Kategoriassa Juttusarjat \\ Tyypit joita ihailemme

Naiset joita ihailemme: Howtomon tiimi

Onko verkostoituminen inhokkisanasi? Niin oli meidänkin, kunnes vertaiskoulutusverkosto Howtomon naiset muuttivat käsityksemme – ja jakoivat siinä sivussa parhaat uraneuvonsa. You’re gonna want to read this!

Oltuaan muutaman kuukauden ajan mukana Facebookin feministisessä Ompeluseura-ryhmässä, Kliffa-yrityksen perustaja Armi Ahvenainen alkoi miettiä, voisiko ryhmän tuhansien jäsenten osaamista ja ammattitaitoa jotenkin hyödyntää tehokkaammin. Ompeluseurassa naiset kyselivät toisiltaan jatkuvasti ohjeita ja jakoivat uravinkkejä keskenään, mutta Armi näki potentiaalia johonkin vielä suurempaan.

Keväällä 2016 Armi kirjoitti Ompeluseuraan kysymyksen: Kuka haluaisi kouluttaa muita naisia omasta osaamisestaan? Ajatus herätti ryhmässä heti kiinnostusta, ja Howtomon tuleva ydinporukka kokoontui yhteen suunnittelemaan jo saman vuoden syksyllä. Tapaamisessa kristallisoitui Howtomon konsepti: vertaiskoulutusverkosto, joka tarjoaa naisille uusia tapoja kehittää osaamistaan ja jossa tietoa jaetaan sekä prosessoidaan yhdessä. Koulutustilaisuuksissa eri alojen ammattilaiset tarjoavat osallistujille omaa ammattitaitoaan.

”Halusimme antaa ihmisille vastauksia how to -tyylisiin kysymyksiin, joita googlataan koko ajan. Siitä Howtomon nimikin tulee”, yksi perustajajäsenistä, Heta Kärki kertoo. ”Yhdistämme tiedon ja ajattelun.”

Tapaamme Howtomon naiset aamukahvilla Iso Roobertinkadun MAT-kahvilassa. Paikalla ovat Armi Ahvenaisen lisäksi hänen yhtiökumppaninsa Pilvimaari Heikkinen, Kinspiring-yrityksen perustaja ja markkinoinnin moniosaaja Heta Kärki sekä Helsinki Design Companyn perustaja Satu Heikinheimo. Vaikka kaksi muuta alkuperäisjäsentä, Iris Sandelin ja Yvonne Westerlund, eivät olekaan päässeet tänään paikan päälle, kahvilan pisin pöytä täyttyy. Ilmassa on innostunutta energiaa, sillä Howtomo on vastikään aloittanut laajentumisen myös muualle Suomeen. Kun kuuntelee näitä naisia, on helppo uskoa, että he pystyvät mihin vain.

Howtomo on ajan hermolla, sillä samankaltaisia verkostoja tuntuu Suomessa putkahtelevan esiin juuri nyt vähän joka puolella. Ompeluseuran lisäksi mainittakoon esimerkiksi Aalto Women of Business, joka tarjoaa sparrausfoorumeita johtajille sekä kunnianhimoisille nuorille. Naisverkostot vaikuttavat kasvavalta trendiltä, mutta miksi juuri nyt?

”Työelämä on pirstaloitunut ja ihmiset valmistuvat kouluista tietämättä ollenkaan, mitä alkaisivat tehdä”, Armi pohtii. ”Meiltä puuttuu tässä auttavia yhteisöjä.”

Howtomo suuntaa ainakin toistaiseksi koulutuksensa nimenomaan naisille, sillä Facebookin Ompeluseurassa käydyt keskustelut herättivät Armin huomaamaan ensimmäistä kertaa kunnolla työelämän epätasa-arvoiset rakenteet. Hetalle tasa-arvoon liittyvät ongelmat taas iskivät vasten kasvoja, kun hänelle eräässä työpaikassa sanottiin suoraan, ettei ole varaa siihen, että kukaan työntekijöistä tulisi raskaaksi. Howtomossa mennään silti yhdessä oppiminen, ei naiseus, edellä.

”Työelämä muuttuu tällä hetkellä todella nopeasti”, Satu sanoo. ”Jos saat bisnestutkinnon, et oikeastaan tiedä, mitä sillä tekisit. Pysyäkseen aallonharjalla pitäisi jatkuvasti kouluttautua lisää, mutta se maksaa ja siihen ei välttämättä ole aikaa. Howtomo tarjoaa kurkistuksen sellaisiin aihealueisiin, joista ei välttämättä etukäteen tiedä paljoa.”

Epävarmuus on tällä hetkellä kenties suurimpia työelämän haasteita. Toisaalta Howtomolaiset ovat huomanneet, että monet heidän ystäväpiirissään olevat ihmiset ovat kokeneet myös vakituisen työpaikan saatuaan ahdistusta tulevaisuudesta. Jos tiedossa ei ole muutosta ja kehitystä tai tuntee, ettei voi vaikuttaa omaan organisaatioon, olo voi tuntua jumittuneelta.

Howtomo on järjestänyt tähän mennessä noin 30 koulusta. Tänä syksynä teemojen joukossa on muun muassa ajanhallintaa, stressin lieventämistä, data-analytiikan hyödyntämistä organisaatioissa sekä kirjoittamista ja tarinankerrontaa. Koulutuksissa vähintään yhtä tärkeää kuin informaation jakaminen on samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten yhteen saattaminen eli – arvasit oikein – verkostoituminen. Lohdullista kyllä, Howtomolaiset  myöntävät kuitenkin auliisti, etteivät itsekään ole mitään verkostoitumisen supernaisia.

”Ei tarvitsekaan olla täysin ok asian kanssa”, Armi sanoo. ”Vaikka itse organisoin Howtomoa, uusille ihmisille puhuminen saattaa joskus jännittää minua.”

Howtomolaiset haluaisivat puhua verkostoitumisen sijaan mieluummin tutustumisesta. Verkostoituminen pelkän verkostoitumisen vuoksi ei heitä lämmitä. Käyntikorttien jakeleminen summamutikassa ei yleensä johda kovinkaan merkityksellisiin kohtaamisiin (vaikka Satulle onkin kerran oikeasti käynyt niin).

”Erilaisiin tapahtumiin voi mennä aluksi vaikkapa jonkun kaverin kanssa, joka ehkä tuntee sieltä muutaman tyypin ja voi esitellä teidät”, Satu neuvoo. ”Omasta mielestäni on hauskinta mennä jonnekin ihan yksin, sillä mitä tahansa voi tapahtua! Pahimmassa tapauksessa joutuu hengaamaan koko illan yksin, ja minulle ei ainakaan koskaan ole käynyt niin. Kaikki ovat samassa tilanteessa ja uusien ihmisten tapaaminen on kenelle tahansa jännittävää.”

Omista ideoista ja ajatuksista ääneen puhuminen on Howtomon naisten mielestä tärkeimpiä puolia verkostoitumisessa. Heta on ottanut tavaksi ottaa suoraan yhteyttä naisiin, jos hänelle tulee tunne, että he molemmat voisivat tarjota toisilleen jotain. Haastattelua edeltävänäkin päivänä hän on napannut lehden sivulta kuvan naisesta, josta voisi tulla kiinnostava uusi Howtomo-kouluttaja.

”Jos et ikinä kerro ideoitasi ja ajatuksiasi kenellekään, edes paras ystäväsi ei välttämättä tiedä niistä”, Armi toteaa.

Sugar Helsinki Naiset joita ihailemme Howtomo

Lopuksi: tiesittekö, että Emma Watson kantaa aina käsilaukussaan mukanaan pientä muistivihkoa, johon hän kirjoittaa ylös kaikki viisaudet, joita Karl Lagerfeldin ja Patti Smithin kaltaiset tyypit hänelle sattuvat sanomaan? Koska oman sisäisen emmawatsonimme etsintä on jatkuva projekti, tartumme aina fiksuja ihmisiä tavatessamme tilaisuuteen ja kyselemme heiltä elämänohjeita. Howtomon naisilta utelimme tietenkin heidän parhaat vinkkinsä uralle ja työelämään. You’re welcome.

Satu: “Kukaan ei oikeasti mieti muuta kuin omaa napaansa, vaikka sitä aina huolehtii, mitä muut ajattelevat omista tekemisistä. Mitä kaikkea uskaltaisikaan tehdä tai jättää tekemättä, jos vain ymmärtäisi, että ketään ei loppujen lopuksi kiinnosta! Minuakin on hidastanut joskus se, että olen ajatellut olevani liian nuori tai kokematon johonkin tehtävään.”

Heta: “Huolehdi omasta osaamisestasi, sillä se on tärkein pääoma, mitä sinulla on. Rahaa tulee ja menee, mutta osaaminen kasvaa ja sen avulla voi tehdä vaikka mitä. Lue paljon kirjoja ja ota asioista selvää!”

Pilvimaari: “Jos mahdollista, niin opiskele jotain muutakin kuin omaa pääainettasi. Poikkitieteellinen opiskelu auttaa huomaamaan, että oman pienen kuplan ulkopuolella ihmiset ajattelevat asioista hyvin erilaisella tavalla. Vaihtoon kannattaa ehdottomasti lähteä, koska Suomi on pieni maa.”

Armi: “Yhden työkokemuksen ei tarvitse määritellä koko uraa. Opiskeluaikoinani eräs opinto-ohjaaja yritti vahvasti työntää minua kohti valtiollisia virkoja. Sitten menin toisen ohjaajan puheille, joka sai minut ymmärtämään, että minulla on täysi vapaus kokeilla monia erilaisia juttuja.”

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.