ekologiset treenivaatteet
Kategoriassa Juttusarjat \\ Tyypit joita ihailemme

Naiset joita ihailemme: Anna-Mari Niutanen ja Essi Enqvist

Népra-urheiluvaatemerkin Anna-Mari Niutanen ja Essi Enqvist haluavat luoda kaikin puolin hyviä vaatteita.

”Kaikki sai alkunsa liikkeestä. Siitä, että haluan harrastuksessani keskittyä itse liikkeeseen, ilman että minun tarvitsee huolehtia valahtavista housuista, hiertävistä saumoista tai muuten vain huonosti istuvista vaatteista”, kertoo Népra urheiluvaatemerkin toinen perustaja Ama, eli Anna-Mari Niutanen. 

Etsiessään hyvin istuvien urheiluvaatteiden lisäksi eettisiä vaihtoehtoja Ama huomasi, ettei sellaisia juuri valmisteta. “Ihmiset eivät ehkä ole edes ajatelleet sitä, että olisi mahdollista ostaa eettisesti valmistettuja urheiluvaatteita.”

Intohimoisesti crossfitia harrastavaa Amaa jäi kutkuttamaan ajatus eettisistä sekä oikeasti toimivista urheiluvaatteista. Jos jokapäiväisissä valinnoissa pyrkii muutenkin ottamaan huomioon vastuullisen kuluttamisen, mikseivät myös kovassa käytössä olevat urheiluvaatteet voisi olla eettisiä? Ama tutki asiaa ja otti lopulta yhteyttä entiseen yrittäjyysopettajaansa liikeideansa tiimoilta. Opettaja välitti tiedot start-up-ideasta Facebookiin – ja Essi Enqvist vastasi. ”En ollut koskaan ajatellut ryhtyväni yrittäjäksi, mutta Aman rohkeus ja selkeä visio Néprasta sai minut vakuuttumaan. Päällimmäisenä oli ajatus, että tätä tilaisuutta ei voi jättää käyttämättä”, Essi kuvailee.

Syntyi Népra, urheiluvaatemerkki, joka uskoo vastuulliseen tulevaisuuteen sekä läpinäkyvyyteen.Työnjako Néprassa on ollut alusta asti selkeä: Ama hoitaa yrityksen käytännön työt ja Essi vaatteiden suunnittelun. Silti tuotteiden suunnittelu lähtee aina liikkeelle yhteisistä pohdiskeluista, millaisia vaatteita Népra haluaa tarjota. Amalla on usein käytännön toiveita ja paljon ideoita vaatteille urheiluharrastuksensa takia, ja Essi lähtee näiden ajatusten pohjalta itsenäisesti suunnittelemaan kaavoja.

Lähtökohtana uuden vaatteen suunnittelulle on aina, että vaatteelle pitää olla todellista tarvetta. “On yleisesti epäekologista tuottaa uusia vaatteita”, Ama toteaa. Ama ja Essi haluavat kuitenkin tarjota vaatteita, jotka ovat kaikin puolin mahdollisimman hyviä. Tämä tarkoittaa mahdollisimman pitkää käyttöikää vaatteille (ei enää läpikuultavia jumppahousuja, kiitos!) sekä avointa ja läpinäkyvää tuotantoketjua.

”Meille on tärkeää tietää, mistä meidän kankaat tulevat, kuka vaatteemme ompelee ja että ompelijat saavat työstään kunnon palkan. Ehkäpä eroamme suurista valtamerkeistä siinä, että pyrimme jakamaan mahdollisimman paljon tietoa. Valtamerkit eivät välttämättä pysty sanomaan, missä niiden tuotteet on valmistettu, koska kaikki tuotantoketjut ja systeemit ovat niin isoja”, Ama kertoo.

Népra eroaa nimekkäistä urheiluvaatemerkeistä myös siten, ettei se halua luoda jatkuvasti uusia mallistoja. Kun valtamerkit elävät vuodenaikojen – tai jopa vieläkin kiihkeämpien syklien–  mukaan, Népra on halunnut suunnitella kestävän ja monikäyttöisen perusmalliston, jonka ympärille on myöhemmin helppo rakentaa tarvittaessa uusia osia. Ei ole järkevää julkaista puolivalmista tuotetta markkinoille vain sesongin paineesta, jos kuukauden päästä kaava olisi kunnolla loppuun hiottu ja tuote oikeasti valmis. Hyvä materiaali menee täysin hukkaan, jos kaava ei ole toimiva.

ekologiset ja eettiset treenivaatteet

Hienointa, mitä vaateteollisuudelle voisi käydä, on Aman ja Essin mielestä askel 20 vuotta taaksepäin. Silloin vaatteiden arvostus oli täysin erilaista kuin tänä ketjukuluttamisen aikana – laadukkuus, kestävyys ja ajattomat klassikkotuotteet eivät olleet vain tietoisen kuluttajan mielessä, vaan yleinen normi.

Vastuullisuus on Amalle ja Essille yleisemmälläkin tasolla tärkeä arvo, jota he pyrkivät toteuttamaan jokapäiväisessä elämässään. Vastuullisuuden ei tarvitse tarkoittaa mustavalkoista suhtautumista asioihin, vaan vastuullista elämää voi toteuttaa pienilläkin valinnoilla. Ama pyöräilee paljon, syö kasvisruokaa ja ostaa todella harkitusti. Essi panostaa vaatteissa laatuun ja pitkäikäisyyteen niin materiaalin kuin designin suhteen sekä myös huoltaa ja korjaa vaatteitaan.

“Kukaan ei ole täydellinen eikä siihen tarvitse pyrkiäkään. Kunhan on tietoinen omien valintojensa seurauksista”, Ama ajattelee.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.