Kategoriassa Kauneus ja hyvinvointi \\ Vastuullinen elämä

Niki Newd -luonnonkosmetiikkamerkki syntyi isoisoäidin kasvonaamioreseptistä

Mitä luonnonkosmetiikkamarkkinoilla juuri nyt trendaava tuorekosmetiikka oikein on? Niki Newd -tuorekosmetiikkamerkin toinen perustaja Kirsi Kaukonen kertoo.

Niki Newd -tuorekosmetiikkamerkin toinen perustaja Kirsi on vastikään palannut kesälomamatkalta Italiasta, kun tapaamme Cafe Ekbergissä Helsingissä. Matka ei ole sujunut pelkästään lomailun merkeissä, koska Kirsi on löytänyt Niki Newdille uuden oliiviöljyn tuottajan; pienen tilan, joka tuottaa ainoastaan 4000 litra oliiviöljyä vuodessa. Öljy valmistetaan yhden oliivipuulajikkeen sadosta ja puristetaan vuorokauden sisällä poimimisesta, jolloin oliivien ravintoarvot ovat huipussaan.

”Olen ihan täpinöissäni, kun pääsen vierailemaan tuottajien luona. Se ei tunnu työltä”, Kirsi kertoo. ”On ihanaa, kun raaka-aineiden takana on ihmisiä, joilla on nimet.”

Niki Newd -tuotteilla Kirsi haluaa tarjota gourmetia iholle, ja niinpä huippulaatuiset, tuoreet raaka-aineet ovatkin luonnostaan tuotemerkin ydin. Tuorekosmetiikka on noussut viime vuosina luonnonkosmetiikan trendiksi. Olemme tottuneet siihen, että kosmetiikkatuotteet säilyvät ostohetken jälkeen kaapissa vuoden tai pari. Tämä saadaan aikaan kosmetiikkatuotteisiin lisättävillä säilöntäaineilla. Tuorekosmetiikassa sen sijaan käytetään mahdollisimman tuoreita, käsittelemättömiä luonnon raaka-aineita, ilman lisäaineita. Tuorekosmetiikkatuotteet eivät siis säily yhtä pitkään, mutta ideana on, että iho saisi käyttöönsä hoitavat ainesosat juuri sellaisina, kuin luonto on ne tarkoittanut. Kirsi vertaa periaatetta tuorepuristettuun appelsiinimehuun tai vastaleivottuun leipään:

”Kun puristat oikeista appelsiineista mehua, se on parhaimmillaan heti, ja säilyy jääkapissa muutaman päivän. Halusimme ottaa saman ideologian käyttöön Niki Newd -tuotteissa heti alkumetreillä. Valmistamme tuotteita tilaajille aina kuukaudeksi eteenpäin”, Kirsi kertoo. ”Meillä ei ole suuria raaka-ainevarastoja, vaan tilaamme niitä tarpeen mukaan. Ei leipomossakaan säilytetä kilotolkulla vanhoja jauhoja. Näin takaamme sen, että asiakkaat saavat aina ikään kuin sen vastapuristetun appelsiinimehun, tai tuoreen leivän.”

Sugar Universe Niki Newd

Tavallisin tarina luonnonkosmetiikasta kiinnostumisen taustalla lienee se, että huolestuu synteettisen kosmetiikan sisältämistä kemikaaleista, tai iho alkaa oireilla. Kirsin kohdalla innostus kuitenkin syttyi iso-isoäidin vanhasta kasvonaamioreseptistä ja käsillä tekemisen ilosta. Hän oli eräänä talvisena päivänä kävelyllä ystävättärensä kanssa, kun keskustelu ajautui Kirsin suvussa usean sadan vuoden takaa periytyvään yksinkertaiseen kasvonaamioreseptiin, jossa käytetään keittiönkaapista löytyviä tavallisia raaka-aineita hiivaa, perunajauhoa ja kauraa. Biokemistinä työskentelevä ystävä kiinnostui reseptistä, ja Kirsi lupasi opettaa sen hänelle. Ystävykset päättivät yhdessä päivittää kasvonaamio-ohjeen tälle vuosisadalle.

”Kasvonaamion tekeminen oli niin hauskaa, että päätimme seuraavaksi kehittää meikinpuhdistukseen sopivan kaurasaippuan. Sitten keksimme valmistaa kasvovoidetta, ja pikkuhiljaa aloimmekin olla omavaraisia”, Kirsi sanoo.

Kesti kuitenkin yli kymmenen vuotta, ennen kuin Niki Newdistä kypsyi yritys. Kirsi ei halunnut tehdä kompromisseja, vaan löytää parhaat mahdolliset ratkaisut raaka-aineiden tuottajiin, yhteistyökumppaneihin ja visuaaliseen ilmeeseen. Hän haluaa pystyä seisomaan yrityksensä takana täysin. Omistautumisesta kertoo myös se, että nykyään Kirsi käyttää ihonhoidossaan ainoastaan Niki Newdin tuotteita. Tuotteet sopivat hyvin Kirsin ihonhoito-filosofiaan: hän uskoo, että hoidon tarpeet vaihtelevat vuodenaikojen tai jopa yksittäisten päivien mukaan, ja että iho kyllä tietää, mitä se tarvitsee.

”Meillä ei ole erikseen esimerkiksi yö- ja päivävoidetta. Käytän itse usein erilaisten voiteiden sekoituksia. Uskon Skincare Cocktailing -ajatukseen, mikä tarkoittaa sitä, että kaikkia tuotteitamme voi sekoitella vapaasti, koska ne toimivat myös yhdessä”, Kirsi kertoo.

Jos esimerkiksi talvipakkasilla iho tuntuu erityisen kuivalta, kaurasaippuan vaahtoon voi sekoittaa muutaman tipan kasvoöljyä. Kirsi myös tekee omaa meikkivoidetta sekoittamalla kasvovoiteeseen vähän mineraalipuuteria – se tasoittaa ihoa kevyesti, mutta ihon oma luonnollinen sävy saa kuultaa läpi. Kirsin mukaan tärkeintä on miettiä, mikä itsestä tuntuu hyvältä – ei kannata liikaa kuunnella, mitä muut sanovat. Ihonhoito on rauhoittava  hemmotteluhetki arjen keskellä, kuin pieni lahja, jonka voi antaa itselleen.

”Yksittäiset tuotteemme saattavat tuntua hintavilta, mutta ne koostuvat sata prosenttia hoitavista raaka-aineista, ilman mitään ylimääräistä”, Kirsi toteaa. ”Mielestäni kyse on valinnoista. Jos käyttää paria-kolmea meidän tuotettamme, päivittäinen ihonhoito maksaa kohtuuhintaisen cappucinon verran.”

Niki Newd tuorekosmetiikka

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.