Kategoriassa Juttusarjat \\ Tyypit joita ihailemme

Naiset, joita ihailemme: Natalie Sucksdorff

Perustaisitko sinä oman yrityksen ilman minkäänlaista alan kokemusta? Viime kesänä Natalie Sucksdorff toteutti salaisen haaveensa: opiskeltuaan floristin hommia tasan viikon verran hän avasi oman kukkakaupan Wild Thingsin.  

”Ajatus kukkakaupan perustamisesta oli aina ollut sellaisena salaisena, romanttisena haaveena mielessäni. En kuitenkaan koskaan uskonut oikeasti toteuttavani sitä”, Natalie Sucksdorff kertoo. ”Eräänä päivänä kuitenkin juttelimme Urban A -liikkeen omistajan, kälyni Andrea Sucksdorffin kanssa, että olisi hauskaa, jos liikkeen yhteydessä olisi kukkakauppa. Andrea kysyi, miksen minä toteuttaisi sitä ja vastasin, että okei. Wild Things avattiin kirjaimellisesti parin kuukauden kuluttua keskustelustamme.”

Urban A -liikkeen yhteyteen Erottajalle viime elokuussa avattu Wild Things -kukkakauppa on pienestä koostaan huolimatta noussut lyhyessä ajassa Helsingin kiinnostavimmaksi paikaksi shoppailla Instagram-valmiita kimppuja. Suosion syynä ovat Natalien sitomat persoonalliset, vaivattoman elegantit viikon kukkakimput, joita on saatavilla torstaista lauantaihin – mitä suurimmalla todennäköisyydellä olet jo bongannut niitä sosiaalisessa mediassa. Kädenjäljessä näkyy kaikuja kotimaasta Englannista, josta Natalie muutti aviomiehensä luokse Suomeen kahdeksan vuotta sitten. Kaupan konsepti on saanut inspiraatiota Lontoolaiselta Petalon Flowers -putiikilta: pariskunnan omistama kukkakauppa toimittaa valmiita kimppuja pyörän selässä asiakkaiden koteihin.  

”Tykkään siitä, että monet asiakkaistani ovat sellaisia, jotka eivät ehkä menisi tavalliseen kukkakauppaan”, Natalie sanoo. ”Täällä käy paljon nuoria naisia, joille on tärkeää, että asiointi on helppoa ja rentoa. Haluan myydä edullista luksusta ja ainoastaan sellaisia kukkia, joista itsekin pidän.”

Ennen Wild Thingsin avaamista media-alalla työskennelleellä ja liiketaloutta opiskelleella Nataliella ei ollut lainkaan kokemusta kukkien kanssa työskentelemisestä. Valmistautuakseen hän kävi Lontoon Covent Gardenissa viikon mittaisen pikakurssin floristeille – kurssikaverit olivat huvittuneen epäuskoisia, kun Natalie kertoi, että oli vain kuukauden kuluttua avaamassa oman kukkakaupan.

”Olen aina ollut luova, mutta passiivisella tavalla. Minulla on tarkka visuaalinen silmä ja tiedän, mikä näyttää hyvältä, mutta ennen Wild Thingsia minulla ei ollut konkreettista ilmaisukanavaa,” Natalie kertoo. ”Muuttaessani Suomeen olin jonkin aikaa vähän eksyksissä, enkä oikein tiennyt, mitä tekisin elämälläni. Olin kateellinen aviomiehelleni, joka on valokuvaaja ja suhtautuu omaan työhönsä intohimoisesti. Mietin, miksi minä en voi rakastaa sitä, mitä teen. Ja yhtäkkiä se vain tapahtui, löysin oman juttuni. Olen todella onnekas.”

Vieraaseen maahan muuttaminen on suuri askel. Miltä tuntui tulla Suomeen?

Tein sen rakkauden vuoksi, koska halusin olla aviomieheni kanssa, mutta aluksi minun oli vaikeaa sopeutua tänne. Perheestäni ja ystävistäni erossa oleminen sekä suomalaisten erilainen mentaliteetti tuli kulttuurishokkina. Oli hankalaa tottua esimerkiksi siihen, että kulmakaupassa asioidessa ihmiset eivät jutustelleet keskenään. Ero Lontoon hektiseen ja sosiaaliseen elämänmenoon oli suuri. Vähitellen olen kuitenkin oppinut ymmärtämään suomalaista mielenlaatua, enkä koe sitä enää negatiivisena. Täällä asuminen on myös saanut minut arvostamaan luontoa ja meren lähellä oleminen on ihanaa. Nyt Helsinki tuntuu kodilta.

Kiinnitätkö huomiota ekologisuuteen ja eettisyyteen yrityksessäsi?

Kukat eivät ole kovin ekologinen ala. Ne tulevat joka puolelta maailmaa, suurin osa Afrikasta, mistä ne lennätetään Alankomaiden kautta Suomeen. Kukat siis matkustavat pitkän matkan ennen päätymistään vaasiin olohuoneen pöydälle. Tämän vuoksi haluaisinkin käyttää niin paljon kotimaisia kukkia kuin mahdollista; esimerkiksi viime kesänä kaikki myymäni laventeli oli suomalaista. Jossain vaiheessa toivon voivani kasvattaa osan käyttämistäni kukista itse. Tapasin vähän aikaa sitten nainen, jolla on oma pieni leikkokukka-puutarha. Haaveilen myös kukkakaupan avaamisesta Englannissa, missä voisin hyödyntää paikallisia kukkia.

Mistä Wild Things -nimi tulee?

Halusin alunperin kukkakaupan nimeksi Where the Wild Things Are rakastamani kirjan mukaan (toim. huom. suomeksi Hassut hurjat hirviöt). Sitten tajusin, että tekijänoikeussyistä se ei olisi mahdollista, joten lyhensin nimen nykyiseen muotoonsa. Mielestäni se sopii hyvin kukkakauppani tyyliin: en halua, että kimppuni näyttävät liian täydellisiltä.

Kerro parhaat vinkkisi kauniin kimpun sitomiseen!

Tärkeämpiä kuin kukat itsessään ovat kimpun värisävyt. Kiinnitän itse erityistä huomiota kimpun lehvästöön ja aloitan aina siitä; rakastan vaaleita harmaanvihreitä sävyjä, esimerkiksi eukalyptuksen oksia. Käytän paljon pastellinvärisiä kukkia, mutta niihin voi luoda kontrastia tumman violeteilla ja punaisilla kukilla. Tykkään myös yhdistellä kuivattuja sekä tuoreita kukkia ja ylipäätään suunnitella kimput niin, että ne kuivuvat kauniisti ja säilyvät pitkään, jopa useita viikkoja. Lempikukkiani ovat unikot, koska ne ovat niin herkkiä, mutta tähän aikaan vuodesta niitä on vaikea löytää.

Mitä kukkia suosittelet jouluksi?

Jotain yksinkertaisen tyylikästä, esimerkiksi misteliä tai jouluruusuja. Älä kuorruta kukkia kullalla ja kimalteella!

Olet onnistunut toteuttamaan yhden unelmiesi projektin – mitä seuraavaksi?

Minulla on paljon ideoita ja visioita Wild Thingsin kehittämiseen. Lähitulevaisuudessa haluaisin laajentaa toimintaa lahjatavarabisnekseen.

Suunnittelemme myös yhteistyöprojektin toteuttamista valokuvaaja-aviomieheni kanssa: haluaisimme tehdä yhdessä kirjan kukista. Olemme aina haaveilleet yhteisestä kirjaprojektista. Toinen idea on lasten kuvakirja koirastamme Wilmasta. Collie-rotu on peräisin Skotlannista, jossa mieheni on viettänyt paljon aikaa kuvatessaan paikallista viski-tislaamoa. Hän on ottanut siellä myös paljon upeita maisemakuvia ja ajatuksena olisi, että kuvittaja lisäisi Wilman valokuviin ja minä kirjoittaisin tarinan.

Ketä ihailet?

Ihailen monia ystäviäni, jotka tasapainottelevat yrityksen pyörittämisen, haastavien ammattien ja pienten lastensa kasvattamisen välillä. 

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.