampaa ja arkkitehtuuri pursuilevaa. Budapestissa historia on lähellä ja kaiken aikaa ympärillä. Sen kerrostumia näkee ihmisten mentaliteetissa ja mielenmaisemassa. Suomessa taas arvostan funktionaalisuutta ja loppuun hiottua yksinkertaisuutta.”

Sugar Helsinki Parasta juuri nyt Month of Sundays

Suurin osa Month of Sundays -brändin tuotteista valmistetaan tällä hetkellä Unkarissa. Millan kahdeksan kilometrin työmatkan varrella sijaitsevat niin hänen lasinpuhaltajansa kuin kangastuotteiden valmistajansakin työhuoneet. Kun valmistaja soittaa, Milla polkee puolessa tunnissa paikalle.

”En ole yhtään sellainen yksinäinen työmyyrä, vaan tykkään ideoida yhdessä valmistajien kanssa. Heillä on loputon tietotaito eri tekniikoista”, Milla sanoo.

Month of Sundaysin tuotantomalli kuulostaa uskomattomalta. Olemme tottuneita siihen, että vaatteiden valmistus on hajautettu ympäri maapalloa halvan tuotantovoiman maihin ja että ketjun eri jäsenet eivät ehkä koskaan tapaa toisiaan. Myös Millalle tämä kuvio on tuttu edellisestä työstä suuremman vaatetalon leivissä.

”Pitkät välimatkat tuottajiin luovat paljon materian, ajan ja energian haaskausta. Joskus pelkkä pieninkin kankaan värinäyte kulkee matkan maapallon toiselta puolelta hyväksyttäväksi”, Milla sanoo. ”Ekologisessa ja eettisessä tuotannossa on yleensä enemmän maalaisjärkeä mukana tekemisessä.”

Tuotteiden valmistaminen vastuullisesti on helpommin sanottu kuin tehty. Sopivien materiaalin tuottajien sekä valmistajien löytäminen vaatii aikaa ja vaivaa. Month of Sundaysin villalangat tuodaan Italiasta, josta löytyy paljon tietotaitoa niistä ja pellava tulee suoraan valmistajilta Virosta ja Liettuasta, missä materiaalilla on pitkät perinteet. Myös oikeanlaisen valmistusmenetelmän valitseminen on olennaisen tärkeää. Neuleet tulisi esimerkiksi neuloa muotoon tai jopa saumattomina, jolloin ylimääräistä neulosta ei jää lähes ollenkaan, sen sijaan, että ne leikattaisi kuten kankaasta, joka synnyttää kaikkein eniten hukkaa.

”Joskus kuulee vielä kysyttävän, miten vaikkapa ketjuliikkeen merinovillasta valmistettu neule eroaa Month of Sundaysin neuleesta, jonka hinta on siihen verrattuna moninkertainen”, Milla toteaa. ”Jos yritys haluaa valmistaa tuotteensa vastuullisesti Euroopassa ja eurooppalaisista materiaaleista, edes pelkän tuotannon hinta ei vastaa sitä summaa, joka lukee ketjuliikkeen rekissä riippuvan vaatteen hintalapussa.” Month of Sundays -tuotteissa kaikki vaatteen tekemiseen osallistuneet ovat saaneet normaaliin elämään vaaditun palkan työstään ja tuotteeseen on voitu investoida tarvittava aika kehitys- ja suunnittelutyötä.

Juuri nyt Milla työstää Month of Sundaysin kesän 2018 mallistoa ja inspiroituu puheradion sekä podcastien kuuntelemisesta. Hän ei koskaan piirrä vaatteitaan, vaan suunnitteluprosessi lähtee liikkeelle väreistä ja materiaaleista. Uusi mallisto on aina jatkokertomus edelliseen.

”Minulla on aina mielessäni sellainen tietty, omissa oloissaan viihtyvä nainen”, Milla sanoo. ”Hän on spontaani ja kulkee omia polkujaan, mutta on silti määrätietoinen ja empaattinen.”

Month of Sundays

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.