Kategoriassa Koti ja perhe \\ Vastuullinen elämä

Zero Waste -kotoilu

’Muovia vain ei voi välttää.’ Tämä on ajatus, joka hiipii ensimmäisenä monen mieleen kun kyseessä on muovittomuus valintana – eikä ihme; muovi kirjaimellisesti ympäröi elämäämme ja kulutustuotteitamme. Tämän on varmasti jokainen muovin kulutusta tietoisesti vähentänyt tai kokonaan muovittomuuteen pyrkinyt saanut huomata. Muoviton elämäntapa ohjaa arkea ja kulutusvalintoja paljon: muutos alkaa jo ruokavaliosta ja perustavanlaatuisen pohdinnan aiheeksi voi muodostua niinkin arkinen asia kuin vessapaperipakkaus.

Miksi muovittomuus?

Suomalainen tuottaa keskimäärin noin 2,5 kiloa muovijätettä kuukaudessa. Vuosittain koko maailmassa tuotetaan 300 miljardia kiloa muovia ja tästä noin 10 prosenttia päätyy lopulta meriin. Muovia voi toki kierrättää, mutta valitettavasti vain noin 9% muovijätteestä kierrätetään. Tästäkin huolimatta tämän hetkinen kapasiteetti ei välttämättä pysty käsittelemään kaikkea kierrätetyksi tarkoitettua muovia. Muovi voi näin päätyä ulkomaille kierrätettäväksi, missä huonon infrastruktuurin takia osa saattaa päätyä meriin. Monen muovittomuuteen lähteneen mielessä on myös huoli mikromuoveista, joita käyttämämme muovituotteet jatkuvasti aiheuttavat. Mikromuovien pitkäaikaisvaikutuksista kehossa ei ole vielä kattavaa tutkimustietoa.

Muoviton ajattelu kattaa koko kodin

Monet ovat voineet tutustua muovittomaan elämäntapaan keittiön tai kylpyhuoneen puolella, esimerkiksi kestohedelmäpussien, mehiläisvahakääreiden tai shampoopalojen muodossa. Keittiön ja kosmetiikan puolella kaupoista löytyykin runsaasti muovitonta elämäntapaa tukevia vaihtoehtoja ja netti on pullollaan inspiroivia reseptejä ja vinkkejä kotitekoisiin korvikkeisiin muoviin pakatuille tai muovia sisältäville tuotteille. Tätä ajattelutapaa voi kuitenkin laajentaa yleisemminkin kodin puolelle, ja tarkastella muitakin kulutusvalintojaan muovittomuuden näkökulmasta. 

Moni ei varmaankaan tulisi ajatelleeksi, että esimerkiksi eteisen seinämaali, olohuoneen sisustustekstiilit tai vuodevaatteet saattavat olla muovipohjaisia. Sama pätee vaatteisiin, ja valitettavasti keinokuituisista vaatteista jokaisen pesukerran yhteydessä irtoavat mikromuovipartikkelit päätyvät lopulta meriin. Vaatteiden ja vuodevaatteiden kohdalla kannattaakin suosia laadukkaita luonnonmateriaaleja, kuten puuvillaa, pellavaa ja villaa. Esimerkiksi Porin Villa ja Peite valmistaa peittoja, tyynyjä ja patjoja 100 % luonnonmateriaaleista, ilman kemiallisia aineita. 

Monet valitsevat vaateostoksissaan second hand -tuotteita, mutta myös kodin suurempiakin hankintoja, kuten huonekaluostoksia, suunnitellessa kannattaa muovittomuuden lisäksi panostaa laatuun ja kestävyyteen – tai korjata ja ostaa käytettynä. Design-esineisiin mieltyneiden kannattaa tsekata Torin lisäksi ainakin Franckly ja Artekin Second Cycle. Loppujen lopuksi ekologisin tuote on aina se, joka sinulla jo on!

Muovittomat juhlat

Näin sydäntalven juhlakauden kynnyksellä on myös hyvä pysähtyä pohtimaan juhliin ja illanviettoihin liittyvää kulutusta – skumppalasit saa varmasti lainaan naapurilta sen sijaan, että ostaisi kertakäyttöisiä. Lahjoja ja pakkausmateriaaleja suunnitellessa kannattaa panostaa aineettomiin lahjoihin ja kierrätettyihin pakkausmateriaaleihin. Ekologiset ja kauniit lahjapakkaukset ovat myös jo ihan itsessään ihana lahjaidea! Oman juhlakattauksen voi alkaa suunnitella kauniiden ja vuosia kestävien kestoservettien ympärille, ja tuunata niitä eri tilanteisiin esimerkiksi kävyillä tai kukkasilla koristelemalla. Esimerkiksi pellavasta valmistetuista kangaslautasliinoista on iloa vuosiksi. Kauniita ja kestäviä liinoja saa esimerkiksi suomalaisilta Pellavalla-merkiltä sekä Lapuan Kankureilta. Monet puhdistustuotteet on helppo valmistaa itse kotona ja säilöä lasisissa purkeissa ja pulloissa, ja puhdistuskin hoituu kankaisella kestosiivousliinalla. 

Yllättäviä etuja

Zero waste -ideologiasta tuttu viiden K:n malli antaa myös kestävän pohjan muovittomaan elämäntapaan: kieltäydy, karsi, käytä uudelleen, kierrätä ja kompostoi. Muovittomuus kotona vaatii suunnitelmallisuutta ja kärsivällisyyttä, mutta samaan aikaan se voi tuoda yllättäviäkin etuja ja onnistumisen tunteita sen lisäksi, että tietää toimivansa omien arvojensa pohjalta ja maapallon hyväksi. Suunnitelmallisuuden voi myös nähdä elämää rytmittävänä ja liian kovaa tahtia hidastavana voimavarana, joka tarjoaa arjen keskellä hetkiä paneutua asioihin itse päämäärättömän pikakuluttamisen sijaan. Muovittomuus valintana voi myös tuoda elämään odottamatta uutta sisältöä uusien ystävien ja samanhenkisen yhteisön muodossa, jotka varmasti inspiroivat jatkamaan tällä polulla. 

Näillä hashtageilla voit etsiä lisää inspiraatiota:

#Reuse #RethinkPlastic #LivePlasticFree #RefusePlastic #BreakFreeFromPlastic #BetterWayThanThrowAway

Lähteet: 

yle.fi
wwf.fi
Johanna Kohvakka ja Liisa Lehtinen, Hyvä paha muovi (2019)

  • Kategoriassa Juttusarjat \\ Luomukaapilla

    Luomukaapilla: Jenna Kiuru

    Luomukaapilla-sarjassa tutustumme inspiroivien ihmisten tapaan elää ja kuluttaa fiksummin. Jenna Kiuru on luovan alan moniosaaja, jonka esteettistä silmää, kädenjälkeä ja elämästä nauttimista ihastelemme. Lukaise alta mm. Jennan parhaat vinkit itsestään huolehtimiseen sekä hyvien second hand -löytöjen tekoon!

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.