Rosa Nenonen
Kategoriassa Juttusarjat \\ Tyypit joita ihailemme

Naiset joita ihailemme: Rosa Nenonen

Rosa Nenonen, taitavan ajattelun akatemia Pilots Helsingin perustaja ja positiivisen psykologian harjoittaja sanoo: “Täydellisyyden tavoittelu estää meitä saavuttamasta unelmiamme”. 

Vuonna 2012 Rosa Nenonen löysi itsensä San Franciscosta vailla päämäärää siitä, mitä seuraavaksi elämällään tekisi. Viisitoista vuotta aikaisemmin nuori rovaniemeläinen tyttö oli lähtenyt maailmalle kokeilemaan siipiään mallintöissä ja jäänyt sille tielleen. Muotiala oli tarjonnut upeita työtilaisuuksia ja vienyt kiehtoviin paikkoihin ja seikkailuihin, mutta nyt Rosa huomasi miettivänsä, oliko hänellä maailmalle enää mitään muuta annettavaa. Kriisissään hän lähti etsimään tietoa ja törmäsi sattumalta positiiviseen psykologiaan – paitsi, että Rosa ei oikeastaan usko sattumiin.

”Ajattelen, että asiat tulevat tietystä syystä elämäämme tiettyinä hetkinä”, Rosa toteaa.

Positiivinen psykologia on psykologian osa-alue, joka tutkii hyvinvointia, onnellisuutta ja luonteen vahvuuksia eli sitä, mikä saa meidät kurkottamaan parhaimpaamme. Sen avulla pyritään tukemaan ajattelua ja tekemistä niin, että henkilö voi toteuttaa itseään kokonaisvaltaisesti, ja näin ollen päästä oman kukoistuksensa piiriin. Kehittymisen mahdollisuudet ovat rajattomat.  

”Positiivisen psykologian avulla tapani ajatella muuttui konkreettisesti”, Rosa kertoo. ”Aloin näkemään itseni uudella tavalla. Kilpaurheilijataustastani johtuen olin aina ollut kriittinen itseäni kohtaan ja tavoitellut täydellisyyttä. Nyt ymmärsin, että se oli estänyt minua menemästä kohti unelmiani ja tekemästä minulle merkityksellisiä asioita. Minusta tuli rohkeampi, kun itsearvostukseni ei enää ollut niin paljon kiinni ulkoisissa asioissa.”

Rosa tiesi, ettei ollut ainoa, joka painiskeli samankaltaisten kysymysten kanssa, ja ensimmäinen siemen Pilots Helsingin ideasta lähti itämään mielessä. Rosa pohti, miten hän voisi välittää muille suomalaisille tietoa positiivisesta psykologiasta helposti lähestyttävällä, innostavalla tavalla. Oli tullut aika palata takaisin Suomeen.

”Pilots Helsinki on taitavan ajattelun akatemia, jossa autamme ihmisiä laajentamaan ja kehittämään ajatteluaan, jotta he voisivat hyödyntää omaa potentiaaliansa paremmin. Onnellisuus ja hyvinvointi kumpuaa autenttisen itsemme toteuttamisesta”, Rosa kuvailee vuonna 2016 perustamaansa yritystä. ”Siinä on valtava voima, millä tavalla ajattelemme itsestämme ja omista mahdollisuuksistamme. Huomiomme kuitenkin yleensä yllättävän vähän sitä, mitä mielemme sisällä liikkuu.”

Rosa kehottaa kiinnittämään huomiota siihen, millaiseen sävyyn puhuu itselleen. Onko se tukevaa vai väheksyvää? Hän selventää asiaa esimerkin kautta: meidän on helppo ymmärtää, että jos kohtaamme vaikkapa työpaikallamme jatkuvaa kritiikkiä ja arvostelua, se vaikuttaa itsetuntoomme negatiivisesti. Emme kuitenkaan välttämättä kiinnitä huomiota siihen, miten puhumme itse itsellemme.

Rosa kannustaa ottamaan aikaa itselleen. Pysähtymään oman elämänsä äärelle ja miettimään rehellisesti, onko se sellaista, mitä syvällä sisimmässään haluaa. Miksi elää juuri sellaista elämää, kuin nyt elää? Kuinka paljon ulkopuolelta tulevat odotukset vaikuttavat siihen, millaisia asioita tavoittelee? Voi olla vaikeaa olla täysin rehellinen itselleen, eikä suunnan muuttaminen välttämättä tunnu mukavalta tai helpolta.

”Aika usein jäämme elämässämme matkustajan paikalle ja meille vain tapahtuu asioita”, Rosa sanoo. ”Sitten ihmetellään ja syytellään, mutta ei oteta vastuuta. Minulle aikuisuus merkitsee ennen kaikkea sitä, että ottaa vastuun itsestään ja omasta elämästään, hyppää pilotin paikalle ohjaamoon.”

Autopilotilla toimiminen on ihmiselle luontaista, koska se säästää aikaa ja energiaa. Meillä on taipumusta pyrkiä mukavaan elämään. Rosa kuitenkin painottaa, että jos haluaa elämältään jotain muutakin, se vaatii irtautumista. Mutta mistä oikein löytäisi tarvittavan rohkeuden?

”Se on hemmetin pelottavaa! Mutta koen tärkeäksi, että uskaltaa mennä pelkoa kohti”, Rosa sanoo. ”Ei tarvitse hypätä kerralla täysin tuntemattomaan, vaan ottaa pieniä askelia unelmiaan kohti. Itsevarmuus kasvaa pienten onnistumisten kautta, kun pikkuhiljaa tekee enemmän ja isommin. Muutaman vuoden päästä voikin ihmetellä, miten oikein tänne pääsin? Pitää uskaltaa ottaa ensimmäiset askeleet, vaikka tulevasta suunnasta ei olekaan täyttä varmuutta – koskaan ei tule olemaan, joten sitä on turha jäädä odottamaan. Samalla on hyvin tärkeää olla myötätuntoinen itselleen. Itsemyötätunto on ollut yksi tärkeimmistä omaksumistani asioista viime vuosien aikana. Sen ansiosta olen uskaltautunut tekemään itselleni merkityksellisiä asioita, pelosta huolimatta. Epäonnistuminen ei pelota enää niin paljon, kun osaan olla itseni tukena.”

Rosa uskoo vahvasti siihen, että saavutamme päämäärämme ja tavoitteemme, jos teemme niiden eteen pitkäjännitteisesti töitä. Senpä takia onkin hyvä punnita tarkkaan, mitä lähtee tavoittelemaan. Ryhdymme helposti ensimmäisenä korjaamaan ulkoisia asioita keskittymättä siihen, miltä mielen sisällä tuntuu. Jos voi henkisesti huonosti, ei auta, vaikka joisi viisi vihermehua päivässä. Hyvinvoinnin tavoittelu saattaa päätyä siihen, että todellisuudessa vain rankaiseekin itseään.

”Voimme erottaa toisistaan hedonisen ja eudamonisen onnellisuuden”, Rosa kertoo. ”Hedoninen onnellisuus on niitä elämän huippuhetkiä, kun saa ylennyksen, rakastuu tai pääsee lomalle. Kaikki tavoittelemisen arvoisia asioita, mutta ongelma on siinä, että huippuhetket eivät pidä onnellisuuttamme yllä kovin pitkään, vaan kaikkeen tottuu. Eudamoninen onnellisuus on se tasainen, pysyvä onnellisuus, joka on seurausta siitä, että pystymme toteuttamaan itseämme ja omia vahvuuksiamme, koemme intohimoa ja syviä ihmissuhteita.”

Liian tasaiseen elämään ei Rosan mielestä kuitenkaan kannata edes pyrkiä. Elämässä tapahtuu kaikenlaista, eikä sitä yleensä voi hallita. Sitä paitsi ajoittainen stressikin on ihan positiivista, sillä se auttaa meitä saamaan itsestämme irti enemmän. Tärkeintä on se, miten itse suhtautuu eteen tuleviin asioihin – siinä taitavan ajattelun opettelemisesta on hyötyä.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.