Kategoriassa Juttusarjat \\ Tyypit joita ihailemme

Naiset, joita ihailemme: Riikka Suominen

Miltä tuntuu hypätä ex-tempore yrittäjäksi, julkaista omaa lehteä tai toimia päätoimittajana vastuullisten asioiden puolesta? Vihreä Lanka -lehden tuore päätoimittaja ja Huili-lehden entinen kustantaja Riikka Suominen kertoo, miten pitää pää kylmänä omien intohimoprojektien keskellä.

Riikka, toimit pitkään yhden naisen mediatalona: julkaisit monta vuotta Huilia, korkealaatuista ekolifestyle-lehteä. Mitä se sinulle opetti?

Lähdin tekemään lehteä ilman yrittäjäkokemusta eikä minulla ole koskaan ollut haaveita yrittäjyydestä. Kun kaikki oli uutta, tärkeintä oli uskaltaa pyytää apua. Elämästä tulee paljon kivempaa, kun oppii pyytämään apua ihmisiltä, jotka ovat sinua parempia asioissa. Saatoin esimerkiksi pyytää tuttua toimittajaa lounaalle ja kertomaan, miten tehdään hyvä henkilökuva. Ihmiset ovat valmiita auttamaan paljon.

Myös itse pitää osata tarjota apua. Kaikkea ei voi laskea rahassa tai miettiä, miten itse hyötyy jostakin. Oman tapani auttaa olen löytänyt esimerkiksi kirjoittamalla vierasblogeja, puhumalla tilaisuuksissa tai antamalla ilmaista ilmoitustilaa tärkeäksi kokemilleni asioille.

Vaikka jokaisen Huilin numeron syntyminen oli tyydyttävää ja ihanaa, yrittäminen oli myös hulluutta. Huomasin, että pieni yritys on kauhean haavoittuvainen. Viime syksynä syöpää sairastanut äitini joutui saattohoitoon. Siinä rankassa elämäntilanteessa en halunnut enää etsiä rahoittajia tai tehdä lehteä yksin. Halusin jotakin uutta.

Palaset loksahtivat kohdilleen, kun näin Journalistiliiton lehdessä työpaikkailmoituksen päätoimittajuudesta Vihreässä Langassa. Se on aina ollut kauhean tärkeä media minulle. Jotain kertoo se, että ne kerrat kun olen ollut eri mieltä jostakin asiasta lehden kanssa, olen ollut valmis arvioimaan uudelleen ajatukseni.

Olen huomannut, että uskallat ottaa kantaa. Miten olet oppinut olemaan rohkea ja tuomaan mielipiteesi julki?

Molemmat vanhempani ovat olleet poliitikkoja ja he ovat olleet työkseen jotakin mieltä asioista. Opin siis jo kotona, että asioista voi olla voimakkaitakin mielipiteitä, niistä voi olla eri mieltä toisten kanssa ja silti olla kavereita.

Facebook tekee mielipiteiden vaihtamisesta helpompaa. Olen kiitollinen kommenteista, jotka ovat eri mieltä kanssani – on hyvä altistua erilaisille näkemyksille. Eihän niistä muuten tietäisi. Jos oman mielipiteen sanominen tuntuu vaikealta, voi sen tuoda esille kysymysmuodossa: voi esimerkiksi jakaa linkin lehden artikkelista, kertoa omista fiiliksistään ja kysyä, miten te muut näette tämän asian?

En kuitenkaan tunne itseäni täysin pelottomaksi keskustelijaksi. Toivoisin, että olisin vähemmän konfliktiarka.

Sinulla on selkeä intohimo muuttaa maailmaa paremmaksi. Minkälainen se ideaalitilanteessa olisi ja miten haluat siihen itse vaikuttaa?

Lehtien tekeminen on se, mitä osaan. Koen, että kirjoittaminen on oma väyläni muuttaa maailmaa paremmaksi paikaksi. Osaan muotoilla missioni lehdiksi.

Tieto on yksi tärkeä palikka ihmisten asenteiden muuttamisessa. Toivoisin, että Vihreä Lanka rohkaisisi muuttamaan maailmaa eri paikoissa, vaikka innostaisi taloyhtiön hallitusta edistämään puhtaan energian käyttöä tai vaikuttaisi valintoihin ruokakaupassa.

Haluan edistää ihmisten tasavertaisuutta ja haluan, että kaikista pidetään huolta. Olen itse ollut monella tapaa etuoikeutettu ja soisin kaikille samat mahdollisuudet.


Riikka Suominen on Vihreän Langan päätoimittaja. Sitä ennen hän työskenteli Huili-lehdessä, jota myös julkaisi kahden vuoden ajan. Riikka asuu Helsingissä ja on kesällä muuttamassa Kamppiin kommuuniin isänsä sekä miehensä, poikansa ja kolmen koiransa kanssa.

 

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.