Yacine Samb
Kategoriassa Juttusarjat \\ Tyypit joita ihailemme

Naiset joita ihailemme: Yacine Samb

Googlen Pohjois-Euroopan tuotemarkkinointipäällikkö Yacine Samb jakoi meille kick-ass uraohjeitaan.

”Olen vähän sellainen datanörtti”, Yacine sanoo. ”Rakastan lukuja ja analytiikkaa. Minua kiinnostaa ratkoa ongelmia, joita en ole ennen kohdannut ja nähdä uudenlaisia asioita. Digitaalisessa markkinoinnissa kiehtovaa on se, että tuloksellisuus on suoraan mitattavissa datasta.”

Yacine Sambista piti alun perin tulla lääkäri, mutta vakava auto-onnettomuus lukion viimeisellä luokalla sai hänet harkitsemaan uravalintaansa uudelleen. Loukkaantumisen jälkeisen hoitojakson aikana hän ehti saada sairaalaympäristöstä tarpeekseen. Pelatakseen itselleen hiukan aikaa Yacine lähti opiskelemaan kauppatieteitä. Pian hän kuitenkin huomasi, että kansainvälisyys ja markkinoinnin alue olivat hänen ominta maailmaansa. Nyt Yacine työskentelee Googlella tuotemarkkinointipäällikkönä Pohjois-Euorooppalaisen tiiminsä kanssa ja vastaa Googlen markkinoinnista myös Suomessa.

Helsingin toimistolla Yacinen aamut alkavat kahvikupillisella ja erilaisten liiketoiminnan avaintunnuslukujen selaamisella tietokoneelta. Samalla Yacine laatii päivän strategian: mikä vaatii huomiota heti, minkä voi jättää myöhemmälle? Esimiehen tehtävässään hän on oppinut taitavaksi oman työn organisoijaksi. Suuressa yrityksessä tekemistä riittäisi koko ajan, mutta yhden ihmisen rahkeet eivät yksinkertaisesti riitä kaikkeen. Niinpä on tärkeää miettiä heti aamulla tarkkaan, mitä oikeastaan haluaa saada sinä päivänä aikaiseksi.

”Stressillä on terminä negatiivinen sävy, mutta itse tarvitsen pienen määrän stressiä, että suoriudun mahdollisimman hyvin”, Yacine kertoo. ”Työskentelen hyvin paineen alla ja olen myös oppinut hallitsemaan ajankäyttöäni tehokkaasti. Pilkon suuria projekteja pienemmiksi kokonaisuuksiksi, jolloin niitä on helpompi hallita.”

Stressi ei pääse kasvamaan ylitsepääsemättömäksi myöskään silloin, kun harjoittelee armollisempaa suhtautumista itseensä. Afrikan Norsunluurannikolta kotoisin oleva Yacine ylisuoritti aikaisemmin kaikilla elämänsä osa-alueilla, koska koki tarvetta todistaa kuuluvansa suomalaiseen yhteiskuntaan ja olevansa yhtä hyvä kuin muut. Nykyään hän kuitenkin tiedostaa, että jokaiselle projektille ei tarvitse antaa 120 % omasta energiastaan, vaan usein jo 90 % riittää.

”Perfektionistin pitää opetella vähän laskemaan omaa vaatimustasoaan ja elämässä täytyy uskaltaa myös epäonnistua”, Yacine toteaa. ”Me olemme kaikki ihmisiä. Jos ei esimerkiksi kykene pysymään sovitussa deadlinessa, siitä pitää vain kommunikoida läpinäkyvästi. Työelämässä on oltava rehellinen sekä itselleen että muille.”

Esimiehen rooli istuu Yacinelle luontevasti. Hän on hyvä tekemään yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa – ominaisuus, joka kenties on perua Afrikassa vietetyistä lapsuusvuosista. Yhteisöllisessä Norsunluurannikossa naapureiden ovet olivat aina auki. Tuttavien luokse saattoi mennä kylään milloin vain ja saada vatsansa täyteen ruokaa. Yacinelle on tärkeää olla empaattinen työkavereitaan kohtaan ja tukea heitä pyrkimyksissä.

”Mikään ei anna minulle niin suuria kicksejä, kuin nähdä oman tiimini onnistuvan jossain”, Yacine sanoo.

Nainen korkeassa esimiestehtävässä on tasa-arvon Suomessakin edelleen suhteellisen uusi ilmiö. Nykyisessä työssään Yacinella ei ole koskaan ollut ongelmia, mutta aiemmin uransa varrella hän on välillä kohdannut haastavia tilanteita, kun auktoriteetin saavuttaminen on ollut vaikeaa. Tapaamisissa Yacine on välillä huomannut, ettei kokoushuoneeseen ole odotettu hänen näköistään tyyppiä.

”Minulle suurin haaste ei oikeastaan ole ollut se, että olen nainen vaan se, että olen musta nainen”, hän sanoo. ”Se lisää vielä erilaisen aspektin. Olen tehnyt enemmän töitä lunastaakseni oman paikkani sen vuoksi, että olen tummaihoinen.”

Uusien tuttavuuksien voi olla vaikea lokeroida Yacinea tiettyyn helposti käsitettävään muottiin, varsinkin koska hän tekee markkinointijohtajan työnsä lisäksi myös mallin hommia ja on aiemmin kilpaurheillut. Yacine huomaa usein, että ihmiset hämmentyvät hetkeksi tavatessaan hänet. Onko hän suomalainen vai afrikkalainen? Onko hän digimarkkinoinitiguru vai malli?

”Murran jään kättelemällä kaikkia, katsomalla silmiin ja esittäytymällä. Jo siinä jotkut tiedostamattomat ennakkoluulot saattavat muuttua, kuten että puhun täydellistä suomen kieltä”, Yacine kertoo. ”Stereotypioita eri rooleihini liittyen voi olla vaikeaa sovittaa yhteen, mutta mielestäni vuonna 2017 ihminen voi tehdä useampia asioita elämässään ja olla niissä kaikissa hyvä!”

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.